ШВЕДСКИ МЕДИЈИ: Уколико су Хершови наводи о Северном току тачни, не можемо у НАТО

ШВЕДСКИ МЕДИЈИ: Уколико су Хершови наводи о Северном току тачни, не можемо у НАТО

18 фебруара 2023

Уколико умешаност САД и Норвешке у нападе на њихове НАТО савезнике и гасовод Северни ток буде потврђена, једина разумна одлука за Шведску би била прекид сваке сарадње са тим савезом, пише шведски портал „Неа дагбладет“.

Открића познатог америчког новинара Симора Херша да су САД, у сарадњи са својим НАТО савезником Норвешком, подигле у ваздух гасовод у Балтичком мору по много чему је сензационално.„Акције те две државе могле би се окарактерисати акт тероризма не само против Русије, већ и против Немачке, али и остатка Европе, пошто је један од главних извора енергената за читав континент сада уништен“, пише шведски портал.

Хершова открића добила су релативно мало медије пажње, а штури текстови о њему најчешће су праћени коментарима из Беле куће који његове наводе називају „потпуном измишљотином“.

До сада није било озбиљних покушаја да се неки од оптужених политичара приведу правди, док мејнстрим медији не показују интересовање за спровођење озбиљне истраге инцидента у Балтичком мору.

Херш је лично изразио незадовољство због незаинтересованости америчких медија да чак и спомену његову истрагу, оптуживши их да се у украјинском сукобу понашају као гласило Бајденове администрације, пише „Неа дагбладет“.

Хершове оптужбе су, ипак, толико озбиљне да се морају детаљно испитати. Уколико се покаже да су истините, онда и потенцијално чланство Шведске у НАТО-у постаје незамисливо, наводи шведски портал.

Шведска ни под којим условима не може бити чланица савеза који контролишу снаге спремне да спроводе терористичке нападе на кључну инфраструктуру, због којих су грађани Европе данас приморани да плаћају далеко веће цене за енергенте, наглашава аутор текста.

Напад на Северни ток погађа милионе Швеђана, сада и овде. Просечни људи су приморани да продају куће, зато што више нису у могућности да плаћају животне трошкове, а уколико и наредна зиме буде тешка као и ова, број бескућника ће се повећати.

Шведски медији већ неко време пишу да су високе цене енергената „утростручиле норвешке приходе од продаје нафте и гаса“, док је шведска национална телевизија СВТ Норвешку назвала „победником енергетске кризе“.

Када је реч о САД, оне су још 2021. године желеле да постану највећи извозници течног природног гаса (ЛНГ). Чак и пре напада на Северни ток, бојкот руских енергената довео је до ширења америчког утицаја у Европи, наводи „Неа дагбладет“.Геополитички мотиви су, међутим, још значајнији – по сваку цену ослабити Русију, ојачати САД и НАТО и осигурати да Немачка и Европска унија неће укинути санкције и поново успоставити односе са Москвом. Американци такође не желе да ризикују прекид дотока новца и оружја у Украјину, као ни та започну мировне преговоре.

Наравно, сарадња са државама које су спремне да нанесу толико штете својим „партнерима“ и улазак у било какве савезе са њима потпуно је неприхватљив. То би било потпуно недопустиво не само са моралне, већ и са рационалне тачке гледишта: савезник коме не можеш веровати је лажан савезник, пише шведски портал.

Нажалост, шведска елита није претерано заинтересована за то, поготово када је реч о Хершовим тврдњама. Многи високопозиционирани политичари у Шведској добро су знали о чему је реч, али су одбили да реагују.

Сада је питање да ли ће нека шведска политичка партија, или друга утицајна група, имати довољно храбрости и поштења да испита изнесене наводе, закључују у „Неа дагбладету“.

(РТ Балкан)

KOMENTARI2 коментара

  1. test01 says:

    hohoho - kao oni "nisu zmali". Licemerju nema kraja. Inace Svedska se obogatila u 2 svetskom ratu posto je celo vreme radila i snabdevala Nemacku. Nikada nisu bili kaznjeni za to - naprotiv, jos su profitirali !!!

  2. Milutin says:

    Tu kartu "nisu znali" su već iskoristili Nemci posle II svetskog rata. Ta karta više nije u "špilu". A ni mnoge druge.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u