SVETI KOLJAČ: Alojzije Stepinac svetac do kraja godine

SVETI KOLJAČ: Alojzije Stepinac svetac do kraja godine

30 marta 2014
stepinac alojzije 22247-5478Ozloglašeni hrvatski kardinal, uprkos protivljenjima, na korak od proglašenja Rimokatoličke crkve za svetitelja. Na delu je poslednji čin pranja biografije jedne od najkontroverznijih ličnosti ustaškog režima

RIMOKATOLIČKA crkva čeka još samo potpis pape Franje Prvog pa da ozloglašenog kardinala Alojzija Stepinca proglasi za – svetitelja. Kontroverzni hrvatski nadbiskup, koji se 1998. godine smatra „blaženim“, na korak je od uzdizanja na najviši nivo poštovanja katoličkih vernika. I dok se najavi Stepinčevog oreola u Zagrebu uveliko raduju, srpski istoričari i borci za istinu o genocidu u NDH ističu da je nedopustivo da se svetim proglašava neko pod čijim blagoslovom su ubijene stotine hiljada Srba, Jevreja i Roma.

Stepinca je za sveca predložila vatikanska Postulatura za kanonizaciju.

Upućeni u zbivanja u Vatikanu procenjuju da bi Stepinac oreol mogao da dobije već do kraja ove godine. Na potezu je sada papa Franja, koji je poslednja instanca koja može da spreči posvećenje kardinala čija je biografija ispisana optužbama za najteže zločine. Nekadašnjem zagrebačkom nadbiskupu na dušu se stavlja aktivno učešće u stvaranju fašističke Nezavisne Države Hrvatske, saradnja sa Pavelićem i ustaškim zločincima, masovno prevođenje srpskog stanovništva u katoličku veru, kao i inspirisanje genocida nad Srbima, Jevrejima i Romima u NDH. U prilog tome govori i sudski postupak koji je posle oslobođenja sproveden protiv saradnika ustaškog režima, na kome je hravatski kardinal osuđen na višegodišnju kaznu zatvora.

Zagrebačka nadbiskupija, hrvatska država i Vatikan već decenijama rade na njegovoj glorifikaciji. Na delu je trenutno poslednji čin pranja biografije jedne od najkontroverznijih ličnosti ustaškog režima.

O tome najrečitije govori izjava sadašnjeg zagrebačkog nadbiskupa Josipa Bozanića koji je vest iz Vatikana dočekao rečima:

– Stepinca je bog pozvao, a on se odazvao da bude kompas hrvatskog naroda. Tako je postao simbol hrvatskog katoličkog identiteta.

I dok kardinal Bozanić i katolički vernici u Hrvatskoj iščekuju datum kanonizacije nije malo ni onih koji u njegovom proglašavanju za sveca vide najgrublju povredu i bruku hrišćanske vere.

Glas protiv namere Vatikana da ratnom zločincu nameni svetiteljski oreol digao je između ostalih dr Srboljub Živanović, predsednik Međunarodne komisije za istinu o Jasenovcu. On je pismom upućenom na adrese Vlade Srbije i Patrijaršije Srpske pravoslavne crkve u Beogradu zatražio da ove institucije upute oštar protest Svetoj stolici i razmotre prekid odnosa sa Vatikanom.

– Međunarodna komisija za istinu o Jasenovačkom sistemu hrvatskih logorane može da se pomiri sa proglašenjem ratnog zločinca za jednog od svetitelja Rimokatoličke crkve. Reč je o osobi koja je blagosiljala koljače Srba, Jevreja i Roma, lično nasilno pokrštavala i činila niz drugih zločina – kaže se u pismu koje je potpisao dr Živanović.

Kanonizaciji Alojzija Stepinca najoštrije se protivi i sociolog i profesor zagrebačkog univerziteta u penziji Svetozar Livada, koji je bio član Komisije za utvrđivanje ratnih zločina posle Drugog svetskog rata. On ističe da je Stepinac sproveo prekrštavanje 240.000 Srba u katoličanstvo što je samo po sebi genocidna radnja.

– Stepinac je za Antu Pavelića govorio da je „božji izaslanik“, a zapamćen je i po izjavi da „što se tiče pravoslavlja, tu nema čovjeka, nema istine, nema morala“ – ističe profesor Livada. – Njegov dnevnik nikada neće biti objavljen zato što je Stepinac njime sam sebe osudio.

I Jevreji protiv

POSLEDNjU nadu u mogućnost da Stepinac ne bude proglašen za sveca protivnici njegove kanonizacije polažu u papu Franju Prvog. Poglavar Rimokatoličke crkve od početka svog pontifikata pokazao je veliku pragmatičnost i mudrost u donošenju odluka. Stepinčevoj kanonizaciji protive se i jevrejske organizacije, a iz Centra „Simon Vizental“ nedavno je stigla poruka da bi sve balkanske države, a posebno Srbija, trebalo da se suprotstave ovoj odluci.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Ivan biondić says:

    „Stoga nemamo pravo grditi samo Srbe [= HRVATE], koji su značili iskoristiti našu slabost, te ih prikazivati kao krivce svemu zlu, nego se moramo vratiti na korijen zla, na pogrešnu definiciju naroda koju smo uveli mi [JAZU-akademici: Đ. DANIČIĆ i F. RAČKI (1864.) – op. a.], a drugi je iskoristili na našu štetu» (Ivo Korsky, "Hrvatski nacionalizam", Zagreb, 1990.) PROF. ŽIVANOVIĆ – (H)ISTORIJA KAO PRIMIJENJENA VIKTIMOLOGIJA 1. Iako tendencijski velikohrvatski, kao britanska podvaljenica, u obje svoje inačice, Jugoslavija je stvarno funkcionirala kao velikosrpski projekt na štetu sviju naroda, prije svega, Srba i Hrvata (v. moto). 2. Ukratko, nasjelo se na masonsko-jugoklerikalni projekt – što je verificiran marom naše elite, kao „korisnim budalama“ – kojega ponajbolje obilježava aksiomatika „vladike iz Đakova“. 3. Naime, „ne smijemo zaboraviti da je hrvatstvo i srpstvo samo sredstvo, posljednji pako cilj da je jedinstvo (jugoslavensko) narodno” (Josip Juraj Strossmayer, 1879.). Toliko o "sredstvima". 4. Ipak, kao i onda, tako i danas, to je sredstvo u britanskim rukama, koje – plaćenički ili korisnoidiotski opravdava (h)historija – kao primijenjena viktimologija. Ima li boljeg primjera od prof. Živanovića? 5. Nakon tragičnih i dramatičnih iskustava – dakle: lošem učenju povijesti – pronašavši „SRBE KAO KLJUČ“ (1993.), spomenuti projekt "zagranično-antifašistički" brani i obnavlja Milorad PUPOVAC, obilježen kao notorni „zločinac za pisaćim stolom“. hu-benedikt.hr/?p=9652 www.hazud.hr/pupovac-pred-sveucilisnim-tribunalom/

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *