СВЕТ НА ПРЕЛОМНОЈ ТАЧКИ

SVET NA PRELOMNOJ TAČKI

16 novembra 2020

Francuski predsednik Emanuel Makron zatražio je radikalnu reviziju globalnih socijalnih i ekonomskih sistema, tvrdeći da će demografska promena i drugi problemi zahtevati nove načine raspodele ograničenih resursa.

Lider Francuske je u intervjuu za „Grup detide geopolitik“ rekao da je „Vašingtonski konsenzus“, koji je opisao kao „obrazloženje zasnovano na akumulaciji profita“, zastareo i da nacije moraju da prihvate nove ekonomske, političke i socijalne modele u cilju prevazilaženja trenutnih kriza, uključujući pandemiju virusa korona i terorizam.On je takođe upozorio da će „maltuzijski model“ o prenaseljenosti postati rašireniji ukoliko ne dođe do reorganizacije sveta koja bi se bavila oskudicom resursa, kao i demografskim promenama.

„Ako pogledamo Evropu i Afriku, za svaku evropsku zemlju koja demografski nestane, u istom periodu se pojavi jedna afrička država. Svedoci smo svojevrsnog ubrzanja preokreta istorije“, kazao je on.

Upozoravajući da je svet na prelomnoj tački rekao je da savremeni kapitalizam mora da prođe kroz transformaciju.

„Kapitalizam je taj koji je postao isuviše koncentrisan i koji više nije sposoban da se nosi sa nejednakostima u našem društvu i na međunarodnom nivou. Na to možemo odgovoriti samo novim preoblikovanjem“, dodao je.

Makron je predložio zamenu „Vašingtonskog konsenzusa“ „Pariskim“ koji bi prepoznao da u ekonomske i socijalne odluke treba uključiti i nešto drugo osim dobiti. On je naglasio da bi takav novi sistem bio najpogodniji za borbu protiv pretnji koje predstavljaju klimatske promene, kao i nejednakost.

Francuski predsednik izrazio je nadu da će ostatak sveta prihvatiti njegovu viziju, tvrdeći da je borba protiv kapitalističkog mehanizma neefikasna ako se vodi u samo jednoj zemlji, prenosi RT.

Makron je pozvao i na veće evropsko jedinstvo, navodeći da kontinent mora tesno da sarađuje kako bi sprečio kinesko-američki duopol.

KOMENTARI2 komentara

  1. Kosovac says:

    Ne znam šta je to „duopol“, ali ako je sorošoid Makron rekao da treba sprečiti taj duopol Kina – Amerika, to znači da je Makronova vizija neefikasnosti sadašnjeg kapitalističkog mehanizma naučno održiva, obnovljiva i energetski efikasna.

  2. Rista says:

    Održivi precednik Francuske koga nerviraju Afrikanci, Amerikanci i Kinezi. Ovo Afrikanci je korona maska, jer dvopol drži Afriku i Severnu Aziju kao krparu ispred vrata ali glavna poruka je da Francuska hoće u dvopol kao rodnoravnopravna, ili bar žali što ona nije deo plana. Britanija jeste. Nemačka još nije izboksovala članstvo a pokušala je sa Kinom. Nije da nije samo gazde iz globalne američke vlade zabranile članstvo Nemačkoj bar privremeno. Zna on zašto spominje dvopol Kine i Amerike i koristi to kao malo upozorenje zbog toga što njemu drže zatvorena vrata. Mislim da ta vrata i ne postoje a Makron se dovija kako da ih natera da ih naprave. Kina je malo pogrešila i počela špartati po svetu neusaglasno i to je tumačeno kao prvi pokušaj državnog udara u dvopolu. Kineski crveni pomislili da su oni revolucija ali za samo dve tri zadnje godine su shvatili da im više ne treba revolucija svetskih razmera i vratili se u svoje dvopol vode. Tamo im je ipak najsigurnije. A Nemačka, Francuska i Srbija ostaju bez "stranih investicija dvopola". Zato Makron skiči i ruši kapitalizam koji više nije kapitalizam. On se već promenio, samo neću da kažem kako ga danas zovu makronu za inat. A tačno je. Ne funkcioniše više kod Makrona. Samo što on ne funkcioniše više nigde jer je prerastao u dvopol. Kao nekad trustovi i karteli Amerike, tako i danas. Imaju punu Kinu koncentrisanih para i punu Ameriku kineske koncentrisane robe. Prvobitna akumulacija kapitala je danas zastarela. Danas dvopol akumulira svetske resurse, pare, proizvodnju i potrošnju a ne samo kapital. Zato je i pretvorio Severnu Aziju i Afriku u avlije iz kojih akumulativni resursi i materijal cure u Kinu. Odustao je od prvobitne, zastarele namere da taj kumultivni deo drži u Americi. Zagađuje prostor. Ali nema problema. Tu su Kinezi da deratifikuju i dezinfikuju te materajile. Možda se glavni pol dvopola sažali na Francuze i baci im krparu? Ali Makron nema ščime da plati ulaznicu čak ni da bude pretsoblje. Jednostavno, nema ništa a u dvopolu se ne živi od stare slave. Dvopol ne daje apanaže.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *