Светислав Иван Петровић – заборављени великан

Svetislav Ivan Petrović – zaboravljeni velikan

31 decembra 2017

GODINU posvećenu Svetislavu Ivanu Petroviću (1894 -1962), jednoj od najvećih evropskih glumačkih zvezda srpskog porekla, Jugoslovenska kinoteka večeras zaokružuje izložbom i projekcijom filma „Princeza korala“.

Početak 2017. u Kinoteci bio je u znaku ostvarenja ovog nepravedno zaboravljenog velikana, koji je tokom 40 godina karijere ostvario više od stotinu uloga svih žanrova, uspešno prevazilazeći prelazak iz nemog u zvučni film.

Snimao je u studijima u Budimpešti, Beču, Berlinu, Parizu…. Sarađivao je i sa velikanima, kao što je francuski reditelj Luj Mal – u jednom od njegovih kultnih ostvarenja, „Liftu za gubilište“ iz 1958, naš glumac igrao je jednu od glavnih uloga sa Žanom Moro, Linom Venturom, Žanom Valom… Za doprinos popularizaciji filmske umetnosti, kralj Aleksandar je 1928. odlikovao Petrovića Ordenom Svetog Save prvog stepena.

Jednog od najvećih srpskih glumaca krasili su talenat i harizma, visok, markantan, lepog lica i sonornog glasa, bio je idealan tumač aristokratskih likova, plemića, oficira, sveštenika, fatalnih ljubavnika…, koje je predstavljao sa slovenskim šarmom. Ipak, u posleratnoj Jugoslaviji ostvario je samo jednu ulogu – u filmu „Dalmatinska svadba“ (1953), u režiji Geze fon Bolvarija, i ta koprodukcija sa Zapadnom Nemačkom bila je jedan od prvih kolor filmova snimljenih kod nas.

„PRINCEZA KORALA“

ROMANTIČNA drama „Princeza korala“, koja će biti prikazana večeras posle otvaranja izložbe, u kojoj je Petrović igrao mladog avijatičara Marka Vukovića, a partnerke su mu bile još jedna ovdašnja zvezda, Ita Rina, i nemačka glumica Hilde Sesek, verovatno nikada ne bi bila snimljena bez njegovog požrtvovanog angažovanja. Ovu koprodukciju Nemačke i Kraljevine Jugoslavije režirao je 1937. Viktor Janson, a Kinoteka je „Princezu korala“ specijalno za ovu priliku obezbedila iz Bundes arhiva u Berlinu.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *