Светска банка планира 2,2 милијарде долара за Србију

Svetska banka planira 2,2 milijarde dolara za Srbiju

24 juna 2015

worldbankOdbor izvršnih direktora Svetske banke odobrio je program podrške Srbiji za narednih pet godina kojim je predviđeno izdvajanje za Srbiju od 2,2 milijarde dolara, saopšteno je iz te banke.

Tim programom za period od 2015. do 2019. kalendarske godine, odnosno fiskalne 2016-2020. godine, predlaže se davanje zajma za Srbiju Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD) u iznosu do 1,6 milijardi dolara i finansiranje Međunarodne finansijske korporacije (IFC) u iznosu do 600 miliona dolara.

U narednih pet godina ovim sredstvima Svetska banka želi da podrži razvoj konkurentne i inkluzivne privrede u Srbiji i, kroz to, pridruživanje zemlje Evropskoj uniji (EU), navodi se u saopštenju. Odbor izvršnih direktora te banke pozdravio je konstantan napredak Srbije u sprovođenju strukturnih reformi koje doprinose makro-ekonomskoj održivosti i stvaraju tržišnu privredu koja je konkurentna.

Uočili su da postoji jaka posvećenost Vlade Srbije tim reformama, koje je odavno trebalo sprovesti, ističe se u saospstenju. Strategija izneta u CPF je u skladu sa proklamovanim duplim ciljevima Svetske banke o smanjenju siromaštva i bolji život za što veći broj građana.

CPF je nastao na osnovu zaključaka analize koju je Svetska banka uradila o Srbiji (takozvana Sistematska analiza o Srbiji, SCD), u kojoj je istaknuta važnost vraćanja Srbije na put privrednog rasta: od privrednog rasta u Srbiji su tradicionalno najveće koristi imali siromašni i osetljive grupe.

Kako bi se vratila na put privrednog rasta Srbija mora da stvara izvozno-orijentisanu privredu i da u isto vreme omogući siromašnim i nekvalifikovanim ljudima da lakše nalaze posao.

U okviru ovog CPF programa, Svetska banka, IFC i Multilateralna agencija za garantovanje investicija (MIGA) će se angažovati na slojevitom programu koji treba da pomogne Srbiji u privlačenju investicija neophodnih kako bi se omogućio privredni rast i otvaranje novih radnih mesta. „Srbija ima istorijsku priliku da ubrza reforme i svoj put ka prosperitetu i integraciji sa EU. Verujemo da će sadašnja posvećenost reformama pomoći vraćanju privrednog rasta, koji je ključ smanjenja siromaštva, jer od njega u Srbiji najveće koristi imaju siromašni. Osim stvaranja uslova za privredni rast, verujemo da posebnu pažnju treba posvetiti kreiranju šansi za zapošljavanje marginalizovanih grupa i nekvalifikovanih radnika, kako bi i oni od rasta mogli da imaju koristi,“ rekao je Toni Verheijen, direktor Kancelarije Svetske banke u Srbiji.

Nova strategija Svetske banke, kako je istakao, predstavlja sveobuhvatan paket finansijske i savetodavne podrške koji treba da pomogne da se ostvare ti ciljevi kao i da pripreme zemlju da postane konkurentna članica Evropske unije. CPF će se usredsrediti na dva široko postavljena prioriteta- u prvom, koji se odnosi na upravljanje privredom i ulogu države, Svetska banka posebno će podržati napore na unapređenju efikasnosti u upravljanju javnim finansijama, mogućnosti državne administracije da sprovede reforme i pruža javne usluge, na pronalaženju rešenja za više od 500 državnih i društvenih preduzeća i bolje poslovanje komunalnih i preduzeća za puteve. Stvaranje efikasnog javnog sektora koji pomaže privatne investicije i pruža dobre usluge i firmama i građanima jeste ključni uslov za privredni rast i bolji život građana u Srbiji, rekao je Verheijen.

„Verujemo da će naši napori da pomognemo vladi da radi manje i da troši manje, ali da ima bolje rezultate, otvoriti prostor i priliku za razvoj privatnog sektora kako bi on stvorio visoko vredne poslove koji su potrebni Srbiji,“ dodao je Verheijen. Drugi prioritet je rast privatnog sektora i uključenje što većeg broja ljudi u rad privrede i u okviru toga Grupa Svetske banke podržaće napore Vlade da se popravi poslovna klima, da se napravi transparentan i efikasan sistem koji se odnosi na zemljište i nekretnine i da se izgrade kvalitetne infrastrukturne mreže, a IFC i MIGA će podržati razvoj privatnog sektora.

Konačno, napori da se u rast uključe siromašni i ugrožene grupe obuhvatiće rad na propisima vezanim za tržište rada, bolju pomoć onima koji traže posao i razvoj veština potrebnih za rad. „IFC će i dalje biti aktivan u sektorima koji povećavaju zaposlenost, uključujući i finansijski sektor koji podržava mala i srednja preduzeća, proizvodnju dobara visoke dodate vrednosti, obnovljive izvore energije, kao i ulaganje privatnog sektora u infrastrukturu kroz investicije i javno-privatno partnerstvo,“ istakao je Tomas Lubek, regionalni šef IFC-a za zapadni Balkan.

IFC će, dodao je, nastaviti da pomaže napore da se unapredi poslovna klima i da se privuku direktne strane investicije u Srbiju, kao i rešavanje pitanja nenaplativih kredita u Srbiji. Grupa Svetska banka nastaviće da bude aktivna u finansijskom sektoru Srbije, kroz aktivnosti IBRD, IFC i MIGA u saradnji sa drugim partnerima. „MIGA će nastaviti da podržava Srbiju, čija je privreda pogođena globalnom finansijskom krizom,“ naglasio je Den Biler, sektorski menadžer MIGA-e.

„Naša podrška finansijskom sektoru posebno može da doprinese produbljivanju tržišta kredita koji podržavaju mala i srednja preduzeća, podstičući tako privredni rast i otvaranje novih radnih mesta. Nadamo se da ćemo ubuduće biti u mogućnosti da podržavamo i druge investicije, kao što su one u infrastrukturu, kako bismo doprineli razvoju Srbije,“ kazao je Biler. Svetska banka trenutno u Srbiji finansira osam projekata ukupne vrednosti 1,2 milijarde dolara, dok IFC ima portfolio vredan 417 miliona dolara za 25 projekata, a MIGA trenutno podržava sedam projekata u vrednosti od 860 miliona dolara.

KOMENTARI2 komentara

  1. Milan says:

    Sta cilj Svetske Banke porobljavanje. Vala fala ne treba.Bolje jesti krumpir samo i biti svoj u svojoj otadzbini. Kao dati ce zajam kojega nikada en mozes odplatiti i jos ti govori gde i kako da ga trosisi. Smanjimo mi bre broj djabalebarosa na budjetu i eto nama novca za proizvodne projekte. Udruzimo se sa jos nekim, privatnikom, drzavom, koncernom; tko hoce da investuje u zdrav i dobar razvojni program. Bez kredita jer ce nas porobe!

  2. Milivoje Kuzmanović, univ. dipl.oec. says:

    Samo će nam povećati vanjski dug a koristi nećemo nigdje vidjeti. Takozvani strani i domaći eksperti će pare oprati, neko će strpati par milina EURA u svoje džepove a dug neće moći da otplate ni naši praunuci jer ćeom za par godina biti dužni 50 milijardi EURA. Šta je sa našim kamatama za naše depozite koji su bili u blokadi za vrijeme sankcija? Ko odugovlači da traži ratnu odštetu od Austrije za vrijeme prvog svjetskog rata, Njemačke za vrijeme drugog svjetskog rata i od članica NATO (samo od onih država koje su tokom 1999 godine za 76 dana bacili na hiljade tona bombi). Koji je to majčin sin da kaže da na to nemamo pravo? Ja vjerujem onim čestitim ljudima i naučnicima kao što je prof. dr. Smilja Avramov i znam da imamo na to pravo. S poštovanjem! Milivoje Kuzmanović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *