„Svet treba da štiti Srbe i Srbiju“

„Svet treba da štiti Srbe i Srbiju“

15 juna 2013

dacic-un2Srbija je u petak, još jednom, poručila svetu da čini sve kako bi primenila dogovor iz Brisela, apelovala na međunarodnu zajednicu da pomogne u njegovoj primeni, a Evropsku uniju da našoj zemlji u junu dodeli datum.

U višesatnoj, oštroj raspravi o KiM na sednici Saveta bezbednosti UN, u kojoj su argumente ukrstili srpski premijer Ivica Dačić i Hašim Tači, ali i ambasadori najuticajnijih zemalja, predsednik Vlade Srbije upozorio je da je situacija u pokrajini i dalje krhka i puna bezbednosnih izazova:

– To potvrđuje i izveštaj Unmika, a posebno zabrinjavaju učestali incidenti. U prva četiri meseca zabeleženo je 60 etnički motivisanih napada, 20 više nego u istom periodu prošle godine. Zato međunarodna zajednica mora da ostane prisutna na Kosovu i da deluje statusno neutralno, kao što predviđa Rezolucija 1244, pogotovo što je to ključ za bezbednost Srba i za uspeh implementacije svih delova sporazuma između Beograda i Prištine.

Tači je na to uzvratio zahtevom da SB donese novu rezoluciju o Kosovu i okonča mandat Unmika. Tome se odlučno usprotivila Kina, čiji je ambasador pri UN Ming Van rekao da će Peking insistirati na nastavku angažovanja Unmika, Euleksa i Kfora jer je situacija na Kosovu, posebno na severu, još nestabilna.

I ruski ambasador Vitalij Čurkin pridružio se kineskom kolegi:

– Moskva je protiv ukidanja Unmika. Inače, briselski sporazum nema uticaj na status KiM; već taj problem ostaje u okvirima SB i Rezolucije 1244.

Premijer Dačić takođe je ocenio da dogovori sa Prištinom ni na koji način ne smeju da zadiru u pitanje statusa, bez obzira na kom nivou se vodili.

On je rekao da je ovo istorijski napredak u odnosima Beograda i Prištine, kao i da je Srbija pokazala da je spremna da doprinese rešavanju nagomilanih problema, istovremeno štiteći nacionalne i državne interese.

– Nastavićemo da brinemo za svoj narod na Kosovu i radimo na boljem životu za sve, jer je to najbolji put za prevazilaženje prošlosti. Dve strane tek očekuje rešavanje teških pitanja poput statusa SPC, zaštite verskih i kulturnih objekata, povratka raseljenih i imovine…

Dačić je podsetio da postignuti sporazum predviđa formiranje zajednice srpskih opština koja će imati važna ovlašćenja, a da kosovske vojne snage neće smeti na sever bez dozvole Kfora.

– Srpski državnici i dalje imaju problem slobodnog pristupa na Kosovo i zameram međunarodnoj zajednici na odsustvu reakcija u ovim slučajevima kršenja ljudskih prava – zaključio je srpski premijer.

Šef Unmika Farid Zarif je, predstavljajući redovni tromesečni izveštaj generalnog sekretara UN Ban Ki Muna o situaciji na Kosovu, pozdravio postizanje briselskog sporazuma i odao priznanje liderima Beograda i Prištine na iskazanoj hrabrosti i mudrosti:

– Briselski sporazum je kurs sa kog ne treba da se skrene.

Američka ambasadorka Sjuzan Rajs rekla je da Vašington podržava sporazum iz Brisela poručivši da je konstruktivnost dveju strana primer za sve na Balkanu.

U okviru žive diplomatske aktivnosti Beograda, uoči odluke EU o datumu, srpska delegacija u Njujorku je imala i niz sastanaka na marginama sednice SB sa zvaničnicima najuticajnijih zemalja sveta, od kojih su zatraženi dodatni napori u zaštiti Srba u pokrajini. Od njih je zatraženo da se ne menja mandat Unmika.

(Novosti)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *