СВЕТ У ШОКУ: Како је времешни МиГ-21 оборио понос америчке авијације Ф-16!

SVET U ŠOKU: Kako je vremešni MiG-21 oborio ponos američke avijacije F-16!

2 marta 2019

Indija tvrdi da je njen MiG-21 oborio mnogo napredniji lovac F-16 pakistanskog vazduhoplovstva. Ta vest samo na prvi pogled deluje neobično, ali vojni stručnjaci kažu za RT da indijsko vazduhoplovstvo ima mnoge skrivene adute.

Do obaranja aviona došlo je na vrhuncu ovonedeljnih tenzija između dve zemlje.

Iako su vesti iz pograničnog Kašmira ovih dana bile pune nedoslednosti i dezinformacija, to ne znači da MiG-21 nije mogao da obori F-16, iako je reč o avionima potpuno različitih generacija, kaže Mihail Hodarenok, vojni ekspert i penzionisani pukovnik koji je ranije radio za rusku vojsku.MiG-21 je u sovjetsku vojsku uveden davne 1959. godine, dok je F-16 supersonični lovac četvrte generacije, koji je u Oružane snage SAD uveden gotovo dve decenije kasnije.

Očigledno je da F-16 ima neuporedivo naprednije karakteristike, uključujući borbeni opseg od 547 kilometara, u poređenju sa 370 kilometara u slučaju MiG-a 21.

Međutim, Hodarenok objašnjava da je MiG-21-93, koji je koristila indijska vojska, prilično modernizovana verzija letelice.

„Njegov radarski sistem mu omogućava da neprijateljsku letelicu prati sa udaljenosti od 57 kilometara spreda i 30 kilometara otpozadi. Može da prati osam meta istovremeno, sa brzim sistemom potrage i automatskog uočavanja meta u bliskoj borbi, uključujući i upotrebu topova i navođenih raketa“, kaže ruski stručnjak.

MiG-21 ima rakete R-77 srednjeg dometa (110 kilometara), koje mogu da dosegnu brzinu od 4.250 kilometara na čas, sa bojevom glavom od 22 kilograma.

„To sve znači da je MiG-21-93 mogao lako da obori avion kao što je F-16. Osim toga, najbolji avion je uvek onaj koji ima najboljeg pilota. Ostalo su sitnice“, rekao je Hodarenok za RT.

(Sputnjik)

KOMENTARI7 komentara

 1. Cetnik says:

  Pa najverovatnije ir raketom. Uhvatio ga i pogodio, mogao bi isto da skine i F22 ili F-35 ko od sale cak i topom.

 2. Zoran says:

  A nigde videa sa olupinom.:)

 3. Taipova Češma says:

  Dočekasmo vreme da indijanci pobeđuju kauboje.

 4. Kulak says:

  Daleko više bih voleo da MIG-ovi tuku po banderovcima,pa da trenutno porobljenim Rusima u Harkovu i Odesi konačno svane sunce.

  • Milan says:

   Daj ne lupaj, nego uključi malo logiku. Harkov je slične veličine kao Beograd. To što pišeš je veoma slično kao da si Ruse pozvao da tuku Beograd. Koga da tuku avionima bilo u Harkovu ili u Beogradu? Ti misliš da je lako odabrati mete i još u tako veoma naseljenim mestima. Koga bi sve pogodili? Suština je da Ukrajinci moraju se uglavnom sami osloboditi.

 5. CikaKure says:

  Nije to nista novo ili nenormalno. Ono sto zapadni USA sistem uvek radi jeste da stavlja svoje avione tek tad u vojni sukob kad totalno uniste PVO protivnika. Medjutim ovde su dve u ravnotezi sile = drzave. tako da sve ovo je realno i nikakav texnoloski HIGHEND produkt nisu ti avioni naspram ruskih. Manevarski cak dosta u zaostatku. Ono sto USA uvek voli da nahvali svoju avio industriju jeste kad imaju absolutnu nadmoc , pa hajd onda da kad protivnik nema PVO i unistemu avione oni onda kobojagi veliki kauboji. Sad to ide polako malo morgen. Ono sto jeste uvidljivo da nekom smeta razvitak regiona tako da trazi i huska rat. To sigurno dolazi od smrada Engleza i USA. Pakistancima i Indijancima je potreban sad razum i nikakva usijana glava jer time samo dobija treci a zna se ko je to.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *