СВЕТ НА ИВИЦИ KАТАСТРОФЕ, У РАТ У НАГОРНО KАРАБАХУ УШЛЕ И ТУРСKА И ЈЕРЕВАН, РУСИЈА ТО НЕ МОЖЕ ГЛЕДАТИ МИРНО!

SVET NA IVICI KATASTROFE, U RAT U NAGORNO KARABAHU UŠLE I TURSKA I JEREVAN, RUSIJA TO NE MOŽE GLEDATI MIRNO!

27 septembra 2020

Jermenija potpuno stala iza Karabaha – možda će priznati njegovu nezavisnost. Jerevan je optužio Tursku da se meša u tekuća neprijateljstva oko sporne regije Nagorno-Karabah, a Ankara je više puta izrazila podršku svojoj azerbejdžanskoj „braći“. Štaviše, Erdogan je Jermeniju nazvao „najvećom pretnjom miru i spokoju u regionu“. Rekao je da je cela turska nacija spremna da stane uz Azerbejdžan „svim sredstvima, kao i uvek“.

Ukoliko se sukob ne obustavi u „roku od 24 sata“ u rat će se neminovno umešati i Moskva koja ne može mirno gledati šta se dešava na njenim granicama, niti sme dopustiti da „stvar izmakne kontroli“. To istovremeno znači i reakciju NATO i Zapada, a onda NEK NAM JE BOG U POMOĆI!Vojni eksperti, ipak, procenjuju da Azerbejdžan trenutno nema snage da osvoji Karabah. Jermenija, koja stoji iza svojih sunarodnika, ipak dopušta mogućnost velikog rata i prenošenje borbi i na njenu državnu teritoriju.

Ministarstvo odbrane u Jerevanu, koje se pozvalo na zamenika ministra odbrane Karabaha Artura Sargsjana, saopštilo je da je 16 jermenskih vojnika ubijeno u današnjim borbama, a da je još 100 ranjeno.

Predsednik Vlade Jermenije Nikol Pašinjan, koji je o razvoju situacije obavestio i Vladimira Putina, posle hitnog zasedanja nacionalnog parlamenta, izjavio je da zvanični Jerevan razmatra mogućnost priznavanja nezavisnosti samoproglašene Republike Nagorno-Karabah.

– Rat velikih razmera na Južnom Kavkazu, na čijem smo pragu, može poprimiti šire razmere i ugroziti i međunarodnu bezbednost – rekao je Pašinjan.

On je poručio i da je „Jermenski narod je spreman za rat, jer je uvek bio svestan da se armenofobija, neprijateljstvo i mržnja podstiču u Azerbejdžanu i da ne mogu ni dovesti do drugih rezultata…“

– Jermenija je garant bezbednosti i nezavisnosti Arcaha (samoimenovanje Karabaha). Jermenija će svim potencijalom svog stanovništva i državnog sistema zaštititi granice otadžbine – poručio je on.

Portparol armije Karabaha Suren Sarumjan demantovao je, u međuvremenu, tvrdnje iz Bakua da su azerbejdžanske oružane snage opkolile karabahski garnizon Martakert i navodno mu ponudile da se preda:

– To su apsolutne dezinformacije.

S druge strane, predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev odobrio je uvođenje vanrednog i ratnog stanja u više gradova i regiona. Takođe i uvođenje policijskog časa u trajanju od 21:00 do 6:00.

Jerevan je pozvao Tursku da se ne meša u tekuća neprijateljstva oko sporne regije Nagorno-Karabah, upozoravajući da bi se sukob mogao preliti preko regionalnih granica. Ankara je ranije obećala „punu podršku“ Azerbejdžanu.

– Tursko agresivno ponašanje ozbiljan je razlog za zabrinutost – rekao je jermenski premijer Nikol Pašinjan u televizijskom obraćanju naciji.

Podsetimo, turski predsednik Redžep Taip Erdogan ranije je rekao da Azerbejdžan, koji je umešan u teške granične borbe zbog spornog Nagorno-Karabaha, „nije sam“ u sukobu.

Turska je više puta izrazila podršku svojoj azerbejdžanskoj „braći“. Erdogan je Jermeniju nazvao „najvećom pretnjom miru i spokoju u regionu“. Rekao je da je cela turska nacija spremna da stane uz Azerbejdžan „svim sredstvima, kao i uvek“. Nije precizirao koja bi „sredstva“ mogla biti dostupna Azerbejdžanu. Turski zvaničnici nižeg nivoa takođe su podelili njegov stav.

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izrazio je ozbiljnu zabrinutost zbog nastavka borbenih dejstava velikih razmera na liniji dodira i o informacijama o poginulim i ranjenim. Naglašena je potreba za što skorijim prekidom vatre.

Takođe se dodaje da će „Rusija, zajedno sa ostalim kopredsednicima Minske grupe OEBS-a, nastaviti da preduzima napore na posredovanju usmerene na stabilizaciju situacije“.Moskovski vojni ekspert Viktor Murahovski smatra da je Baku možda želeo da prodemonstrira svoju vojnu moć nakon završenih manevara Kavkaz-2020, tokom kojih je Jermenija još jednom demonstrirala vojni savez sa Rusijom.

– U ovom sukobu ne može biti jasnog pobednika.Taktički uspeh je moguć, ali da bi Azerbejdžan zauzeo ceo Karabah, morao bi da mobiliše polovinu svoje vojske – dva ili tri armijska korpusa i vazduhoplovstvo u punom kapacitetu, a on za to nije spreman.

Neprijateljstva između Jermenije i Azerbejdžana izbila su duž granice Nagorno-Karabaha ranije danas, uključujući artiljerijska granatiranja, tenkovske borbe i avijaciju. Obe strane prijavile su civilne žrtve i saopštile da su jedna drugoj nanele gubitke. Jermenija je proglasila ratno stanje i opštu mobilizaciju, kao što je to učinio i Nagorno-Karabah, većinski naseljen Jermenima.

KOMENTARI5 komentara

 1. E.Lirsch says:

  Moskva ce ad se "umesa" u mmoodima mojim.

 2. Kazimir says:

  Rusija to može gledati mirno jer nije svetski vatrogasac, Srbi bi trebalo da krenu u akciju jer su poreklom iz podKavkazja. Čija je ono zemlja neka se bori za nju, ali ako nagaze Ruse dobiće pljuske.

  • garo says:

   Vi U croati ste odatle dosli i zapoganili Srbsku zemlju.

 3. Zu says:

  KRO-ati, Kurbati iliti po naski,KROmanjonci. Kolko vas je ostalo u "domovini", oj junacine? Starkelje samo,a,svi ste pobjegli od brade,nema vise socijale koju ste imali u jugi? Kad krenemo obrali ste bostan ko '45.,nece vas ostati ni toliko kolko vas je ostalo u Republici Srpskoj ili Vojvodini, znaci do 50.000 uzoraka KROmanjonaca.

 4. M says:

  Svako zlo ima i svoje dobro!Nadam se da su Rusi u zadnjih par godina svojih vojnih kampanja po Blistoku,i direktnog sraza s USA-Zapadnim vojskama i Turskom,a gdje su često i žestoko popušili,napokon nešto i naučili o suvremenom konvencionalnom ratovanju,npr.o upotrebi dronova!A koje su nakon toga i sami počeli masovno proizvoditi i učiti o njihovoj taktičkoj upotrebi!Jer,Turci su protiv njih tim dronovima i suvremenim načinima ratovanja,često polučivali izvrsne rezultate i ostvarili ovog momenta status u Siriji i Libiji,jednakopravan Rusima!A tu su još i USA,itd.,te zapravo oni gospodare Blistokom!A sve će to Ruse čekati u konvencionalnom ratu protiv Turske-USA-Izraela-Zapada,tj.skupi rat,ako do njega dođe!!A Veliki konvencionalni rat protiv dotičnih,je za Rusiju preskup u svim smislovima,tj.neprihvatljiv,osim ako mogu jeftino parirati suvremenim oružjima i vojnim vještinama!U tom smislu im je dosadašnji vojni angažman i sraz s Zapadom na Blistoku,dobro došao(kolko rat uopće može biti dobrodošao,a ne može)!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *