СВЕТА ГОРА отказала послушност патријарху Вартоломеју?!

SVETA GORA otkazala poslušnost patrijarhu Vartolomeju?!

20 oktobra 2018

Po nezvaničnoj informaciji Sveti Kinot Svete Gore, koji je vrhovna vlast ove monaške republike,  otkazao je poslušnost Vaseljenskoj patrijaršiji i patrijarhu Vartolomeju.

Zbog najnovijih dešavanja na relaciji Moskovske patrijaršije i Carigradske patrijaršije, bilo je govora u medijima da vernici ruske crkve neće moći više dolaziti na Svetu Goru jer su Vaseljenska patrijaršija i Moskovska ušle u raskol, a Sveta Gora se nalazi pod jurisdikcijom Vaseljenske patrijaršije.

Navodno je Sveti Kinot zasedao u utorak sa predstavnicima svih 20 manastira Svete gore i doneo jednoglasnu odluku po kojoj Sveta Gora Atos više nije pod jurisdikcijom Vaseljenske patrijaršije, već autonomni deo Grčke, koji je pod upravom 20 manastira Svete Gore. Po ovoj odluci manastiri i crkve Svete gore su Svetogorske, a ne Konstantinopoljske patrijaršije.

(Vidovdan)

KOMENTARI8 komentara

 1. ANA says:

  Ako je istina, svaka im čast!

  • Milica says:

   Dosad je Sveta Gora bila monaška republika tj. autonomna država formalno pod grčkim državnim suverenitetom a duhovno pod direktnom upravom Carigradske patrijaršije čije je sedište u susednoj državi Turskoj u Istanbulu. Ovo će otvoriti interesantna pitanja. 1) Najpre pod čiju duhovnu upravu će podpasti Sveta Gora ili će joj odsad biti omogućeno da bude baš potpuno samostalna. Sveta Gora je obnovljena i ponovo je oživela u 19 veku zahvaljujući državama kao što su Rusija, Bugarska, Rumunija i Srbija te svaka od ovih država je preuzela staranje nad pojedinim manastirima. Takav sličan i mešovit bio je i nastanak tih manastira pa je i obnova podrazumevala finansijsku i materijalnu pomoć i dolazak monaha iz više zemalja u kojima preovlađuje pravoslavlje. Odavno ne postoji država Vizantija čiji vladari su bili osnivači prvih manastira, a i zbog takvog mešovitog sastava nekako ne ide da Sveta Gora odsad pripada isključivo pod duhovnu upravu Grčke pravoslavne crkve sa sedištem u Atini. Sveta Gora i po sastavu i po prostoru u kom je smeštena stvarno ima vaseljenski karakter, te ne pripada ni jednoj naciji što mislim da je i Bogu milo. 2. Drugo tj. posebno pitanje je državni suverenitet nad monaškom republikom. Ranije desio se spor između Grčke i Rusije oko državnog suvereniteta nad Atosom nakon prvog Balkanskog rata (1912) godine kada su Turci proterani. Atos je formalno došao pod suverenitet grčke države nekoliko decenija kasnije nakon drugog svetskog rata. Ne verujem da će u ovome biti promene, ali veoma je privlačno takvo rešenje jer ne ide da je pretežno pravoslavna država Grčka u satanističkoj atlantističkoj alijansi. Svetu Goru treba zaštititi od mogućih loših uticaja da ne bude i ona napadnuta kao Carigradska patrijaršija ili kao Ukrajinska pravoslavna crkva moskovskog patrijarhata. Atos - Sveta Gora već i ovako u neku ruku je "ruska baza" jer značajan broj monaha je poreklom iz Rusije. 3. U prostoru Atos je najistočniji od tri rta (manja poluostrva) koji izgledaju kao tri prsta velikog grčkog pokuostrva Halkidiki u severnoj Grčkoj u Egejskom moru. Atos je ujedno i visoka planina. Severoistočno sa udaljenog velikog grčkog ostrva Tasos posebno na zapadnoj i južnoj strani ostrva prepoznaje se Atos izdaleka jer vrhovi planine Atos visoki su i do 2033 metra. Ujutro dok se lagano pliva u vodi gledajući u daljinu u Atos može se pomoliti Bogu tako u prirodi.

 2. Zivoder iz Oseka i Ovcare says:

  To je ono sto sam ja najavio-da ce se Vartolomej i Popusenko naci sami i izolirani na 1 strani a svi drugim pravoslavci ce stati us Rusiju koja je 3."rim", da niko u Ukrajini nece ici u filatetovu tj.popusenkovu "pravoslavnu" crkvu, tako da od te zapadne podmetacine ostace samo smejurija.

 3. Miraš says:

  Ispravna je ova odluka o odvajanju Svete Gore od Carigradske patrijaršije, ako se desila jer ovo još uvek nije zvanično objavljeno. Ko razume razumeće. Carigradska patrijaršija se pridružila dvema upadljivo manjim nekanonskim i raskolničkim crkvama u Ukrajini snažeći ih i time je i sama postala raskolnik. Cilj je da najveća Ukrajinska pravoslavna crkva moskvoskog patrijarhata sa svim mnogobrojnim crkvama (sa mnogobrojnim objektima) i vernicima bukvalno bude osvojena, ako treba i nasilno osvojena koristeći i najekstremniji Desni sektor. Zatim da se uspostavi nova hijerarhija vlasti unutar Crkve koja bi bila duboko lojalna caru Porošenku i naravno da bude potpuno razdvojena od Moskve. Takvog vandalizma sa otimačinom crkava i premlaćivanjem svih zatečenih lica već je bilo u Ukrajini u preko 50 slučajeva i to ako se dobro sećam samo u zadnjih 2 godine, a tek šta će uslediti?! Treba najpre znati da se u praksi osamostaljivanje (autokefalnost) tako sprovodi u Ukrajini, mada je reč o crkvi široke autonomije. Kada državni sekretar SAD Majk Pompeo kaže „SAD ponavljaju da podržavaju verske slobode članova verskih opština, uključujući ukrajinsku pravoslavnu zajednicu, da upravlja svojom religijom u skladu sa svojim verovanjima i bez mešanja spolja." treba shvatiti koliko su te fine reči duboko licemerne. U Zapadnom svetu niko ne brani da katoličke crkve budu međusobno u vezi da sarađuju i naravno da budu povezane sa svojom glavnom verskom centralom, bez obzira na teritorije država. Isto važi i za ostale religije. Zašto se od Ukrajinske pravoslavne crkve pravi malte ne izolovana sekta kad je pravoslavna vera svuda ista, u pravom smislu u Ukrajini ne postoji posebna i "samo svoja" religija. U Ukrajini se eto primenjuje sasvim suprotan obrazac nego na Zapadu. Ukrajinom preko marionetskih vlasti ustvari upravljaju SAD te nemoguće je da ne znaju kakvi vandalizmi su se dosad dešavali nad vernicima i pojedinačnim crkvama u Ukrajini. Imam utisak da je cilj da se novim inžinjeringom Ukrajinci i u duhovnom smislu baš potpuno odvoje od Rusa. Izgleda da se Ukrajinci dosad nisu pokazali kao dovoljno dobro topovsko meso za rat protiv tamošnjih domaćih Rusa i same Rusije, pa da li ovakvom sečom planiraju da će u tome konačno uspeti?! Pre će izazvati krvavi haos unutar cele Ukrajine i duboke podele, a onda jasno je da neće biti ni planirane integracije svih u Ukrajini za rat protiv Rusije.

  • Dani says:

   Miras,to i jeste cilj neprijatelja,izazvati krvavi haos unutar cele Ukrajine i duboke podele.Zasto je Krim vracen Rusiji i zasto su se odcepile teritorije Donjeck i Lugansk?Ako znas pricu o staroj hazariji i planovima za veliki izrael onda ce ti sve biti jasno.Bice ti jasno koliki stvarno izrael treba da postane,ako spojis karte velikog izraela i takozvane stare hazarije(mala slova nisu slucajnost)

 4. Sančo Pansa says:

  Odlična vijest! Srbija se već ogradila, i pridružila ruskoj Pravoslavnoj crkvi u ovom slučaju. Sada će ići domino efekat i tako će izolovati Vartolomeja!!!

 5. Za Srbiju says:

  Bravo!

 6. Branicevac says:

  Naravno da je sitina Svetogorci odavno ne ljube fanariote

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *