СВЕТ У НОВОЈ ОПАСНОСТИ: Трамп спрема рат против Кине због короне!

SVET U NOVOJ OPASNOSTI: Tramp sprema rat protiv Kine zbog korone!

14 maja 2020

Američki predsednik Donald Tramp sprema se za osvetu Kini jer je smatra krivom za pandemiju koronavirusa, koja je samo u SAD odnela više od 84.000 života i uništava ekonomsku snagu najmoćnije svetske sile.

Na to ukazuju izjave zvaničnika iz Vašingtona, ali i tvrdnje obaveštajaca iz Pekinga da Bela kuća vidi uspon Kine kao ekonomsku i nacionalnu pretnju i da se sprema za ekonomski, ali možda i pravi rat.Novi zakon

Na tragu te pripreme sukoba senator Lindzi Grejam, blizak Trampov saradnik, juče je predložio u Senatu zakon kojim bi se predsedniku omogućilo da uvede sankcije Kini ukoliko ne dozvoli istragu pojave kovida-19.

– Da nije bilo obmane koju je sprovela Komunistička partija Kine, virusa ne bi bilo u SAD. Siguran sam da Kina neće pristati na saradnju sa ozbiljnim istražnim timom, osim ako je ne primoramo – ocenio je Grejam.

Ove najave u skladu su sa uputstvima Republikanskog senatorskog komiteta da „Kina mora da se napadne zbog pandemije“.

– Kina nije naš savetnik i nisu samo naši rivali – oni su naši protivnici, a kineska Komunistička partija je naš neprijatelj – naveli su senatori.

Novinar i politički komentator Milovan Jovanović kaže da je „svet ponovo pred velikim izazovima“.

– Kriza koju je izazvala pandemija kovida-19 potresla je međunarodne odnose. Tenzije između SAD i Kine, koje su počele još 2016, dodatno su se rasplamsale. Predsednik SAD je na poslednjem sastanku grupe G7 tražio da u zajedničkom dokumentu stoji termin „vuhanski virus“ i da se Kina jasno označi kao krivac za izbijanje epidemije. Na predsedničkim izborima u novembru centralna tema biće ekonomski i zdravstveni odgovor na epidemiju. Tramp će sasvim sigurno za sve što se desilo optuživati Kinu, koju on i njegove pristalice još od prošlih izbora vide kao najveći problem i pretnju SAD. Isto tako će i predsednički kandidat demokrata Džozef Bajden i njegovi sledbenici krivca za najveću katastrofu koja je zadesila SAD još od Drugog svetskog rata tražiti u Kini – kaže on.

Jovanović naglašava da situacija počinje da liči na onu iz 2001, posle teroristički napada, kada su SAD formirale veliku antiterorističku koaliciju protiv Avganistana i Iraka.

– Tada je gnev i bes američke javnosti platio glavom Sadam Husein. Ovoga puta moglo bi da dođe do velike antivirusne koalicije, jer javnost u zemljama koje su najgore pogođene traži da se kazni onaj ko je najodgovorniji za ovu epidemiju. Ova epidemija uzdrmala je i Kinu i njenu Komunističku partiju. Ovo je najveći izazov s kojim se KPK suočila u novijoj istoriji i najveća kriza za predsednika Si Đinpinga – objašnjava Jovanović.

Borba

Spoljnopolitički komentator i novinar Boško Jakšić kaže da su dve stvari ključne kada se posmatra spor Trampa i Sija.

– Prva stvar u natezanju između Trampa i Đinpinga odnosi se na poreklo virusa. Tramp i njegovi saradnici navode da je koronavirus potekao iz laboratorije u Kini, dok iz Pekinga iznose kontraoptužbe da su virus doneli američki vojnici koji su učestvovali na svetskim vojnim igrama u Vuhanu. Zajednički im je to da i jedni i drugi smatraju da je virus veštački. Međutim, najveći broj uglednih svetskih naučnika smatra da je virus potpuno prirodnog porekla. Tramp ima i lični motiv da održava napade na Kinu. On njima pokušava da prikrije sopstvene brljotine u vezi s reakcijom Amerike na zarazu. Tramp oštro kritikuje Kineze, a sam ima mnogo počinjenih sličnih grešaka – kaže on.

Vlade Radulović, vojnopolitički komentator, ističe da postoje dva aspekta spora između Vašingtona i Pekinga.

– Prvi je ta političko-ekonomska borba, gde ne treba zanemariti činjenicu da je ona u fokusu i najglasnija. U pitanju je sukob za prevlast na globalnom nivou. Koliko god da je konflikt snažan, ne treba iz vida izgubiti činjenicu da su Amerika i Kina zemlje usmerene jedna na drugu. Kina ima veliki broj američkih obveznica, dok roba vredna na desetine milijardi dolara ide iz SAD u Kinu. SAD i Kina su međusobno zavisne. Drugi aspekt je vojni deo sukoba. Paralelno s pandemijom virusa porasle su tenzije oko veštačkih ostrva u Južnom kineskom moru. Kina je odavno prestala da bude samo regionalna sila, što pokazuje i njena vojna baza u Džibutiju, dok Amerika želi da zadrži dominaciju u svetskim okvirima – kaže on.

Zatvoreni sistem

Kini se zamera, dodaje Boško Jakšić, da je dugo skrivala informacije o epidemiji.

– Reč je o jednom zatvorenom sistemu koji je sličan nekadašnjem Sovjetskom Savezu, gde niste mogli ni da čujete da se srušio avion u slučaju avionske nesreće. Tako su lokalne vlasti u provinciji Hubej krile informacije od centralnih vlasti, plašeći se da će oni biti optuženi za propuste. Informacije su se zataškavale i izgubljene su ključne nedelje, zbog čega je došlo do dramatičnih posledica. Kada su shvatili obim kritika kojima su izloženi, Kinezi su krenuli u opštu diplomatsku i humanitarnu ofanzivu i počeli da šalju pomoć svuda gde je ona bila potrebna, a ne samo nama – navodi on.

I Kremlj protiv azijskog diva

Povremeno se spominje i mogućnost da bi Rusija mogla da se nađe u frontu protiv Kine, posebno imajući u vidu da su po broju zaraženih koronavirusom drugi na svetu.

– Poslednjih godina sve se glasnije čuje da Rusija i Kina predstavljaju novi svet i budućnost. Ali situacija je mnogo drugačija. Brojne ugledne publikacije ističu činjenicu da Rusija ima veliki strah od Kine jer se nalazi na njenim granicama, a ogromna prostranstva u Sibiru mogla bi da reše probleme po pitanju velike prenaseljenosti u Kini. Sami Rusi u svojim diplomatskim školama uče da oni nemaju prijatelje, već posmatraju ko im u datom trenutku predstavlja manju opasnost – kaže Vlade Radulović.

Šta tvrde američki zvaničnici

-Republikanska partija mora da napadne Kinu zbog pandemije, da obeća da će se suprotstaviti zavisnosti od Kine i optužuje protivnike da su blagi prema njima.

-Kina nije naš savetnik i nisu samo naši rivali – oni su naši protivnici, a kineska Komunistička partija je naš neprijatelj.

Važno je naglasiti da se ne optužuju Amerikanci kineskog porekla, već da je sve krivica Komunističke partije Kine.

-Uputstvo Nacionalnog republikanskog senatorskog komiteta od 17. aprila, objavio ga je Politiko.

Šta tvrde kineski zvaničnici

-Donald Tramp, koga čekaju teški izbori, sve glasnije kritikuje Peking i preti novim carinama. Njegova administracija sprema odmazdu protiv Kine zbog pandemije.

-Negativni odnos prema Kini najgori je od 1989. i događaja na Trgu Tjenamen.

-Talas antikineske retorike s kojim se Kina suočava predvode SAD, pa moramo da budemo spremni za najgori scenario – oružani sukob dve globalne supersile.

-Izveštaj kineskih obaveštajaca vlastima u Pekingu od 5. maja, objavio ga je Rojters.

(Kurir)

KOMENTARI4 komentara

 1. padre says:

  Vi ste, bre, več hiljadu puta zaratili u godinu dana!

 2. Popara Dorcol says:

  Glupost, ni jedna no druga strana nisu toliko bez pameti, Niko od njih nevidi ekonomski dobitak.

 3. Zaliv says:

  Kakve gluposti, mUSAvci da krenu u rat protiv Kine bilo bi jednako tome da njih 100mil puca sebi u glavu.

 4. Rista says:

  Deo mikro duboke države poluošamućene države Srbije je i nato pupoljak Srbije gospodin Jakšić. Lazanski je postao ambasador u po Srbiju najvažnijoj državi Rusiji a Jakšić mu je u Politici bio glavni menadžer. Jakšić je pregledao članke Lazanskog i odlučivao šta će se objaviti od onoga što Lazanski piše i za vreme Jakšića Lazanski je uzleteo na talasima srpske politike visokog nivoa. Mnogo komplikovano i meni nerazumljivo. Hoće li Ameri uspeti da odvoje prisilni duboko državni savez Rusije i Kine? Po meni, taj savez ne postoji nego Kina pljačka Rusiju što im je indirektno omogućila Amerika uvodeći sankcije Rusiji. Jesu li se Kina i Amerika tu našle na zajedničkim talasima? Pa jesu, ali ne znam da li planski ili slučajno. Da li će Rusija sada uz indirektnu pomoć Amerike vratiti udar Kini? Da li će Si otrčati pred Putina i uzvratiti mu darove koje je Putin dao Siju nakon uvođenja sankcija Rusiji? Pisao sam da hoće, ali to su bile samo moje osvetoljubive kombinacije zbog poniženja Rusije, mada mi se danas čini da nisam ništa promašio. Čak ni štetnost neudruživanja Kine i Rusije na potrebama dve države a ne samo u slučaju hitnosti. Amerika je Rusiju šutnula sa svetske scene uvođenjem sankcija, Kina je procvetala. Da li će sada Rusija imati muda to isto da ostvari sa Kinom i sankcijama Kini? Kažem, zbunjen sam a nema komentara poznavalaca situacije da razjasne događaje. Ja navijam za to da Kina sada proda budzašto Rusiji tehnologiju, 5G i ostalo što bi Rusija iskoristila za oporavak svoje ekonomije. Ništa ne tvrdim, samo skupljam podatke iz bliske prošlosti na jednu gomilu. Možda dođe do vrenja, ali kvasac mi treba iz Rusije. Radulović ima shvatanje slično mojem shvatanju pa da sačekam malo da vidim šta će naši komentatori objasniti. Nekako se ukočili kada je Kina stavljena na prve negativne stranice. Nisu očekivali, šta li? Ili nisu čitali šta sam pisao o Kini svih ovih meseci i godina? Niti ono što maltene svaki dan spomenem o Kini. Mene i sve Ruse boli iskorišćavanje Rusije od strane Kine i sada mi izgleda da će politika amerike za razdvajanje Kine i Rusije čak i u ovom po Rusiju negativnom udruživanju sa Kinom uroditi plodom. Ko će biti kriv za razbijanje nepostojećeg saveza Kine i Rusije? Pa Kina. Deset puta sam napisao da će istočne države sveta biti uvek rasturane dokle god ne nauče kako se treba udružiti.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *