СВЕТСКЕ СИЛЕ СЕ СПРЕМАЈУ ЗА РАТ!? Језив број нуклеарних глава у свету

SVETSKE SILE SE SPREMAJU ZA RAT!? Jeziv broj nuklearnih glava u svetu

3 jula 2017

Iako se količina nuklearnog oružja u svetu polako smanjuje, mnoge države saopštavaju da nastavljaju razvoj i modernizaciju svojih nuklearnih arsenala, navodi Stokholmski međunarodni institut za istraživanje problema mira (SIPRI) u svom saopštenju za štampu povodom objavljivanja godišnjih podataka o zalihama nuklearnog oružja u svetu.

Prema podacima instituta SIPRI, početkom 2017. godine u posedu devet država – SAD, Rusije, Velike Britanije, Francuske, Kine, Indije i Pakistana, Izraela i Severne Koreje nalazilo se oko 14.935 nuklearnih bojevih glava. To je nešto malo manje nego prošle godine kada je bilo 15.395 jedinica. Iz navedenog broja operativno je bilo oko 4.150 jedinica, objašnjavaju analitičari instituta.

Nuklearne sile ne nameravaju da se odreknu svog arsenala. Severna Koreja ima materijal za 10-12 nuklearnih bojevih glava, a devet sila 14.935.

Eksperti SIPRI su još jednom konstatovali da se smanjenje naoružanja vrši, pre svega, na račun nuklearnog arsenala SAD i Rusije koje poseduju 93 odsto svetskih zaliha nuklearnog oružja.

Ipak, proces se kreće polako, bez obzira na međunarodne sporazume, smatraju u SSIPRI. U isto vreme, nastavljaju eksperti, obe zemlje imaju dugoročne i skupe programe modernizacije nuklearnog oružja. SAD na primer, planiraju na potroše u periodi 2017-2026. godine 400 milijardi dolara na podršku i obnovu svojih nuklearnih sila. Nije isključeno da SAD u narednih 30 godina potroše na nuklearne programe do bilion dolara.

– Prognozirani rast američkih rashoda nije neočekivano. Aktuelna administracija SAD nastavlja ambiciozne planove nuklearne modernizacije koje je pokrenuo Barak Obama – rekao je jedan od istraživača SIPRI Hans Kirstensen, čije reči se navode u saopštenju za štampu.

U analitičkom izveštaju SIPRI se navodi da arsenali drugih nuklearnih država nisu veliki, ali sve te države ili su počele sa instalacijom novih sistema za prevoz nuklearnog oružja ili su objavili o ovakvim programima. Kao primer takvih država eksperti navode Kinu, Indiju i Pakistan.

Analitičari smatraju da Severna Koreja raspolaže sa materijalom dovoljnim za pravljenje 10-12 nuklearnih bojevih glava, što pokazuje da su se mogućnosti Severne Koreje proširile u odnosu na 2016. godinu. Severna Koreja je prošle godine izvela neverovatan broj testiranja različitih raketnih sistema sa promenljivim rezultatima.

– Bez obzira na nedavni progres u međunarodnim pregovorima o zabrani nuklearnog oružja, svih 9 država imaju dugoročne programe za modernizaciju. To govori da ni jedna od ovih država neće biti spremna da se odrekne svojih nuklearnih arsenala u doglednoj budućnosti – navodi istraživač SIPRI Šenon Kajl u saopštenju za štampu.

(Sputnjik)

 

KOMENTARIJedan komentar

  1. Pacenik u drzavi says:

    Dajte nama samo jednu - dve, pa da vidimo gde cemo prvu

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *