Шведска више не може да прима избеглице!

Švedska više ne može da prima izbeglice!

6 novembra 2015

Syrian-Refugees-Lebanon-AP 8I Švedska je posustala pred brojem izbeglica, pa je juče po podne Stokholm zatražio da jedan deo pridošlica prihvate druge članice EU, pridružujući se tako Grčkoj i Italiji, koje takođe očekuju da se pretežak teret izbegličke krize rasporedi ravnomernije. Nordijska zemlja, koja je prihvatila najviše izbeglica prema broju stanovnika, uputiće danas zahtev Evropskoj uniji da se doseljenici ravnomernije rasporede i istovremeno se planira usvajanje novih pooštrenih zakona za dobijanje azila. Švedska jednostavno nema više slobodnih kapaciteta za pružanje odgovarajućih uslova izbeglicama, saopšteno je iz Stokholma. U zapadnoj Evropi, za koju se na početku krize tvrdilo da je tolerantnija prema došljacima sa Bliskog istoka od zemalja istočne Evrope, raste popularnost krajnje desnice, dok prizori iz kampova, poput onog u francuskoj luci Kale, liče na pogranična mesta oko Sirije, a ne na civilizovanu Evropu koja se diči humanošću.

Za 1.000 evra Avganistanci koji su imali sreću da do Nemačke stignu pre nego što je ovu zemlju preplavio rastući talas sirijskih nevoljnika dobijaju lažno pismo od talibana u kojima im se preti smrću. Sa tim papirom idu pred komisiju nadajući se da će ih to spasti od deportacije. Austrija najavljuje da će od sredine novembra migranti iz Avganistana morati da čekaju tri godine pre nego što se njihovim porodicama dozvoli da im se pridruže i da će u tom slučaju morati da pruže dokaze da im je obezbeđen nezavisan izvor prihoda za zdravstveno osiguranje, stan i hranu. Berlin i Beč nisu jedini, njima se pridružila i Norveška, nekada poznata po svom velikodušnom prihvatu izbeglica iz nesigurnih ratnih zona. Više od pet stotina izbeglica iz Sirije i drugih zemalja bilo je pre dva dana zadržano u gradiću Nikel, na krajnjem severu Rusije, jer im norveške vlasti nisu dozvolile da pređu granicu i zatraže azil u Skandinaviji. Tako se i skupa arktička ruta za izbeglice sa dovoljno novca za avionsku kartu do Rusije pokazala nesigurnom.

Pročitajte još:

„MIGRANTSKI RAJ“: Evo kako izgleda grad u Švedskoj gde ide veliki broj migranata! (VIDEO)

Da bi izbegli žilet-žice, zidove, i proganjanje, migranti su tek nedavno otkrili arktički put, pa su sa Bliskog istoka putovali do Murmanska, zatim do pograničnog gradića Nikela, odakle su taksijem odlazili do granice sa Norveškom, gde su kupovali bicikle, pošto je za pešake prelaz zabranjen. Sada im više ne pomažu ni bicikli.

Norveške imigracione vlasti izdale su saopštenje da će Avganistanci koji dolaze iz Rusije biti deportovani ako se utvrdi da nemaju potrebe za azilom. Vlada desnog centra u Oslu je u toku prošle godine deportovala 649 dece, od kojih je 84 mališana iz Avganistana. Ovakva vest iz Norveške donedavno bi bila šokantna i zasluživala bi prvu stranu svih svetskih medija, a sada se izgubila u moru očaja koji izbija na videlo svakog dana, širom Starog kontinenta.

Zemlje koje su najoštrije kritikovale poteze Viktora Orbana, i prozivale ga zbog nehumanog odnosa prema izbeglicama, sada ga više i ne pominju jer i same grade žice i ograde, slične onima koje je već podigao mađarski premijer. Na delovima granice sa Slovenijom Beč je podigao ograde, a novi pooštreni zakoni imaju svrhu da „Austriju učine manje privlačnom za izbeglice”, kako bez ikakvog okolišanja konstatuju tamošnji zvaničnici.

Zvuči kao šala to što je do sada preko programa preseljenja u Švedsku, Finsku i Luksemburg iz Grčke i Italije prebačeno 116 izbeglica, kada se uporedi sa 160.000 migranata, brojem koji je usaglašen uz tešku muku na nedavnom samitu EU. Jasno je da su i te kvote pale u vodu i pre nego što su počele da se ostvaruju i da na grčkim ostrvima više nema mesta ni za sahranjivanje davljenika, ni za smeštaj preživelih koji prelaze uzburkani Mediteran. Mali broj izbeglica na atinskom aerodromu ispraćen je velikim rečima evropskih zvaničnika koji su opominjali na evropske vrednosti, humanost i principe. A od svega toga se na Starom kontinentu polako odustaje, kako komentarišu mnogi analitičari.

Zastali su i pregovori sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom, koji posle ubedljive pobede Partije pravde i razvoja (AKP) na izborima 1. novembra može da diktira svoje uslove EU. Iako se Turska, po oceni mnogih stručnjaka, sve više udaljava od kriterijuma koje mora da ispuni na putu ka EU, Brisel će morati da pregovara sa partnerom koji će tražiti visoku cenu za saradnju. Ankara je ne samo ključni već i jedini preostali igrač koji može da uspori, ako ne i spreči, izbeglice da krenu na put ka Evropi. Sa druge strane, ne bi bilo fer, setili su se pojedini briselski analitičari, da se Turskoj progleda kroz prste dok se Crnoj Gori i Srbiji postavljaju najoštriji kriterijumi kako bi napredovale u pridruživanju EU.

Na početku izbegličke krize mnogo je mastila potrošeno kako bi se objasnio „kulturološki jaz” između netolerantnih nacija istočne Evrope i „pravih Evropljana” na zapadu kontinenta. Komentatori su se pozivali na stav Višegradske grupe (Češka, Slovačka, Mađarska i Poljska), tvrdeći da su „istočnjaci” zbog istorijskih okolnosti lišeni osećanja solidarnosti sa ugroženim grupama. Iako su na rečima, govoreći apstraktno, tolerantne, sada se može s pravom reći da su nacije u zapadnoj Evropi podjednako netolerantne prema ugroženima kao i one na istoku koje su bile pod kapom Sovjetskog Saveza, što konstatuje „Njujork tajms” u svom prekjučerašnjem komentaru. Najmnogobrojnija partija krajnje desnice ne nalazi se u Poljskoj ni u Mađarskoj, već u Francuskoj. Čak devedeset posto Francuza reći će vam da se zalažu za društvo različitih rasa, religija i kultura, ali svaki peti je glasao za liderku Nacionalnog fronta Marin le Pen, koja svoju popularnost stiče na antiimigrantskoj politici.

Pred naletom desničara ugrožene su čak i nordijske zemlje u kojima se učestalo pale izbeglička naselja. Da li to rade sami migranti nenavikli na severnu hladnoću ili desničari koji ne žele da se tuđini druge vere tu nasele u prevelikim brojevima?

KOMENTARI



2 komentara

  1. otac Satarije says:

    Alui Šveđani, nemojte tako, još samo 20-ak miliona...:-)))

  2. Barakuda says:

    Neka ih malo i kod vas, naučite se da živite multietnički, kako ste nama Srbima poručivali !

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *