СВЕТСКА ЕКСКЛУЗИВА! ПУТИН ИЗДАО ХИТНУ НАРЕДБУ: Одмах започните Јужни ток! СРБИЈА ЋЕ БИТИ ЦЕНТРАЛНО ЧВОРИШТЕ

SVETSKA EKSKLUZIVA! PUTIN IZDAO HITNU NAREDBU: Odmah započnite Južni tok! SRBIJA ĆE BITI CENTRALNO ČVORIŠTE

4 oktobra 2018

Predsednik Rusije Vladimir Putin izdao je naredbu da se odmah započne izgradnja gasovoda Južni tok, ekskluzivno saznaje Kurir.

Kako saznajemo, pokrenuta je hitna organizacija sprovođenja ove naredbe, a Srbija je određena za centralno čvoriste ovog gasovoda, što nam daje stratešku poziciju.Izvesno je da će krak ovog gasnog koridora proći kroz Srbiju, a novi gasovod Južni tok treba da bude nastavljen na gasovod Turski tok, koji je još uvek u izgradnji.

Podsetimo, izgradnja gasovoda Južni tok je prekinuta sredinom 2014. zbog neslaganja Rusije i Evropske komisije oko uslova njegove izgradnje, i to u Bugarskoj, gde je u oktobru 2013. napravljen prvi var. Bugarska je u aprilu 2014. razmontirala ovaj prvi spoj cevi, a na ovu odluku je, pored nezadovoljstva Brisela, u velikoj meri uticao i pritisak SAD.

Velika potražnja za gasom iz Rusije uticala je ipak da se projekat Južni tok donekle zameni projektom Turski tok. Gasprom je 7. maja 2017 počeo izgradnju pomorskog dela novog gasovoda, čiji projekat predviđa izgradnju dve linije kapaciteta 15,75 milijardi kubnih metara. Prva linija namenjena je turskim potrošačima i bilo je planirano je da se pusti u rad u martu 2018. godine, dok bi se preko druge linije gasom snabdevale zemalje južne i jugoistočne Evrope.

Južni tok najavljivan kao posao veka za Srbiju

Ugovor o izgradnji Južnog toka bio je je deo velikog Energetskog sporazuma o faznoj saradnji između Srbije i Rusije, i o njemu su predstavnici vlasti govorili kao o poslu veka koji Srbiji treba da donese više od dve hiljade novih radnih mesta, posao za desetine građevinskih firmi, ekonomski bum i ulazak Srbije u unosne poslove s transportom prirodnog gasa. Deonica kroz Srbiju trebalo je da bude dugačka oko 400 kilometara. Prema zvaničnim najavama, trebalo je da košta ukupno oko 1,7 milijardi evra, od kojih je Srbija trebalo da uloži oko 830. Predstavnici vlasti najavljivali su ranije da će godišnji prihod od tranzitnih taksi kada se izgradi Južni tok biti čak od 200 do 500 miliona evra za Srbiju.

(Kurir)

KOMENTARI5 komentara

 1. Zoran says:

  Samo jos Vucic da pristane. :)

 2. raikkonen says:

  da da..kako da ne, hitno da hitnije ne moze biti, evo samo sto je dosao iz moskve, dosao engleski gmaz mcalister da cuje iz prve ruke, ja sam gledao neke ljude kjoji su u ruskom drustvu na pozicijama koji su vrlo mocne (vojnoindustriski kompleks, vojni savetnici itako dalje)da ne pricaju bas onako kako ovde neko govori..provalili su politiku srbije (vucica)i nemaju ama bas nikakvo poverenje u srpsku drzavu, tako da ovo je obicno zamajavanje naroda

 3. test01 says:

  Daj boze ali ne verujem u to posto je vlada anti-srpska i rade za interese zapada i Rusi to znaju. Lepo je rekao Putin da Rusi ne mogu biti veci Srbi od Srba! Osim toga da bi kroz Srbiju prosao Juzni Tok (sto be za Srbe bio spas!!), Rusija bi morala da ima vojsku u Srbiji da obezbede infrastrukturu posto svi znamo sta bi zapad uradio a imamo teroriste i na KiM i u BiH, pod kontrolom ... zna se koga.

 4. Milax says:

  Pre gasovoda Rusija I Kinda trebaju da dobiju po dve baze sa aerodromima u Srbiji.Prodati ,,EPS,, Kinezima a ,,Telekom,, Rusima bez mogicnosti prodaje bilo kome seem nazad Srbiji.Nakon toga prekinuti ,,Evro integracije,, I prestati sa Natom sve kontakte.Zaduziti see I kupiti Nuklearno naoruzanje ,S 400 I sa nuklearnim naoruzanjem sesti za sto, pregovarati I crtati granice .......

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *