ШВЕДСКИ МЕДИЈИ ПИТАЈУ: Зашто Мексико не би ушао у ЕВРОПСКУ УНИЈУ?

ŠVEDSKI MEDIJI PITAJU: Zašto Meksiko ne bi ušao u EVROPSKU UNIJU?

30 aprila 2019

UPRKOS problemima sa kojima se suočava, Evropska unija treba da ozbiljno razmišlja i o mogućnosti da u svoj sastav uključuje i zemlje izvan Evrope – objavio je švedski list Svenska Dagbladet.

Autor teksta Erik Žiga poziva lidere EU da se okrenu od rijaliti-šoua pod imenom Brexit i da se okrenu mnogo važnijoj temi – širenju Evropske unije.Po proceni uticajnog švedskgo lista, nastavak širenja Unije mora biti – njen samocilj.

Svenska Dagbladet u ovom kontekstu citira svog bivšeg premijera karla Bilta:

„Evromagnetizam je odigrao presudnu ulogu u demokratskom razvoju kontinenta. Demokratije na jugu Evrope su 80-ih godina preživele zahvaljujući nadi da će ući u EU, a 90-ih je to bio faktor koji je Balkan prinudio na mir“.

List upozorava da se „evromagnetizam“ može sačuvati samo pomoću širenja Unije.

Svenska Dagbladet napominje da u EU želi Ukrajina i dodaje da sa vremenom i Rusija može poželeti da se priključi EU.

I otvara pitanje: „Ako se raspadne NAFTA hoće li Kanada, Meksiko ili SAD moći da stupe u Evropsku uniju? U svakom slučaju, ovo i slična pitanja traže rešenje nezavisno od toga šta će biti sa Brexit-om“.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Budi Bog s nama says:

    U Evropsku uniju treba da uđu samo one zemlje koje imaju nafte i zlata, ostale iš bre! Jel da, tako oni razmišljaju? A ove što su ušle moraju da plaćaju danak za vojni budžet i za pomoć u slučaju elementarnih nepogoda, a to se najviše događa americi, pa ti vidi, njima je najviše događaju i vojni zahvati? Pa ti vidi, gledaj ili žmuri i plaćaj. Šta britanci glupi oće van, a mi pametni Srbi unutra?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *