Свет је имао пет суперимперија – Римску, Монголску, Британску, СССР и САД

Svet je imao pet superimperija – Rimsku, Mongolsku, Britansku, SSSR i SAD

7 maja 2015

bald-eagle-and-a-flag 7765 usaUticajni američki list National Interest sačinio je spisak pet najveličanstvenijih super država u celoj svetskoj istoriji.

Na tom spisku našle su se: Rimska imperija, Mongolska imperija, Britanska imperija, Sovjetski Savez i Sjedinjene Američke Države.

National Interest je već u uvodu teksta posvećenog superdržavama naglasio da se one razlikuju od velikih imperija po tome što su raspolagale (u slučaju SAD – raspolažu) dovoljnim resursima za održavanje neprikosnovene dominacije nad svojim suparnicima.

Rimska imperija je – kako naglašava američki list – bila glavna država antičkog sveta, a njena moć bila je nesporna i u Evropi i na Bliskom istoku i Severu Afrike. U vreme svog punog rascvata imala je preko 60 miliona stanovnika, što znači da je u njenim granicama živeo bezmalo svaki četvrti stanovnik sveta u to vreme. Rimske legije bile su nepobedive u svim ključnim bitkama, a sama imperija se raspala u seriji građanskih ratova.

U slučaju Mongolske imperije – tvrdi National Interest – najfantastičniji je sam njen nastanak. Jer, grupa plemena koja su zajedno brojala samo oko milion ljudi, uspela je da osvoji države koje su od tog plemenskog saveza bile veće sto puta.

Nastanak Mongolske imperije bio je moguć zahvaljujući izvanrednoj taktici, mobilnosti mongolskih trupa i korišćenju dostignuća pokorenih naroda.

Mongolska imperija je u svoj sastav uključivala ogromne teritorije Centralne Azije, Južnog Sibira, Istočne Evrope, Kine i Tibeta. Nestala je zbog stalnih neprijateljstava unutar svoje vladajuće kaste.

Početkom 20. veka najveća od svih imperija koje su ikada postojale postala je – Britanska imperija. Ona je zahvatala bezmalo četvrtinu ukupnog svetskog kopna i petinu svih naselja i gradova na planeti.

Njen glavni oslonac i „poluga” širenja bila je vojno-pomorska flota. Britanci su naročito težili da kontrolišu ključne morske puteve i moreuze i da uspostave kontrolu nad teritorijama udaljenim od pomorskih granica.

National Interest ocenjuje da je prerastanje SSSR u superdržavu bilo neizbežno s obzirom na njegove razmere i bogatstvo resursa.

Američki list ukazuje da je SSSR najveći deo svoje teritorije i stanovništva nasledio od  „ogromne Ruske imperije”. Sama „crvena imperija” se širila i jačala zahvaljujući umešnoj mobilizaciji resursa u teškim vremenima i sposobnosti pobeđivanja neprijatelja.

U  nemogućnost da se pobedi Sovjetska imperija uverio se i Hitler. Jer, kopnene snage SSSR sa njegovim atomskim potencijalom – postale su izuzetno moćna snaga. Zapad se posebno bojao prednosti koje je SSSR davao njegov geografski položaj.  SAD i Zapadna Evropa su strahovali da SSSR može kontrolisati ceo svet jer kontroliše severoistočni deo Evroazije.

National Interest naglašava da su SAD uspele da postanu superdržava tek posle završetka Drugog svetskog rata. A posle raspada SSSR postale su bezmalo neprikosnoveni lider u vojnoj i tehnološkoj oblasti.

Amerikanci su, dodaje isti list, od Britanaca pozajmili metode širenju vlastitog uticaja, zasnovane na ekonomskim interesima i trgovini.

National Interest upozorava sopstvenu zemlju i rukovodstvo da SAD moraju imati na umu da su sve superdržave pre ili kasnije prestale da to budu. I da su najčešći razlog za to bili – unutrašnji problemi.

KOMENTARI12 komentara

 1. rastko says:

  AUTOR OVOGA TEKSTA JE PRE SVEGA VEOMA NEOBAVESTEN A SAM TEKST SA NAVODJENJEM IMENA IMPOERIJA JE TOTALNA NEISTINA. -RIMSKA IMPERIJA JE KONTINUITET VAVILONSKO PERSISKE IMPERIJE -MONGOLSKA NIKADA NIJE POSTOJALA,KAO I STO JE LAZNA PRICA O DJINGIS KANU -BRITANSKA IMPERIJA NIKADA NIJE BILA ENGLESKA,JER NJOM OD OLIVERA KROMVELA NE VLADAJU ENGLEZI -SSSR JE IMAO ODREDJENE PREROGATIVE IMPERIJE ALI TO NEMA VEZE SA RUSIMA JER OD DOLASKA ROMANOVIH NA VLAST RUSIJOM NE VLADAJU RUSI -AMERIKA NIKADA NIJE IMPERIJA BILA NITI CE BITI JER JE ONA MULTINACIONALNA KOMPANIJA TE KAO TAKVA PRIVATNA SVOJINA A AKO JE SVOINA ONDA IMA I GAZDU ISTORIJA PISANA NA NACIN KAKO JE U OVOM NOVINARSKOM CLANKU NAVEDENO JE ISTORIJA ZA ONE LJUDE CIJI JE MENTALNI SKLOP NA NIVOU KOKA-KOLE I MEKDONALDA. S POSTOVANJEM!

 2. LeBart says:

  E, neka si nam objasnio, "DJINGIS KANU".

 3. Apis says:

  rastko, s obzirom da suvereno barataš ovom tematikom mogao napisati i nešto više. Recimo jednom da bude tema Rusija, drugi put Rim itd. Ljudi vole i naročito pamte kad istreseš neke manje poznate pikanterije. Naprimer šta je pisalo na vratima Kartagine i kako su rimljani uopšte uspeli da izgrade flotu.

 4. Lady Gaga says:

  Deco, U ORGANIZACIJI RUSKE AMBASADE SUTRA U BEOGRADU NA TRGU REPUBLIKE BIĆE SE DIREKTAN PRENOS PARADE IZ MOSKVE I PROGRAM POSVEĆEN 9.MAJU. SVI NA TRG! Da li ste svesni šta znači ORGNIZOVATI PRENOS VOJNE PARADE I TO NA TRGU REPUBLIKE U BEOGRADU 9.MAJA? TO JE POZIV SVIMA NAMA DA U CENTRU BEOGRADA, U SRBIJI,BUDEMO DEO PROSLAVE I PARADE U MOSKVI! Zato, i pored medijske cenzure i neobjavljivanja ove vesti, doći će hiljade ljudi,ja sam za pola sata poslala informaciju na 17.000 adrersa u Beogradu i okolini, i postavila informaciju na svim portalima. Uradite i vi isto. Obavestite svoje prijatelje i svoje neprijatelje o manifestaciji u Beogradu, na Trgu. Evo načina za konkrertnu akciju i ne propustimo šansu da 9.maja budemo sa braćom Rusima. P.S. Ko ne može da dođe, NEKA KOD KUĆE ODVRNE RUSKU HIMNU DO DASKE. P.S. Zamislite taj udarac u srce SNS-a ako sutra na trgu okupi 20 hiljada ljudi, i kaže,npr. NE Europskoj Maloumiji.........

 5. Lady Gaga says:

  Apise, šta je pisalo na vratima Kartagine? p.s. Uz dužno poitovanje, mislim da Rastko greši u vezi Dpingis Kana i Mongola, ali svkako da je istorijska slika o pomenutima vrlo upitna. Ako grešim, neka me Rastko ispravi, ali neka u kratki crtama da istinu,po njemu,o Temudžinu.

 6. Lady Gaga says:

  Jao, je@beš me nepismenu. Dakle, Apise, šta je pisalo na vratima Kartagine? p.s. Uz dužno poštovanje, mislim da Rastko greši u vezi Džingis Kana i Mongola, ali svkako da je istorijska slika o pomenutima vrlo upitna. Ako grešim, neka me Rastko ispravi, ali neka u kratkim crtama da istinu,po njemu,o Temudžinu.

 7. rastko says:

  APSOLUTNO SE NA ISTOR4IJU NE MOZE VISE GLEDATI ONAKO KAKO SMO UCENI KAKO MI TAKO NASI RODITELJI8 I DALJE.BEZ PROUCAVANJA ANTOLIJA FOMENKA ,NJEGOVIH KNJIGA I ANALIZA. ZASTO SE NE MOZE NACI NISTA U NASOJ PUBLICISTICI.IZDAVASTVU ITAKO DALJE O OVOM AUTORU.PROUCITI SKALGERIJEVU ISTORIOGRAFIJU KAO LAZNU HRONOLOGIJU ISTORISKIH DOGADJAJA U PROTEKLA DVA MILENIUMA I KAKVO JE PROKLETSTVO IZNEDRIO PRONALAZAK GUTEMBERGOVE STAMPARSKE MASINE. TO SU TRAGOVI KOIJIMA TREBA ICI I SHVATATI ISTORIJU,ISTORIJOGRAFIJU KAO I RELIGIJU SPECIJALNO HRISCANSKU. S POSTOVANJEM! PS:DJINGIS KAN JE BIO SLOVEN DJORDJE SA DNJEPRA KADA SE TATARSKA RUAKA IMPERIJA PROSTIRALA OD PORTUGALIJE PREKO SIBIRA ,ALJASKE DO KALIFORNIJE U AMERICI. MANITE VATIKANKO/JEZUITSKO GERMANSKU ISTIRIJU I ISTORIJOGRAFIJU/SVE JE LAZ-SVE JE PREVARA.

 8. Apis says:

  LADY, žao mi je što si čekala. Ništa previše spektakularno nije pisalo na vratima Kartagine. ,,PLOVITI SE MORA A ŽIVETI NE" reč je o tome kako su shvatali svoju egzistenciju i opstanak. Bili su neprikosnoveni vladari sredozemlja, rimljani su im plaćali porez kao i mnogi drugi. Preokret je počeo kada su rimljani odkrili njihov način gradnje brodova. Hanibal je Rim mogao spaliti a nije hteo ali zato je Rim iskoristio prvu priliku i razorio kartaginu da ne ostane ni traga o njenom postojanju. U najkraćem sve zapadne zemlje koriste latinsku školu podlih laži, prevara i zatiranja tragova.

 9. Lady Gaga.......rekoh ja juče da će se danas videti ko je vera,a ko nevera....... says:

  Jao, Apise......... ....znam sve to....... Ja jadna mislila da piše nešto ko DOBRO DOŠLI U KARTAGINU, GDE STOLUJU S R B S K I KRALJEVI.............

 10. Apis says:

  Lady, kralj je onaj ko ima tebe!

 11. Lady Gaga.......rekoh ja juče da će se danas videti ko je vera,a ko nevera....... says:

  Jao.....hvala!

 12. Lady Gaga.......rekoh ja juče da će se danas videti ko je vera,a ko nevera....... says:

  .....mada se možda nešto od Šiptara i može naučiti. Recimo, kako biti istrajan u ostvarenju nacionalnih ciljeva, i da ti ciljevi opravdavaju sredstva. I naravno, da nema izgovora i oprosta za one u sopstvenim redovima koji nisu predani u ostvarenju pomenutih (ciljeva). P.S. ............a vi, Srbi, kakao ste danas, yebeom was y ysta shrkrbawa? Spremate li se za konačni obračun sa šipcima,il' samo gulite đoku i klimate glavurdama ko bolesni konji......?........

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *