СВЕТ НА ПРЕЛОМНОЈ ТАЧКИ

СВЕТ НА ПРЕЛОМНОЈ ТАЧКИ

16 новембра 2020

Француски председник Емануел Макрон затражио је радикалну ревизију глобалних социјалних и економских система, тврдећи да ће демографска промена и други проблеми захтевати нове начине расподеле ограничених ресурса.

Лидер Француске је у интервјуу за „Груп детиде геополитик“ рекао да је „Вашингтонски консензус“, који је описао као „образложење засновано на акумулацији профита“, застарео и да нације морају да прихвате нове економске, политичке и социјалне моделе у циљу превазилажења тренутних криза, укључујући пандемију вируса корона и тероризам.Он је такође упозорио да ће „малтузијски модел“ о пренасељености постати раширенији уколико не дође до реорганизације света која би се бавила оскудицом ресурса, као и демографским променама.

„Ако погледамо Европу и Африку, за сваку европску земљу која демографски нестане, у истом периоду се појави једна афричка држава. Сведоци смо својеврсног убрзања преокрета историје“, казао је он.

Упозоравајући да је свет на преломној тачки рекао је да савремени капитализам мора да прође кроз трансформацију.

„Капитализам је тај који је постао исувише концентрисан и који више није способан да се носи са неједнакостима у нашем друштву и на међународном нивоу. На то можемо одговорити само новим преобликовањем“, додао је.

Макрон је предложио замену „Вашингтонског консензуса“ „Париским“ који би препознао да у економске и социјалне одлуке треба укључити и нешто друго осим добити. Он је нагласио да би такав нови систем био најпогоднији за борбу против претњи које представљају климатске промене, као и неједнакост.

Француски председник изразио је наду да ће остатак света прихватити његову визију, тврдећи да је борба против капиталистичког механизма неефикасна ако се води у само једној земљи, преноси РТ.

Макрон је позвао и на веће европско јединство, наводећи да континент мора тесно да сарађује како би спречио кинеско-амерички дуопол.

KOMENTARI2 коментара

  1. Косовац says:

    Не знам шта је то „дуопол“, али ако је сорошоид Макрон рекао да треба спречити тај дуопол Кина – Америка, то значи да је Макронова визија неефикасности садашњег капиталистичког механизма научно одржива, обновљива и енергетски ефикасна.

  2. Риста says:

    Одрживи прецедник Француске кога нервирају Африканци, Американци и Кинези. Ово Африканци је корона маска, јер двопол држи Африку и Северну Азију као крпару испред врата али главна порука је да Француска хоће у двопол као родноравноправна, или бар жали што она није део плана. Британија јесте. Немачка још није избоксовала чланство а покушала је са Кином. Није да није само газде из глобалне америчке владе забраниле чланство Немачкој бар привремено. Зна он зашто спомиње двопол Кине и Америке и користи то као мало упозорење због тога што њему држе затворена врата. Мислим да та врата и не постоје а Макрон се довија како да их натера да их направе. Кина је мало погрешила и почела шпартати по свету неусагласно и то је тумачено као први покушај државног удара у двополу. Кинески црвени помислили да су они револуција али за само две три задње године су схватили да им више не треба револуција светских размера и вратили се у своје двопол воде. Тамо им је ипак најсигурније. А Немачка, Француска и Србија остају без "страних инвестиција двопола". Зато Макрон скичи и руши капитализам који више није капитализам. Он се већ променио, само нећу да кажем како га данас зову макрону за инат. А тачно је. Не функционише више код Макрона. Само што он не функционише више нигде јер је прерастао у двопол. Као некад трустови и картели Америке, тако и данас. Имају пуну Кину концентрисаних пара и пуну Америку кинеске концентрисане робе. Првобитна акумулација капитала је данас застарела. Данас двопол акумулира светске ресурсе, паре, производњу и потрошњу а не само капитал. Зато је и претворио Северну Азију и Африку у авлије из којих акумулативни ресурси и материјал цуре у Кину. Одустао је од првобитне, застареле намере да тај кумултивни део држи у Америци. Загађује простор. Али нема проблема. Ту су Кинези да дератификују и дезинфикују те матерајиле. Можда се главни пол двопола сажали на Французе и баци им крпару? Али Макрон нема шчиме да плати улазницу чак ни да буде претсобље. Једноставно, нема ништа а у двополу се не живи од старе славе. Двопол не даје апанаже.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u