ШВЕДСКА У СТРАХУ ОД РУСА: Спремају одбрану и тактике као да почиње рат!

ŠVEDSKA U STRAHU OD RUSA: Spremaju odbranu i taktike kao da počinje rat!

16 decembra 2016

swedish-army-16

Vlada Švedske je naredila lokalnim vlastima da preduzmu sve mere koje bi ojačale odbranu zemlje od eventualne ruske agresije, čak je u planu da ponovo uvede obavezni vojni rok.

Ova odluka najveće skandinavske države zasniva se na navodnoj opasnosti od napada Rusije, koju posle zauzimanja Krima smatraju potencijalnom agresorom.

Agencija za civilnu bezbednost (ACB) poslala je odluku lokalnim vlastima koje imaju zadatak da organizuju i vode totalni rat protiv agresora.

Time je praktično ponovo aktivirana strategija koja se primenjivala u vreme Hladnog rata.

„Nema indicija da će uskoro doći do rata, ali vlada je odlučila da se pripremimo kao da će ga biti“, izjavio je portparol ACB Verger Svante.

Deo javnosti u Švedskoj se protivi merama, kritičari ove odluke smatraju da opasnost od Rusije nije realna i da je to samo opravdanje za građane kako bi se više novca potrošilo na vojsku i naoružanje.

Brojnost švedske armije je u konstantnom padu od kraja Hladnog rata, pa tako u oružanim snagama trenutno ima samo 20.000 ljudi, u poređenju sa 180.000 vojnika, koliko ih je bilo 1980. godine.

Time je postignuta značajna ušteda u budžetu, jer danas Švedska izdvaja iz budžeta 1,1 procenat za odbranu, dok je taj iznos 25 godina ranije iznosio 3,1 odsto.

Dobrovoljno služenje privuklo je ove godine samo 2500 regruta, pa Švedska ozbiljno razmatra da 2018. godine ponovo uvede obavezni vojni rok.

(Vesti, Telegraf.rs)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *