Svet mora da se upozna sa genocidom NDH nad Srbima

Svet mora da se upozna sa genocidom NDH nad Srbima

23 februara 2014

Pavelić-Fašizam„Srbija treba da napusti svaku ideju o nagodbi sa Hrvatskom i treba da iskoristi ‘svetsku pozornicu’ Međunarodnog suda pravde da međunarodnu zajednicu upozna sa genocidom koji je Nezavisna Država Hrvatska (NDH) izvršila nad Srbima,“ smatra bivši ministar spoljnih poslova SR Jugoslavije Vladislav Jovanović.

Jovanović je podsetio da se za taj strašni genocid nad Srbima, ali i Jevrejima i Romima, Hrvatska provukla uz pomoć politike bratstva i jedinstva i nije odgovarala ni pred jednim međunarodnim ili nacionalnim sudom, niti je poput Nemačke bila denacifikovana.

On je ukazao da će, bez obzira na to što genocid NDH nad Srbima nije predmet rasprave na Međunarodnom sudu pravde, dokazi koje će Srbija izneti ući u anale tog suda, a time i u istoriju Drugog svetskog rata na tlu Kraljevine Jugoslavije.

„To će suštinski pomoći da današnja međunarodna zajednica stekne pravu predstavu o masovnoj tragediji Srba u NDH i da se objektivnije i nepristrasnije vide procesi u isprovociranom i nametnutom rasturanju SFRJ“, ocenio je Jovanović u autorskom tekstu objavljenom u beogradskoj „Politici“.
Manjak borbenosti Beograda

On je naglasio da Srbiju pred zakazanu raspravu pred Međunarodnim sudom pravde ne smeju da sputaju obziri prema Hrvatskoj, koja je dospela u psihološki povoljniji položaj zbog manjka borbenosti Beograda.

Iza Hrvatske su interesi Zapada da Srbiju, i pomoću ove tužbe, zadrži u defanzivnom položaju dok ne budu ostvareni svi njegovi strateški ciljevi, od Kosova nadalje, kaže Jovanović.

„Nije slučajno što je u pisanju tužbe Hrvatske učestvovao i istaknuti američki pravnik (kao što je i u pripremi ’Oluje’ učestovala grupa penzionisanih američkih generala). Nije slučajno ni što je hrvatska tužba podignuta u godini kada su SAD i NATO morali da naknadno opravdavaju bombardovanje Srbije, koje nije odobrio Savet bezbednosti UN“, rekao je Jovanović, ističući i da hrvatska tužba ne bi bila podneta „bez miga SAD“, a da predlozi Srbije za nagodbu ne bi bili sistematski ignorisani.

(Vesti-online.com)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *