Sveti Sava na gej zastavi Ateista Srbije

Sveti Sava na gej zastavi Ateista Srbije

1 februara 2013

sveti-sava-udruzenje-ateisti-srbije-gej-zastava-1359583681-261151Tribina „Rastko Nemanjić – prosvetitelj? Od mita do stvarnosti“ u organizaciji Ateista Srbije, izazvala bes i ogorčenost građana Srbije. U organizaciji tvrde da nikoga ne vređaju i da samo žele da razbiju mit o Svetom Savi kao prosvetitelju.

Ateisti Srbije najavili su svoju tribinu „Rastko Nemanjić – prosvetitelj? Od mita do stvarnosti“ plakatom na kojem je Sveti Sava na gej zastavi duginih boja.

Mnogi čitatelji i vernici ogorčeni su, a na Fejsbuku se povela oštra rasprava, uz mnogobrojne međusobne pretnje.

Vernici ogorčeni

„Seme vam se zatrlo! Našlo se društvo: pederi, lezbijke i ateisti. Treba da vas je sramota što takvoga prosvetitelja pljujete i pravite od njegove žrtve i ostavštine šalu“, glasio je jedan od karakterističnih komentara na predstojeću tribinu.

I to nije jedini, ljudi su masovno reagovali na provokaciju Ateista Srbije, pa je neko od povređenih vernika napisao:

„Kako vi smete da se nazivate Srbima uopšte?! Vi ste sejači zla i nemorala. Najgori ste oblik, provokatori, plaćenici! Ništa neće uspeti što ugrožava sveto pravoslavlje i Srpstvo“, pisalo je, između ostalog, u komentarima.

Neki su čak otišli daleko s pretnjama, pa su pisali da se „spremaju batine“. Pored ovih, bilo je i onih koji su podjednako srčano branili ateiste, a Svetog Savu na gej zastavi doživeli kao „slobodu umetničkog izražavanja“.

Dveri su osudile stav Ateista Srbije, smatrajući da je izvitoperen i da je još jedna u nizu provokacija.

„U konsultaciji s našim pravnim timom podnećemo krivične prijave protiv organizatora te uvređujuće tribine, kao i onih ko im je dozvolio da je održe. Svim zakonskim silama trudićemo se da zabranimo vređanje vernika, a njih je 80 odsto u Srbiji“, rekli su za Kurir iz Dveri.

Ateisti: Ne vređemo nikoga, samo želimo da razbijemo mit o Svetom Savi kao prosvetitelju

I pored oštre pobune vernika, Ateisti Srbije ne nameravaju da otkažu svoju tribinu planiranu za 7. februar, već se i dalje pitaju da li je Sveti Sava simbol ljubavi i tolerancije ili „surovi istrebitelj verskih i političkih protivnika“.

Marko Ekmedžić, predsednik Ateista Srbije, kaže za Kurir da će i pored pretnji koje su dobili održati planiranu tribinu.

„Regularno ćemo održati tribinu jer verujemo u sistem pravne države. Zato ćemo da prosledimo policiji sve strašne pretnje koje smo dobili od neistomišljenika. Na tribini će govoriti stručnjaci i vrsni poznavaoci istorije. Niko ne planira bilo koga da vređa, već samo da razbije mit o Svetom Savi kao prosvetitelju, jer on, iako je izuzetna istorijska ličnost, što ne sporimo, nije bio prosvetitelj“, objašnjava Ekmedžić.

Na pitanje zašto je Sveti Sava oslikan na gej zastavi i da li je to uvredljivo za vernike, on odgovara da je vređanje stvar percepcije.

„Sam osećaj uvređenosti nije solidan argument. Uvreda je ono što neko percipira kao uvredu. Ova zastava može da bude i simbol radosti i lepote, naravno i LGBT, ali niko od nas ne šalje uvređujuću poruku“, izričit je Ekmedžić.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Danijela says:

    Džaba su krecili.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *