СВЕТСКА ЕЛИТА ШОКИРАНА: После Исланда и Ирска почела да хапси банкаре!

SVETSKA ELITA ŠOKIRANA: Posle Islanda i Irska počela da hapsi bankare!

5 avgusta 2016

Ireland to Prosecute Top Banker Who Destroyed Their Economy — Guess Where He Was HidingIrska je krenula stopama Islanda i počela da hapsi bankare odgovorne za finansijski krah 2008. godine.

Nakon prošlogodišnjeg masovnog hapšenja 26 bankara na Islandu, Irska je počela da goni bivšeg direktora Anglo Irish banke, Dejvida Drama, povodom 33 tačke optužnice.

Među njima su i dve tačke koje se odnose na proneveru 7,2 milijarde evra u depozitima koje su se nalazile na računima banke između marta i septembra 2008. godine.

Od 33 tačke optužnice, 16 se odnosi na nezakonito odobravanje milijardi u kreditima bogatim investitorima s ciljem da se veštački podignu akcije banke pre kolapsa u decembru 2008. godine. Svaka od 33 tačke optužnice sa sobom nosi kaznu od 5-10 godina zatvora, osim jedne tačke vezane za proneveru koja ima maksimalnu kaznu doživotnog zatvora prema irskom zakonu.

Prema navodima novina Cape Cod Times, banka Anglo Irish je nacionalizovana u januaru 2009. godine, ali finansijska kriza pre i posle nacionalizacije je uništila ekonomiju Irske, pri čemu su poreznici bili primorani da pokriju troškove od 32 milijarde dolara duga i isplate investitore. Kolaps ekonomije je primorao Irsku da uzme paket kredita od EU i MMF-a u vrednosti od 77 milijardi funti u novembru 2010. godine.

Dram se povukao sa mesta direktora banke u decembru 2008. godine, otputovavši u Boston u junu 2009. godine nakon kraha banke. Navodi se da je krah koštao Irce oko 30 milijardi evra, što je oko petine godišnjeg doprinosa Irske. On je 2010. godine podneo zahtev za bankrot u skladu sa američkim zakonom, ali je sud u Bostonu odbio njegov zahtev početkom 2015. godine uz navode da je lagao i pokušao na prevaru da proglasi bankrot u SAD. Pošto je sud utvrdio da Dramove tvrdnje nisu kredibilne, on ga je proglasio odgovornim za dug od 10,5 miliona evra u Irskoj.

Kao odgovor na to, Irska je poslala vladi SAD zahtev za izručenje Drama uz obrazloženje da je protiv njega podignuta optužnica sa 33 različite povrede zakona. Dram je uhapšen u SAD u oktobru 2015. godine, a narednih pet meseci je proveo u zatvoru u Bostonu. Iako je on podneo niz zahteva da se odustane od njegovog izručenja i da mu se omogući plaćanje kaucije, on se predomislio nakon dva neuspela pokušaja i vratio se u Irsku u martu ove godine kako bi se suočio sa optužbama.

Dan nakon izručenja, kada se vratio u Dablin, Dram je pušten iz zatvora zahvaljujući kauciji koju su platili njegov tast i tašta u iznosu od 100.000 evra i kauciji od 50.000 evra koju je on sam platio.

Dram je sada podneo pravnu tužbu apelacionom sudu u SAD tražeći poništavanje presude sudije iz Masačusetsa (koji je zaključio da je Dram namerno proneverio stotine hiljada dolara u sredstvima i 870.000 evra u kešu) i poništavanje duga od 10 miliona evra zbog proglašavanja bankrota. Dram je optužio Anglo Irish banku i zvaničnike koji su ispitivali njegov bankrot u SAD za „klevetu“ koja je imala za cilj poništavanje njegovih argumenata i naveo da je bilo drugih kredibilnih svedoka pored njega.

Dram se sada suočava sa dva suđenja: Jedno će se održati na Uskrs 2017. godine, a drugo u januaru 2018. godine. Sudiće mu se povodom 33 tačke optužnice za zločine koje je počinio dok je bio direktor Anglo Irish banke. Suđenju će prisustvovati 120 svedoka, a dokazi će biti izveštaji sa sastanaka kompanije. Prema dokumentima koji su predati sudu, postoji više od 400 sati telefonskih razgovora koji povezuju banku sa osiguravajućim društvom Irish Life and Permanent.

Uprkos tome što je potpisao pisanu izjavu u kojoj je naveo da je „verovatno odgovoran za 33 zločina zbog kojih je zatraženo izručenje“, Dram je negirao da je učinio išta protivzakonito.

(Webtribune.rs)

KOMENTARI5 komentara

 1. pera says:

  DVERI o ovome govore 10 god.!Hvala Bogu doći će i ovde.

 2. racel says:

  Ako je ovo istina, ima nade i za Srbiju.Da sve lopuže, ne samo bankari, već i ovi što su se na brzaka obogatili preko leđa ovog napaćenog naroda.A Čeda, Čanak i sve Boserke, Kandićke, Lihtovice, Pavićevićke i ini, oni u okove da se stave.

  • padre says:

   Ima, oko 2049 godine!

 3. Lilit says:

  Kada će u Srbiji ovako nešto da se desi, bankare, tajkune i sličnu gamad u mardelj? malo teže jer su povezani sa političarima

 4. sinisa says:

  Bas ce Bosko da pohapsi bankare, komicni ste, pa to ne sme da radi ni Putin.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *