SVETAC: Đukanović na ktitorskoj fresci?

SVETAC: Đukanović na ktitorskoj fresci?

29 januara 2014

Milo Djukanovic,predsjednik Crne Gore i DPSS.PrelevicNa ktitorskoj fresci u hramu Hristovog vaskrsenja u Podgorici oslikan je lik sličan premijeru Milu Đukanoviću.

Podgorički paroh Velibor Džomić nije želeo ni da potvrdi, ni da demantuje da je u pitanju aktuelni predsednik Vlade Crne Gore.

„“Ima nekih koji u jednom liku na ktitorskoj fresci prepoznaju Đukanovića, a drugi ne. To je i razumljivo, jer freske, pored svoje sakralnosti, imaju i umetnički izraz tako da nije čudno da se desi da neki jedno delo posmatraju na jedan, a drugi na drugi način. Ili, što bi se reklo u onoj pesmi – možda jeste, možda nije”“, kazao je Džomić. On je pozvao sve koje interesuje da li se na ktitorskoj fresci nalazi i lik Đukanovića da dođu u Saborni hram Hristovog vaskrsenja i sami pogledaju.

U svakom slučaju, imaju garantovano pravo na sopstveni doživljaj”, kazao je Džomić listu “Vijesti”.

On je istakao da nije nepoznato da je Vlada Crne Gore veliki dobrotvor Sabornog hrama u Podgorici.

Nije nepoznato da je Vlada Crne Gore veliki dobrotvor Sabornog hrama u Podgorici, kao što nije nepoznato ni to da je mitropolit Amfilohije, na prijemu patrijaraha kod premijera, Vladi Crne Gore uručio i gramatu za učinjeno dobročinstvo. Na isti način su odlikovani i drugi koji su, shodno svojim mogućnostima, pomogli završetak izgradnje hrama”, naveo je Džomić.

Upitan da li ima i nekih drugih političara u živopisu, on je kazao da ih “ima na različite načine”.

“Neki su se svojim prilozima ugradili u lepotu hrama i tako se nalaze u njemu. Ima, međutim, i onih koji su svoje mesto u živopisu obezbedili atakovanjem na crkvu u vremenu koje je iza nas”, rekao je Džomić.

Na ktitorskoj fresci, koja se nalazi u blizini glavnog ulaza, oslikano je kako mitropolit Amfilohije predaje hram Isusu Hristu.

Na istoj fresci oslikani su i pokojni patrijarh Srpske pravoslavne crkve Pavle sa oreolom sveca, pokojni patrijarh moskovski Aleksij, pokojni arhiepiskop atinski Hristodulos, arhitekta hrama Predrag Ristić, protomajstor Momčilo Stanojević, sveštenici i narod.

Na freskama se sveci slikaju sa oreolima, a ktitori bez oreola. Kamen temeljac za izgradnju hrama 9. avgusta 1993. postavila su tri patrijarha, vaseljenski Vartolomej, srpski Pavle i moskovski Aleksij.

Hram Hristovog vaskresenja građen je dve decenije, a osveštan je 7. oktobra prošle godine u okviru obeležavanja 1.700. godišnjice Milanskog edikta.

(B92)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *