„Sveti Njegoš“ ujedinjuje Beograd i Podgoricu

„Sveti Njegoš“ ujedinjuje Beograd i Podgoricu

10 маја 2013

NJEGOS1Proglašenje Petra Drugog Petrovića za sveca bila bi značajno ne samo za naš region, već za čitav pravoslavni svet, kaže pesnik Matija Bećković.

U godini kada se obeležava 200 leta od njegovog rođenja, Petar Drugi Petrović Njegoš će najverovatnije biti proglašen za sveca. Hoće li će se to ostvariti, znaće se na majskom zasedanju Svetog arhijerejskog sabora SPC.

Portparol SPC vladika bački Irinej kaže za „Politiku” da prvi put čuje za takav predlog, koji će Saboru uputiti mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.

– Ako takav predlog stigne, Sabor će o njemu svakako raspravljati – ocenjuje Irinej Bački, ne želeći da se izjašnjava o Amfilohijevoj ideji, koju je podržao bar još jedan uticajni episkop, što je i potvrđeno našem listu.

Pesnik Matija Bećković, međutim, nema nikakvu dilemu o svetiteljskoj budućnosti Petra Drugog Petrovića.

– Davno je Njegošu rečeno: „Kao vladar, kao čovek, kao pesnik, ti si nebesnik!” – ističe Bećković i naglašava kako ne postoji nijedna ličnost koja toliko ujedinjuje naš narod i oko čije vrednosti vlada tolika jednodušnost.

– Za 200 godina nije bilo suprotnih mišljenja, pa mislim da neće biti ni sada – kaže pesnik, nadajući se kako će ipak SPC odlučivati ko će biti svetac.

– Pošto je Crkva odvojena od države, prirodno je i da ona o tome odlučuje. Možda je to ipak u njenoj nadležnosti. Ako nije, siguran sam da onda ima boljih kandidata od Njegoša za sveca – ciničan je Matija Bećković.

Na naše pitanje, može li „sveti Njegoš” izazvati problem između zvaničnog Beograda i Podgorice, on kaže da se to ne može dogoditi, jer bi njegova kanonizacija bila značajna ne samo za naš region, već za celo pravoslavlje.

Državni sekretar MUP-a Srbije Vladimir Božović je jedan od osnivača fonda „Petar Drugi Petrović Njegoš” koji je pre 20 godina okupljao mlade u Nikšiću, sa ciljem da upravo promovišu ideju o „svetom Njegošu”.

– Razgovarali smo i tada sa mitropolitom Amfilohijem o tome. On je govorio kako će jednoga dana Njegoš doći na dnevni red Sabora SPC. I sa radošću čekam da se to dogodi, jer smo kao mladi ljudi upravo radili na ustanovljavanju svetiteljskog kulta Njegoša – napominje Božović.

On, kao državni funkcioner, ne vidi nikakvu mogućnost da kanonizacija Njegoša ugrozi državne odnose između Srbije i Crne Gore.

KOMENTARIЈедан коментар

  1. Dejan says:

    Tako je braćo pravoslavna.Ja sam lično imao snoviđenje Njegoševe svetosti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u