Sveštenici u Vojsci Srbije od ove nedelje

Sveštenici u Vojsci Srbije od ove nedelje

3 јуна 2013

SVECANI DEFILEPrvi „Očenaš“ u kasarnama Vojske Srbije biće zvanično izgovoren već do kraja ove nedelje. Šestorica pravoslavnih sveštenika i po jedan imam i kapelan stupiće u svoje jedinice i komande. Time će naše oružane snage posle gotovo sedam decenija ponovo uspostaviti vojnu versku službu.

Prvi vojni sveštenici uspešno su završili jedomesečnu obuku na Vojnoj akademiji. Posle toga sledi procedura prijema na radna mesta. Prvi vojni sveštenici dobiće raspored u ustanovama i komandama vojnih jedinica, među kojima su Vojna akademija, Generalštab, komande brigada… Prvi kompletno uređen prostor za bogosluženja dobila je VMA, a paraklis u ovoj bolnici od leta biće radno mesto za jednog od 13 pravoslavnih sveštenika.

– Sveštenici će biti primljeni u profesionalnu vojnu službu na neodređeno vreme, kao aktivni oficiri sa činom kapetana – objašnjavaju u Ministarstvu odbrane. – Kao i ostalima, njima sleduju vojnička uniforma i čizme, a uz standardne oficirske oznake na reveru nosiće i amblem religije kojoj pripadaju.

Prvoj generaciji vojnih klirika, u kojoj će pored 13 pravoslavnih biti i po jedan katolički kapelan i muslimanski imam, uskoro bi trebalo da stigne i pojačanje. Novi konkurs trebalo bi da bude raspisan već krajem ove, ili početkom sledeće godine.

Uprkos vojničkoj obuci, koja je obavezna za sve sveštenike, oni će u kasarnama biti oslobođeni nošenja oružja. Nosiće običnu vojnu uniformu, ali i odeću za bogosluženja. Njima će biti omogućeno nošenje kraće brade, a svakome od njih pomagaće po jedan podoficir. U kasarnama su već izabrane zgrade koje će postati kapele i džamije, a predstoji njihovo opremanje nameštajem, ikonama, bogoslužbenim knjigama…

Posao u Vojsci Srbije, na duži rok, naći će nekoliko desetina sveštenika. Na spisku ustanova i jedinica VS u kojima će da stoluju klirici jesu Generalštab, Vojna akademija, VMA i komande najmanje pet brigada. Predviđeno je da jedan klirik „zaduži“ do 500 vojnika. Na 500 do 1.000 vernika u uniformi biće zaposlena dvojica sveštenika, a po jedan će ih „pojačavati“ na svakih sledećih 1.000 vojnika.

(Novosti)

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u