СВЕТ СЕ ОКРЕЋЕ НАГЛАВАЧКЕ! Оно што је Америка најавила против Европе ТОТАЛНО МЕЊА СВЕТ! ЕВО О ЧЕМУ СЕ РАДИ

SVET SE OKREĆE NAGLAVAČKE! Ono što je Amerika najavila protiv Evrope TOTALNO MENJA SVET! EVO O ČEMU SE RADI

13 maja 2018

Savetnik američkom predsednika Donalda Trampa za nacionalnu bezbednost Džon Bolton je izjavio da posle izlaženja iz iranskog nuklearnog sporazuma SAD ne isključuju mogućnost uvođenja sankcija onim kompanijama iz Evropske unije koje nastave da sarađuju sa Teheranom.

„To je moguće“, rekao je Bolton odgovarajući na pitanje da li će SAD uvesti sankcije Evropi, dodajući da to zavisi od ponašanja drugih vlada.Bolton je naveo i da SAD ne nastoje da promene odnos moći u Iranu, već da onemoguće Iran da ikada više ima pristup nuklearnom naoružanju.

„Razlog zašto smo se povukli iz sporazuma je taj što je on u suprotnosti sa američkom nacionalnom bezbednošću. Ušli smo u to i, godinama posle, još uvek nema nikakve koristi od njega“, istakao je ranije Bolton.

Evropa i Francuska su, kako se navodi, u pregovorima sa SAD o izuzimanju njihovih kompanija koje posluju u Teheranu iz sankcija. Francuska ima naročit interes za tim, budući da veliki broj njihovih firmi ima sedište u Iranu.

Navodi se da je odluka američkog predsednika Donalda Trampa da se povuče iz nuklernog sporazuma postignutog 2015. uznemirila evropske saveznike Vašingtona, donela neizvesnost u pogledu globalnog snabdevanja naftom i uvećala rizik od sukoba na Bliskom istoku.

(Kurir)

KOMENTARI9 komentara

 1. Miraš says:

  Kod Trampa su sada suprostavljeni interesi dve najvažnije grupe vazala: Izrael i KSA sa Bliskog istoka, a sa druge strane su evropski vazali. Nema sumnje da ve' su prevagnuli ovi sa Bliskog Istoka jer se oni bolje uklapaju u američke interese. Ako američki pritisak na Evropu povodom smanjivanja saradnje sa Iranom bude imao rezultata to će samo oterati Iran u čvršći zagrljaj ŠOS-a i Evroazijskog saveza.

 2. Miraš says:

  Uglavnom što je u Siriji stanje bolje veliki osvajač i svita raznih vazala koja ga prati sve su ludji i nejedinstveniji. Ove godine u Siriji oslobodjeni su: najpre poveći deo teritorija na tromedji Alepo-Idlib-Hama, zatim Istočna Guta, Istočni Kalamun. Rastanski džep gotovo je nestao na mapi, Kamp Jarmuk južno od Damaska uz teške borbe prilično se smanjio i pitanje je dana kad će nestati, smanjili su i teroristički džep u pustinji Badija. Slobodne teritorije Sirije sve su veće, a terorista je sve manje i po svoj prilici za mesec-dva biće ih samo u Idlibu. Damask sada ima normalne veze sa skoro svim glavnim gradovima 14 sirijskih pokrajina, a nedostaju, Idlib, Raka, Hasaka i 1/2 tj. južni deo grada Dara. Čemu tolika panika u taboru svetskog hegemona? Jasno je da uskoro će se snage Američke koalicije u Siriji naći na udaru te su se političari uzvrpoljili kao pacovi na brodu koji tone, a biće repriza povlačenja kao iz Južnog Vijetnama.

  • Miraš says:

   Ko prati rat u Siriji taj zna. Na mapi Sirije sada je veoma malo "sivih" polja - to su crni tj. ISIS. Nestaju i "zelena" polja koja predstavljaju ostale terorističke grupe ubačene i obučene spolja koje su odavno promrežile sirijske pobunjenike, o od njih za mesec-dva ostaće samo Idlib i Tanf. Ovaj drugi je zapravo američka baza i za nju se amerikanci sada boje da će ubrzo biti zarobljena. "Žuta" polja su teritorije koje kontrolišu kurdske snage i Američka koalicija koja nema mandat UN za svoje prisustvo a nisu ni pozvani od strane Sirije. Tokom leta biće veoma nesigurno za trupe ambicioznog osvajača Sirije.

 3. Miraš says:

  Sve ovo dosad i u Aprilu i Maju je još uvek sitno vrpoljenje, a od jula pa do oktobra biće pravog cirkusa, nadam se vrlo zabavnog.

 4. evangelist says:

  Amerika odavno to najavljuje čitavom svetu. Stvar je jednostavna, Amerika smatra da je nafta i dalje energent broj 1 za njenu ekonomiju, kompletnu vojnu tehniku, logistiku, i ako neko drugi preuzme kontrolu nad naftnom , gasom i energentima Američka zver zna da će načisto propasti. Oni prvo ratuju za ovo crno zlato, pa tek onda za ono žuto. Takav su imidž stekli u svojim ratnim pohodima. Takođe ratuju i za g.dina Crnog štitonošu, tako što dižu rogove na one zemlje gde nema uloženog kapitala i banaka za fer pljačku naroda i država, radi pomenutog dotičnog gospodina Rota. Takav je slučaj sa Asadovom Sirijom, gde ima puno nafte ali ni jedne strane kapitalističke kompanije za naftu ili strane banke za pljačku tog naroda. Asad mora da ode, reče Keri, a kad ode procvetaće strani kapital i strane banke radi dobrobiti demokratije naroda u Siriji. Kod nas je to stanje sredio g.din Dinki Doonky.

 5. PRVA LINIJA says:

  STA CETE VI DA RADITE AKO VAMA EVROPSKA UNIJA I ZEMLJE KOJE STE ZAVILI U CRNO UVEDU SANKCIJE??? U ZIVOTU SE DOSTA STVARI DESAVA NEOCEKIVANO...

 6. M says:

  Zapravo,USA ima pravo trgovati s kim hoće!Ako joj se netko ne sviđa,onda ima pravo ne trgovati s njim!

 7. Anac iz Liliput-a says:

  Važno je obratiti pažnju na ovaj deo teksta: „Razlog zašto smo se povukli iz sporazuma je taj što je on u suprotnosti sa američkom nacionalnom bezbednošću. Ušli smo u to i, godinama posle, još uvek nema nikakve koristi od njega“, istakao je ranije Bolton. Potsetiću vas da je sporazum ograničio Iran tako da ne može razvijati i proizvoditi nuklearno oružje, sprazum nametnuli SAD i partneri, a Iran potpisao, kako bi mu se skinule sankcije koje su uvele upravo države koje su razvile i proizvode nuklearno oružje! Ukratko to u šta su SAD "ušle" je da skinu sankcije, i to je sve...i sada kukaju kako nemaju ništa od toga što su nekome ukinuli sankcije!?

  • Miraš says:

   SAD će najverovatnije "bombardovati" Iran sa novim ekonomskim sankcijama, a Pompeo računa da će u tome učestvovati i države EU. Države članice EU već koštaju antiruske sankcije, a koštaće ih i antiiranske sankcije. Ako se iz Evrope američkom antiiranskom predlogu budu ozbiljno suprotstavljali biće interesantno uporedjivati koliko raste terorizam u Evropi. Američki cilj: tokom 6 meseci sankcija stanovništvo Irana će trpeti i samo će promeniti režim u Teheranu. Računaju na dolazak takvih vlasti u Iranu koje bi bile njima poslušne i odane. Tako bi obezbedili da Sirija izgubi jednog saveznika, ali bi i narušili evroazijski koncept. Setimo se samo odvratnih Trampovih tvitova krajem prošle godine kada su bile aktuelne demonstracije u Iranu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *