Светска премијера новог филма Миле Турајлић на престижном фестивалу у Торонту

Svetska premijera novog filma Mile Turajlić na prestižnom festivalu u Torontu

31 avgusta 2017

NOVI dugometražni dokumentarni film rediteljke Mile Turajlić, „Druga strana svega“, doživeće svetsku premijeru na prestižnom festivalu u Torontu kao jedino ostarenje iz ovog dela Evrope koje će se naći pred publikom i kritikom najznačajnijeg festivala u Severnoj Americi.

Stominutni dokumentarac koji će biti prikazan u zvaničnom programu, u selekciji TIFF Doc, otvara angažovanu priču o poslednjim decenijama u Srbiji, o istoriji koja se događala i demokratskim promenama. Ona je ispričana iz jednog stana u Beogradu, koji je podeljen vratima koja su zatvorena više od 65 godina.

„Druga strana svega“ je, kako je istakla autorka, hronika jedne porodice koja postaje portret izbora koje pojedinac mora da čini boreći se protiv represije, ali i suočavajući se sa iluzijama tokom procesa tranzicije, i simbolizuje kako politika postaje lično pitanje. Ona je priču o svojoj zemlji želela da prikaže iz veoma ličnog ugla, i to iz određenog prostora – stana u kojem živi, i ovaj film je snimala desetak godina, prikupljajući arhiv dramatičnih i intimnih momenata koji su se dešavali u okolnim ulicama. Dok se priča odvija u stanu njene majke, pogled kroz prozor predstavlja Srbiju kakva je retko viđena u medijima….

„Druga strana svega“ nastala je u koprodukciji Srbije, Francuske i Katara, uz podršku Ministarstva kulture i evropskih i međunarodnih filmskih fondova – EURIMAGES, CNC – Cinemas du monde i Doha Film Institute.

Festival u Torontu, koji ove godine svečano obeležava svoje 40, jubilarno izdanje, održava se od 7. do 17. septembra.

„AVALA“ I NESVRSTANI

MILIN debitantski dokumentarac „Sinema Komunisto“, koji kroz priču o istoriji jugoslovenske kinematografije i propasti „Avala filma“ govori o nestanku naše nekadašnje zajedničke države, doneo je autorki učešće i desetine priznanja na najuglednijim svetskim festivalima. U međuvremenu, snimila je i dokumentarac „Dosije Labudović“, priču o nastanku Pokreta nesvrstanih, ispričanu kroz objektiv Stevana Labudovića, snimatelja „Filmskih novosti“.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *