СВЕТСКЕ СИЛЕ СЕ СПРЕМАЈУ ЗА РАТ!? Језив број нуклеарних глава у свету

СВЕТСКЕ СИЛЕ СЕ СПРЕМАЈУ ЗА РАТ!? Језив број нуклеарних глава у свету

3 јула 2017

Иако се количина нуклеарног оружја у свету полако смањује, многе државе саопштавају да настављају развој и модернизацију својих нуклеарних арсенала, наводи Стокхолмски међународни институт за истраживање проблема мира (СИПРИ) у свом саопштењу за штампу поводом објављивања годишњих података о залихама нуклеарног оружја у свету.

Према подацима института СИПРИ, почетком 2017. године у поседу девет држава – САД, Русије, Велике Британије, Француске, Кине, Индије и Пакистана, Израела и Северне Кореје налазило се око 14.935 нуклеарних бојевих глава. То је нешто мало мање него прошле године када је било 15.395 јединица. Из наведеног броја оперативно је било око 4.150 јединица, објашњавају аналитичари института.

Нуклеарне силе не намеравају да се одрекну свог арсенала. Северна Кореја има материјал за 10-12 нуклеарних бојевих глава, а девет сила 14.935.

Експерти СИПРИ су још једном констатовали да се смањење наоружања врши, пре свега, на рачун нуклеарног арсенала САД и Русије које поседују 93 одсто светских залиха нуклеарног оружја.

Ипак, процес се креће полако, без обзира на међународне споразуме, сматрају у ССИПРИ. У исто време, настављају експерти, обе земље имају дугорочне и скупе програме модернизације нуклеарног оружја. САД на пример, планирају на потроше у периоди 2017-2026. године 400 милијарди долара на подршку и обнову својих нуклеарних сила. Није искључено да САД у наредних 30 година потроше на нуклеарне програме до билион долара.

– Прогнозирани раст америчких расхода није неочекивано. Актуелна администрација САД наставља амбициозне планове нуклеарне модернизације које је покренуо Барак Обама – рекао је један од истраживача СИПРИ Ханс Кирстенсен, чије речи се наводе у саопштењу за штампу.

У аналитичком извештају СИПРИ се наводи да арсенали других нуклеарних држава нису велики, али све те државе или су почеле са инсталацијом нових система за превоз нуклеарног оружја или су објавили о оваквим програмима. Као пример таквих држава експерти наводе Кину, Индију и Пакистан.

Аналитичари сматрају да Северна Кореја располаже са материјалом довољним за прављење 10-12 нуклеарних бојевих глава, што показује да су се могуц́ности Северне Кореје прошириле у односу на 2016. годину. Северна Кореја је прошле године извела невероватан број тестирања различитих ракетних система са променљивим резултатима.

– Без обзира на недавни прогрес у међународним преговорима о забрани нуклеарног оружја, свих 9 држава имају дугорочне програме за модернизацију. То говори да ни једна од ових држава неће бити спремна да се одрекне својих нуклеарних арсенала у догледној будућности – наводи истраживач СИПРИ Шенон Кајл у саопштењу за штампу.

(Спутњик)

 

KOMENTARIЈедан коментар

  1. Pacenik u drzavi says:

    Dajte nama samo jednu - dve, pa da vidimo gde cemo prvu

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u