СВЕТ У ШОКУ! МЕДВЕДЕВ ЖЕСТОКО УПОЗОРИО ЗАПАД: Ако ово ураде, то ће значити рат!

SVET U ŠOKU! MEDVEDEV ŽESTOKO UPOZORIO ZAPAD: Ako ovo urade, to će značiti rat!

6 decembra 2019

Ograničenje pristupa Rusiji međunarodnom platnom platnom sistemu Svift praktično bi značilo objavu rata, upozorio je premijer Dmitrij Medvedev.

U razgovoru sa novinarima, Medvedev je podsetio da je Zapad jednom ozbiljno razmotrio ovu opciju, te da je Moskva toga svesna.„To bi u stvari bila objava rata, ali svejedno o tome je razgovarano“, rekao je ruski premijer i dodao da je to jedan od razloga zašto Vlada razmatra načine kako da zaštiti ruski deo interneta.

Globalni međubankarski sistem Svift omogućava prekogranična plaćanja između 11.000 finansijskih institucija u više od 200 zemalja širom sveta. Prvi pozivi za isključenje ruskih banaka sa mreže za prenos novca pojavili su se 2014. godine kao odgovor na navodnu ulogu Moskve u sukobu u Ukrajini.

Ideju je ponovo pokrenuo prošle godine specijalni izaslanik Vašingtona za Ukrajinu, Kurt Volker. U intervjuu za „Glas Amerike“, Volker je rekao da je takva „nuklearna opcija“ još uvek na stolu, ali da će „koštati sve koji budu umešani“.

U jeku potencijalne pretnje da će biti odsečena od Svifta, Rusija je počela da radi na alternativi – na domaćem razvoju mreže finansijskih poruka pod nazivom SPFS. Sistem funkcioniše po istim standardima kao i Svift i već se koristi u zemlji. Podešen je da bude povezan sa kineskim prekograničnim međubankarskim platnim sistemom CIPS i indijskim budućim mehanizmom plaćanja. Ruski platni sistem će takođe raditi sa iranskim SEPAM-om, jer iranske banke nemaju pristup Sviftu od prošle godine, nakon što su mu SAD ponovo uvele sankcije.

(Vostok)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *