Sveti Talalej

Sveti Talalej

13 marta 2014

Darko MomicPiše: Darko Momić

Dođe tako dan u godini kada neki slave rođendan, neki obeležavaju vesele, neki tužne godišnjice, a neki dočekuju goste na krsnoj slavi!

Jedan od tih dana je i jučerašnji 12. mart! Predsednik RS Milorad Dodik juče je proslavio rođendan i to u Rusiji, gde je dobio, iz predizbornog ugla, sigurno najvredniji poklon, jer ga je ruski patrijarh Kiril odlikovao visokim Ordenom za očuvanje hrišćanskih vrednosti. Prvi čovek Srpske, ne treba uopšte sumnjati, veoma vešto će iskoristiti i dobijeni orden i susret sa ruskim šefom diplomatije Sergejem Lavrovim da se prikaže kao neko ko je jedini u stanju da sačuva Srpsku, što mu i te kako može pomoći da i u naredne četiri godine rođendanske čestitke prima u Palati Republike.

Istoga dana, bar po matičnim knjigama, rođendan je obeležio i bivši komandant VRS general Ratko Mladić, ali u mnogo sumornijem okruženju, odnosno među zidinama pritvorske jedinice Haškog tribunala, gde mu se bolesnom i onemoćalom sudi pod optužbom za najgrozomornije zločine. Nažalost, zlosrećni general nema preterane razloge za slavlje, kao ni bilo ko od onih koji su s njim gasili svećice, pogotovo kada čuje kako su danas poniženi i međusobno zavađeni njegovi vojnici.

Za razliku od njega, razloga za slavlje imala je aktuelna premijerka RS Željka Cvijanović koja je juče obeležila prvu godišnjicu na premijerskom tronu. Ona i članovi njenog kabineta sigurno imaju razloga za zadovoljstvo, a oni kojima vladaju u oktobru će reći šta misle o potezima koje je povlačila.

Pored navedenih rođendana sa većim ili manjim razlozima za slavlje i obeležavanja 365 dana vladavine prve premijerke u istoriji RS, juče je obeležena i godišnjica jedne velike tragedije, čije posledice i danas osećaju Srbi s obe strane Drine. Pogađate, reč je o 11 godina od atentata i „streljanja“ prvog demokratski izabranog premijera Srbije Zorana Đinđića, koji bi se sigurno prevrtao u grobu da može da vidi i čuje ko se danas kiti njegovim likom i delom i ko za njim pušta krokodilske suze.

Elem, mnoge će iznenaditi saznanje da je jedan političar, i to izuzetno popularan na ovim prostorima, juče proslavio krsnu slavu. Goste je sa sve brčićima, Ćirkom na vratima i „kafućinom“ u rukama dočekivao Srećko Šojić, jer crkveni kalendar kaže da pravoslavni vernici 12. marta obeležavaju njegovog – Svetog Talaleja.

Dođe tako i taj datum, ali bilo kakvo povezivanje onih koji tog dana slave rođendan ili godišnjicu vladavine sa likovima iz TV serija koji tog dana obeležavaju krsnu slavu, koja zaista pada na isti datum – nije nijednog sekunda (zlo)namerno.

(Pressrs.ba)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *