СВЕТСКИ ДОГАЂАЈ БРОЈ 1: Хоће ли се Путин и Трамп срести у Београду?

СВЕТСКИ ДОГАЂАЈ БРОЈ 1: Хоће ли се Путин и Трамп срести у Београду?

5 новембра 2017

Такав састанак би много значио за нас и за нашу позицију у свету. То би био светски догађај број један, оцењује дипломата Срећко Ђукић.

Амерички председник Доналд Трамп тражи од својих сарадника да му уговоре састанак с руским лидером Влдимиром Путином, и то следеће недеље на самиту Азијско-пацифичке економске сарадње (АПЕЦ) у Вијетнаму.

Трамп жели да са руским колегом разговара о Сирији, Северној Кореји и Украјини, међутим, Путин не жели да пристане на састанак уколико главна тема не буде Балкан и Србија.

Притисци неприхватљиви

Како руски медији наводе, Трамп је инсистирао на томе да се двојица лидера сретну у четири ока.

– Самит траје од 6. до 11. новембра и њему ће присуствовати и Трамп и Путин. Њих двојица ће се свакако срести, али није предвиђен посебан састанак. Зато је Трамп преко сарадника послао поруку Кремљу да жели да насамо прича с Путином – објавили су медији у Русији.

Они додају да је Трамп као теме поставио Сирију, Северну Кореју и Украјину, међутим, Путин жели да њих двојица разговарају и о Балкану, на првом месту о Србији.

– Путин сматра да је крајње неприхватљив притисак САД на Србију да се одлучи између Русије и ЕУ, што је недавно амерички заменик државног секретара Брајан Хојт Ји поручио у Београду. Руски председник мисли да није немогуће да једна земља има пријатељске односе и са једном и са другом страном. На крају сматра да је Србија суверена држава која сама може да одлучује о својој будућности и да мешање у њену унутрашњу политику није прихватљиво – наводи извор близак Кремљу за руске медије.

Према његовим речима, уколико Американци пристану на руске услове, Путин ће дати до знања Трампу да се противи прекрајању граница на Балкану, као и даљем ширењу НАТО.

– Руски председник ће објаснити да је, након Црне Горе, даље ширење НАТО на Балкану неприхватљиво, што му је рекао и приликом њиховог првог сусрета у јулу у Немачкој. Евентуални пријем Македоније у НАТО, о чему се увелико говори, за Русију је апсолутно неприхватљив. Такође, кад је у питању БиХ, Путин ће инсистирати на поштовању Дејтонског споразума, који јасно дефинише постојање Републике Српске – открио је извор из Кремља.

Помоћ Русије

И Путинов портпарол Дмитриј Песков потврдио је да се преговара о састанку два лидера на самиту АПЕЦ у Вијетнаму и да Русија има одређене захтеве, али није открио које.

– У току су разговори о припреми тог сусрета. Кад је реч о међународним питањима, тешко да се може преценити значај било каквог контакта председника САД и Русије – рекао је Песков.

Сам Трамп признао је да је тражио састанак с Путином у Вијетнаму. Он, међутим, није причао о услову, који му је Кремљ поставио, да се на дневном реду нађе и Балкан.

Тај његов потез у петак је поздравио и Кремљ. Путинов портпарол Дмитриј Песков казао је да је Овечкин веома познат и успешан Рус, за кога се зна да веома цени вредности руског председника.

– Путин је веома важан јер Руси могу да нам помогну са Северном Корејом и Сиријом. Морамо да разговарамо и о Украјини – рекао је председник САД.

Он сматра да са Путином може да реши многе ствари.

– Проблем Северне Кореје можемо заједно да решимо. Ако не решимо, неће бити баш добро ни по Русе. Кина нам такође помаже – објаснио је Трамп пре него што је у петак кренуо на пут од 12 дана по Азији, у склопу којег ће посетити Кину, Јапан, Јужну Кореју, Филипине и на крају Вијетнам.

ТРАМП ТРАЖИ ХИТАН САСТАНАК СА РУСКИМ ПРЕДСЕДНИКОМ: ПУТИН- услов разговор о Србији

Такав састанак би много значио за нас и за нашу позицију у свету. То би био светски догађај број један, оцењује дипломата Срећко Ђукић.

Очигледно је Београд био на висини задатка као домаћин приликом првог први сусрета специјалних представника Стејт департмента Курта Волкера и помоћника председника Русије Владислава Суркова о украјинској кризи, чим је нови састанак заказан поново у Београду. Ово је мишљење дипломате Срећка Ђукића, бившег амбасадора Србије у Белорусији, поводом најаве да ће се руски и амерички представници поново срести у првој половини новембра у Београду.

Он каже да ово уједно значи и да су преговарачи, који се баве овако озбиљним питањем као што је Украјина, били задовољни условима које су имали током првог састанка, што надаље наговештава да би Београд могао бити домаћин и следећих састанака бар, како је истакао, на овом нивоу.

Ђукић наглашава да ће тема Украјине бити вероватно веома дуго присутна, јер тај сукоб траје и, како каже, нажалост се не назире његов крај.

Да ли ће се преговори о овој теми подизати на виши преговарачки ниво, Ђукић каже да је велико питање, јер се садашњи састанци главних преговарача Путин—Меркел—Макрон на ову тему одржавају телефонски, односно на видео-конференцијама.

„Да ли овај нови састанак Суркова и Волкера нешто најављује, неки другачији сусрет на неком високом нивоу, не знам. Ми то можемо да прижељкујемо и очекујемо, али о томе је рано говорити, јер засад нема неких назнака да би се тако нешто организовало, с обзиром да су позиције Америке и Русије страшно удаљене“, подсећа наш саговорник.

Он такође напомиње и да је још неизвестан и најављени састанак Путина и Трампа у Вијетнаму на самиту АТС-а.

Уколико би се, међутим, разговори на садашњем нивоу Америке и Русије наставили у Београду, и Русија и Америка приближиле би ставове о томе како решити проблем Украјине. Поставља се питање да ли би могло да се деси да Београд буде место сусрета пре свега Путина и Трампа о овој теми. Наш саговорник на ово питање одговара овако:

„Наравно, ако би такав састанак био у Београду, то би изузетно много значило за нас и за нашу позицију у свету. То би био светски догађај број један. Управо зато што би пре свега био одржан у Србији. Међутим, такви састанци се по природи ствари одржавају на терену једне од ове три земље које су главни учесници у решавању кризе: Русија, Немачка, Француска. У том случају, не би важила ограничења као што су визе. Такав један састанак подразумева пре свега техничке и безбедносне услове. Да ли то Београд испуњава… Може да се потруди и да испуни, али крајња одлука где би био одржан састанак је на учесницима“, објашњава наш саговорник.

Према писању медија, други састанак америчког и руског представника требало би да буде одржан 13 новембра, на непознатој локацији у Београду.

(Informer, Sputnik)

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u