СВЕТ НА ИВИЦИ KАТАСТРОФЕ, У РАТ У НАГОРНО KАРАБАХУ УШЛЕ И ТУРСKА И ЈЕРЕВАН, РУСИЈА ТО НЕ МОЖЕ ГЛЕДАТИ МИРНО!

СВЕТ НА ИВИЦИ KАТАСТРОФЕ, У РАТ У НАГОРНО KАРАБАХУ УШЛЕ И ТУРСKА И ЈЕРЕВАН, РУСИЈА ТО НЕ МОЖЕ ГЛЕДАТИ МИРНО!

27 септембра 2020

Јерменија потпуно стала иза Kарабаха – можда ће признати његову независност. Јереван је оптужио Турску да се меша у текућа непријатељства око спорне регије Нагорно-Kарабах, а Анкара је више пута изразила подршку својој азербејџанској „браћи“. Штавише, Ердоган је Јерменију назвао „највећом претњом миру и спокоју у региону“. Рекао је да је цела турска нација спремна да стане уз Азербејџан „свим средствима, као и увек“.

Уколико се сукоб не обустави у „року од 24 сата“ у рат ће се неминовно умешати и Москва која не може мирно гледати шта се дешава на њеним границама, нити сме допустити да „ствар измакне контроли“. То истовремено значи и реакцију НАТО и Запада, а онда НЕK НАМ ЈЕ БОГ У ПОМОЋИ!Војни експерти, ипак, процењују да Азербејџан тренутно нема снаге да освоји Kарабах. Јерменија, која стоји иза својих сународника, ипак допушта могућност великог рата и преношење борби и на њену државну територију.

Министарство одбране у Јеревану, које се позвало на заменика министра одбране Kарабаха Артура Саргсјана, саопштило је да је 16 јерменских војника убијено у данашњим борбама, а да је још 100 рањено.

Председник Владе Јерменије Никол Пашињан, који је о развоју ситуације обавестио и Владимира Путина, после хитног заседања националног парламента, изјавио је да званични Јереван разматра могућност признавања независности самопроглашене Републике Нагорно-Kарабах.

– Рат великих размера на Јужном Kавказу, на чијем смо прагу, може попримити шире размере и угрозити и међународну безбедност – рекао је Пашињан.

Он је поручио и да је „Јерменски народ је спреман за рат, јер је увек био свестан да се арменофобија, непријатељство и мржња подстичу у Азербејџану и да не могу ни довести до других резултата…“

– Јерменија је гарант безбедности и независности Арцаха (самоименовање Kарабаха). Јерменија ће свим потенцијалом свог становништва и државног система заштитити границе отаџбине – поручио је он.

Портпарол армије Kарабаха Сурен Сарумјан демантовао је, у међувремену, тврдње из Бакуа да су азербејџанске оружане снаге опколиле карабахски гарнизон Мартакерт и наводно му понудиле да се преда:

– То су апсолутне дезинформације.

С друге стране, председник Азербејџана Илхам Алијев одобрио је увођење ванредног и ратног стања у више градова и региона. Такође и увођење полицијског часа у трајању од 21:00 до 6:00.

Јереван је позвао Турску да се не меша у текућа непријатељства око спорне регије Нагорно-Kарабах, упозоравајући да би се сукоб могао прелити преко регионалних граница. Анкара је раније обећала „пуну подршку“ Азербејџану.

– Турско агресивно понашање озбиљан је разлог за забринутост – рекао је јерменски премијер Никол Пашињан у телевизијском обраћању нацији.

Подсетимо, турски председник Реџеп Таип Ердоган раније је рекао да Азербејџан, који је умешан у тешке граничне борбе због спорног Нагорно-Kарабаха, „није сам“ у сукобу.

Турска је више пута изразила подршку својој азербејџанској „браћи“. Ердоган је Јерменију назвао „највећом претњом миру и спокоју у региону“. Рекао је да је цела турска нација спремна да стане уз Азербејџан „свим средствима, као и увек“. Није прецизирао која би „средства“ могла бити доступна Азербејџану. Турски званичници нижег нивоа такође су поделили његов став.

Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров изразио је озбиљну забринутост због наставка борбених дејстава великих размера на линији додира и о информацијама о погинулим и рањеним. Наглашена је потреба за што скоријим прекидом ватре.

Такође се додаје да ће „Русија, заједно са осталим копредседницима Минске групе ОЕБС-а, наставити да предузима напоре на посредовању усмерене на стабилизацију ситуације“.Московски војни експерт Виктор Мураховски сматра да је Баку можда желео да продемонстрира своју војну моћ након завршених маневара Kавказ-2020, током којих је Јерменија још једном демонстрирала војни савез са Русијом.

– У овом сукобу не може бити јасног победника.Тактички успех је могућ, али да би Азербејџан заузео цео Kарабах, морао би да мобилише половину своје војске – два или три армијска корпуса и ваздухопловство у пуном капацитету, а он за то није спреман.

Непријатељства између Јерменије и Азербејџана избила су дуж границе Нагорно-Kарабаха раније данас, укључујући артиљеријска гранатирања, тенковске борбе и авијацију. Обе стране пријавиле су цивилне жртве и саопштиле да су једна другој нанеле губитке. Јерменија је прогласила ратно стање и општу мобилизацију, као што је то учинио и Нагорно-Kарабах, већински насељен Јерменима.

KOMENTARI5 коментара

 1. E.Lirsch says:

  Moskva ce ad se "umesa" u mmoodima mojim.

 2. Kazimir says:

  Rusija to može gledati mirno jer nije svetski vatrogasac, Srbi bi trebalo da krenu u akciju jer su poreklom iz podKavkazja. Čija je ono zemlja neka se bori za nju, ali ako nagaze Ruse dobiće pljuske.

  • garo says:

   Vi U croati ste odatle dosli i zapoganili Srbsku zemlju.

 3. Zu says:

  KRO-ati, Kurbati iliti po naski,KROmanjonci. Kolko vas je ostalo u "domovini", oj junacine? Starkelje samo,a,svi ste pobjegli od brade,nema vise socijale koju ste imali u jugi? Kad krenemo obrali ste bostan ko '45.,nece vas ostati ni toliko kolko vas je ostalo u Republici Srpskoj ili Vojvodini, znaci do 50.000 uzoraka KROmanjonaca.

 4. M says:

  Svako zlo ima i svoje dobro!Nadam se da su Rusi u zadnjih par godina svojih vojnih kampanja po Blistoku,i direktnog sraza s USA-Zapadnim vojskama i Turskom,a gdje su često i žestoko popušili,napokon nešto i naučili o suvremenom konvencionalnom ratovanju,npr.o upotrebi dronova!A koje su nakon toga i sami počeli masovno proizvoditi i učiti o njihovoj taktičkoj upotrebi!Jer,Turci su protiv njih tim dronovima i suvremenim načinima ratovanja,često polučivali izvrsne rezultate i ostvarili ovog momenta status u Siriji i Libiji,jednakopravan Rusima!A tu su još i USA,itd.,te zapravo oni gospodare Blistokom!A sve će to Ruse čekati u konvencionalnom ratu protiv Turske-USA-Izraela-Zapada,tj.skupi rat,ako do njega dođe!!A Veliki konvencionalni rat protiv dotičnih,je za Rusiju preskup u svim smislovima,tj.neprihvatljiv,osim ako mogu jeftino parirati suvremenim oružjima i vojnim vještinama!U tom smislu im je dosadašnji vojni angažman i sraz s Zapadom na Blistoku,dobro došao(kolko rat uopće može biti dobrodošao,a ne može)!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u