SVETSKA VELESILA – Rusija na paradi demonstrirala vojnu moć (VIDEO)

SVETSKA VELESILA – Rusija na paradi demonstrirala vojnu moć (VIDEO)

9 maja 2014

article-2194557-14B79901000005DC-950_634x414Evropa proslavlja Dan pobede nad fašizmom, a na moskovskom Crvenom trgu održana je velika vojna parada koju je posmatrao i ruski predsednik Vladimir Putin.

Izdanje tradicionalne parade kojom se obeležava 69. godišnjica pobede u Drugom svetskom ratu privlači posebnu pažnju svetskih medija zbog krize u Ukrajini i zategnutih odnosa Zapada i Rusije, a Kremlj je ove godine demonstrirao svetu svoju vojnu moć rekordnim brojem letelica i vozila.

U paradi na Crvenom trgu je učestvovalo više od 11.000 vojnika i oficira oružanih snaga, policajaca, kadeta vojnih koledža i akademija, kao i kadeta vojne i mornaričke škole.

Nebom je simbolično preletelo 69 borbenih aviona i helikoptera, a ruska vojska je izvela na ulice 149 vojih vozila i po prvi put javno predstavlja protivavionski novi raketni sistem Tor-M2U. Kako navode ruski mediji, predstavljeno je najmodernije naoružanje današnjice.

824207744536c8941d5c83181653075_v4 bigZa komandovanje je bio zadužen general-pukovnik Oleg Saljukov koji je i glavni komandant kopnenih snaga, navodi Itar-Tass.

Ruski predsednik Putin, koji je glavnokomandujući ruskih oružanih snaga, po tradiciji je pratio paradu sa koje je ove godine izveštavalo više od 600 novinara iz celog sveta. Iako su neki spekulisali da će se u svom govoru direktno osvrnuti i na situaciju u Ukrajini, on to nije učinio.

Ipak, Putin je hiljadama okupljenih poručio da je ključno braniti državne interese.

„Ovo je praznik u kom trijumfuje nezadrživa sila patriotizma, kada svi mi jasno osećamo šta znači biti lojalan svojoj domovini i koliko je važno braniti njene interese“, rekao je Putin.

On je istakao da je „čelična volja sovjetskog naroda oslobodila Evropu“.

„Od okončanja velikog patriotskog rata prošlo je 69 godina. Ali 9. maj je bio i biće naš glavni praznik. To je dan nacionalnog trijumfa i nacionalnog ponosa, dan žalosti i večnog pamćenja“, izjavio je on.

282807673536c8944172eb238102908_v4 bigParadu je otvorio ministar odbrane Sergej Šojgu, a na njoj su bili i premijer Dmitrij Medvedev, kao i hiljade ratnih veterana.

Kao i prethodnih godina, parada se sastoji od marša, procesije motornih vozila i vazduhoplovne egzibicije.

Zapadni mediji ove godine paradi u Moskvi pridaju posebnu pažnju, a BBC ističe da „ruska vojska ovoga puta paradira sa više naoružanja nego ranije“.

Kako ističe britanska kuća, parada i „demonstracija vatrenog patriotizma“ ove godine je trajala duže nego obično – 59 minuta u odnosu na uobičajenih 45, na ulicama je bilo 50 više vojnih vozila, a ruska crnomorska flota bazirana u Sevastopolju je „imala veću ulogu u paradi“.

Svetska javnost iščekuje nastavak proslave Dana pobede u Rusiji i Ukrajini, jer postoje nepotvrđene najave da će Putin i ruski premijer Dmitrij Medvedev otići na paradu u Sevastopolju na Krimu.

Nemačka kancelarka Angela Merkel je ranije poručila da bi „bila šteta da Putin iskoristi“ ovaj dan za posetu Krimu.

Istovremeno, vlast u Kijevu je poručila javnosti da ne ohrabruje masovna javna okupljanja i da će Dan pobede nad fašizmom biti obeležen skromnom ceremonijom polaganja venaca u prestonici Ukrajine.

„Postavljene su blokade na putevima, biće sprovođene ozbiljne kontrole, jer očekujemo provokativna delovanja 9. maja“, rekao je privremeni predsednik Ukrajine Aleksandar Turčunov.

Vojna parada se održava u još osam gradova koji nose titulu herojskih gradova -Sevastopolj, Kerč, Sankt Peterburg, Smolensk, Murmansk, Tula , Novorosijsk i Volgograd, kao i u 16 gradova u kojima je se nalaze vojno osoblje, flote i mala kaspijska flota.

Dan pobede jedan je od najvažnijih praznika u Rusiji i ključni element ruskog nacionalnog identiteta, kada se odaje počast milionima žrtava Drugog svetskog rata. On predstavlja i priliku da zemlja prikaže svoj ogromni vojni arsenal.

Dan pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu obeležava se širom Evrope, ali u senci zategnutih odnosa Zapada i Rusije zbog eskalacije krize u Ukrajini.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Voja says:

    Ovo se retko kad u životu vidi. Svaka čast i za nauk kako se poštuju veterani i tradicija. kod nas bi ih pregazili i na trotoaru-

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *