Svet pred ratom sa džihadistima!

Svet pred ratom sa džihadistima!

7 septembra 2014

Protest against the military operation in FallujahS ciljem da spreče nadiranje političkog, nasilnog ekstremističkog islama, desetak zapadnih država pod vođstvom SAD, odlučilo je da uništi islamske teroriste u ratom zahvaćenom Iraku, posredno i u Siriji, ali i razorenoj Libiji, u čemu su dobili podršku Saudijske Arabije, Egipta i drugih arapskih zemalja.

Već je uveliko u toku pružanje pomoći Kurdima u Iraku, kojima, jer se bore protiv islamista oružjem sovjetskog porekla, preko Velike Britanije dolazi municija i oprema iz Albanije.

Članice Evropske unije su sa zaprepašćenjem došle do zaključka da islamisti i njihovo nasilno “izopačeno tumačenje Kurana” neposredno prete bezbednosti Evrope.

Evropski državljani, zavedeni indoktrinacijom ekstremnih islamista na Srednjem istoku i na severu Afrike, sve se masovnije odazivaju i odlaze u “džihad – sveti rat” i vraćaju se u zemlje Evrope iskusni i spremni da i terorizmom šire svoje viđenje islama.

Od šezdesetak hiljada islamističkih boraca u Iraku i Siriji, 20.000 su stranci, od koji je nekoliko hiljada mahom iz Velike Britanije i Francuske, a stotine su s Kosova, iz BIH, Albanije, Čečenije.

Britanski “Kings koledž” je procenio da se više od tri stotine islamskih boraca s Kosova, iz Makedonije i Albanije priključilo ekstremistima u Siriji.

Ovih dana u BIH uhapšeni vehabija Bilal Bosnić je rimskom listu “Republika” izjavio da je po džamijama u Rimu, Kremoni i Bergamu agitovao za odlazak u “džihad” u Iraku i Siriji jer je “dužnost dobrog islamiste da bude na neki način uključen u džihad”.

Bosnić je rekao da italijanski islamisti u Iraku i Siriji smeraju da ubiju papu, a za američkog novinara Džejmsa Folija, kome je britanski islamista odrubio glavu u Iraku, rekao je da je “jasno da je bio špijun”.

Na udaru u Iraku i Siriji samoproglašenog “svetskog kalifata” – konkurencije Al-kaidi, su i južne članice EU jer su i “kalif” Al-Bagdadi i vođa Al-kaide Ajman Zavahiri, poručili da će islamska vlast i šerijatsko pravo biti prošireni i na “El Andalus” – južne oblasti Španije gde su sedam stotina godina, do 15. veka, vladali Mavari.

Šefovi država ili vlada EU su prošlog vikenda, 30. avgusta, poručili da su rešeni da se sučele s islamistima, i naglasili da su “stvaranje islamskog kalifata u Iraku i Siriji i izvoz ekstremističkog islamskog terorizma, na čemu se ‘kalifat’ temelji, direktna pretnja bezbednosti evropskih zemalja”.

Vođe EU su odlučile da preduzme sve mere da se razotkrije razorna i lažna islamistička ideologija, spreči regrutovanje u džihad i, naročito, povratak obučenih terorista u Evropu.

U tom poduhvatu “razaranja i uništenja” islamista, Zapad je dobio aktivnu podršku Egipta, Saudijske Arabije i drugih arapskih zemalja, koje, uplašene da će “politički islam”, uključujući ideologiju za sada poražene egipatrske Muslimanske braće, zakucati i na njihova vrata.

To ih je navelo da korenito promene strategiju pomaganja novcem i oružjem pretećim sunitskim ekstremistima što su činili da bi pao režim predsednika Sirije Bašara al Asada koji je imao podršku šiitskog Irana, i strategiju pomaganja protivnika Moamera Gadafija u Libiji.
Iran se za svoj račun, jer brani šiitski deo Iraka i do sada preovlađujući udeo šiita u vlasti u Bagdadu, već bori protiv sunitskih islamskih ekstremista u Iraku.

Američki predsednik Barak Obama je na samitu NATO prošlog petka stvorio koaliciju za “razaranje i uništenje” islamista s Velikom Britanijom, Francuskom, Italijom, Nemačkom, Danskom, Poljskom, Kanadom, Australijom i Turskom, preko koje su još sasvim nedavno neometani odlazili regruti teroristima tzv. “Islamske države Iraka i Levanta”.

Vođe EU su poručile da odmah treba pomoći Kurdima koji su posebno na udaru “Islamske države” u Iraku i Siriji, te im SAD, Velika Britanija, Francuska i Italija već isporučuju oružje.

Šef nemačke diplomatije Frank Valter Štajnmajer je upozorio da Zapad još nema dugoročnu strategiju borbe protiv islamista, a Obami je izletelo: “Ne znamo šta da uradimo”.

Sada se gasi požar koji su, i po mnogim zapadnim analitičarima, zapalile upravo SAD i oni koji su ostavili za sobom rasulo posle rušenja Sadama Huseina u Iraku i Moamera Gadafija u Libiji, a sunitske islamiste su na početku pomagali i u Siriji, isto kao i Saudijska Arabija i neke arapske države Zaliva.

Šef egipatske diplomatije, Sameh Šukri je ovih dana izjavio rimskoj “Republici” da je “Egipat uz Evropljane” i da “ono što povezuje sve islamske radikalne grupe u Siriji, Iraku, Libiji i na Sinaju jeste istovetno ideološko jedinstvo i ciljevi: uništiti državu-naciju, razbiti je na područja i kontrolisati”.

Francuska je saopštila da treba razmotriti i “vojnu intervenciju” protiv “kalifata”, a Pariz će Liban ojačati oružjem koje će platiti Saudijska Arabija.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *