SVET ĆUTI KAD SE UBIJAJU PRAVOSLAVCI: U blizini Krasnoarmejska pronađena tela 286 žena

SVET ĆUTI KAD SE UBIJAJU PRAVOSLAVCI: U blizini Krasnoarmejska pronađena tela 286 žena

1 novembra 2014

2032-09-23T135116Z_47736885_GM1EA9N1OKE01_RTRMADP_3_UKRAINE-CRISIS-620x330U Krasnoarmejsku u Donjeckoj oblasti, tokom specijalne operacije koju sprovode ukrajinske vojno-bezbednosne snage, nestalo je oko 400 žena u dobi od 18 do 25 godina.

U poslednje vreme u gradu, u kome je bio raspoređen bataljon Dnjepar 1 i predgrađima pronađeno je 286 tela, sve žene su bile silovane. Ovo je saopštio premijer Donjecke narodne republike Aleksandar Zaharčenko.

Direktor Moskovskog biroa za ljudska prava Aleksandar Brod zahteva sprovođenje istrage u vezi sa grobnicama žena, pronađenih na jugoistoku Ukrajine u Donjeckoj oblasti, u koju bi bile uključene međunarodne organizacije UN i OEBS.

Zaštitnik ljudskih prava Aleksandar Brod planira da i sam u najskorije vreme poseti Donjecku oblast i lično se uključi u anketiranje lokalnog stanovništva i istragu. On je izrazio uverenje da su pravosudni organi DNR već pokrenuli krivični postupak.

Ranije je premijer DNR Aleksandar Zaharčenko izjavio da su na zapadu Donjecke oblasti pronađena tela 286 žena.

Društvena komora Rusije ne odbacuje mogućnost da bi u Donbasu mogle da budu otkrivene nove činjenice masovnih grobnica na teritoriji koju kontroliše Nacionalna garda na jugoistoku Ukrajine i naglašavaju pasivnost međunarodnih aktivista za ljudska prava.

Član Društvene komere Georgij Fjodorov naglasio je da zaštitinici ljudskih prava u RF stalno skreću pažnju međunarodnim organizacijama, ali oni zatvaraju oči.

Prema njegovim rečima, izgleda, da su ih angažovale Sjedinjene Države i da zato ne obraćaju pažnju na signale i dokaze o masovnim ubistvima i mučenjima.

Informacije o otkrivenim na jugoistoku Ukrajine u Donjeckoj oblasti grobnica 286 žena zahtevaju proveru nezavisnih međunarodnih eksperata, pre svega ukrajinskih i ruskih zaštitnika ljudskih prava. Ovo je izjavio šef predsedičkog Saveta za ljudska prava Mihail Fedotov.

On je naglasio da takve informacije ni u kom slučaju ne bi trebalo da ostanu bez odgovora.

(Glas Rusije)

KOMENTARIJedan komentar

  1. milan says:

    Ivi je demantovano, novinarska patka!?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *