СВЕТСКИ ДОГАЂАЈ БРОЈ 1: Хоће ли се Путин и Трамп срести у Београду?

SVETSKI DOGAĐAJ BROJ 1: Hoće li se Putin i Tramp sresti u Beogradu?

5 novembra 2017

Takav sastanak bi mnogo značio za nas i za našu poziciju u svetu. To bi bio svetski događaj broj jedan, ocenjuje diplomata Srećko Đukić.

Američki predsednik Donald Tramp traži od svojih saradnika da mu ugovore sastanak s ruskim liderom Vldimirom Putinom, i to sledeće nedelje na samitu Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje (APEC) u Vijetnamu.

Tramp želi da sa ruskim kolegom razgovara o Siriji, Severnoj Koreji i Ukrajini, međutim, Putin ne želi da pristane na sastanak ukoliko glavna tema ne bude Balkan i Srbija.

Pritisci neprihvatljivi

Kako ruski mediji navode, Tramp je insistirao na tome da se dvojica lidera sretnu u četiri oka.

– Samit traje od 6. do 11. novembra i njemu će prisustvovati i Tramp i Putin. Njih dvojica će se svakako sresti, ali nije predviđen poseban sastanak. Zato je Tramp preko saradnika poslao poruku Kremlju da želi da nasamo priča s Putinom – objavili su mediji u Rusiji.

Oni dodaju da je Tramp kao teme postavio Siriju, Severnu Koreju i Ukrajinu, međutim, Putin želi da njih dvojica razgovaraju i o Balkanu, na prvom mestu o Srbiji.

– Putin smatra da je krajnje neprihvatljiv pritisak SAD na Srbiju da se odluči između Rusije i EU, što je nedavno američki zamenik državnog sekretara Brajan Hojt Ji poručio u Beogradu. Ruski predsednik misli da nije nemoguće da jedna zemlja ima prijateljske odnose i sa jednom i sa drugom stranom. Na kraju smatra da je Srbija suverena država koja sama može da odlučuje o svojoj budućnosti i da mešanje u njenu unutrašnju politiku nije prihvatljivo – navodi izvor blizak Kremlju za ruske medije.

Prema njegovim rečima, ukoliko Amerikanci pristanu na ruske uslove, Putin će dati do znanja Trampu da se protivi prekrajanju granica na Balkanu, kao i daljem širenju NATO.

– Ruski predsednik će objasniti da je, nakon Crne Gore, dalje širenje NATO na Balkanu neprihvatljivo, što mu je rekao i prilikom njihovog prvog susreta u julu u Nemačkoj. Eventualni prijem Makedonije u NATO, o čemu se uveliko govori, za Rusiju je apsolutno neprihvatljiv. Takođe, kad je u pitanju BiH, Putin će insistirati na poštovanju Dejtonskog sporazuma, koji jasno definiše postojanje Republike Srpske – otkrio je izvor iz Kremlja.

Pomoć Rusije

I Putinov portparol Dmitrij Peskov potvrdio je da se pregovara o sastanku dva lidera na samitu APEC u Vijetnamu i da Rusija ima određene zahteve, ali nije otkrio koje.

– U toku su razgovori o pripremi tog susreta. Kad je reč o međunarodnim pitanjima, teško da se može preceniti značaj bilo kakvog kontakta predsednika SAD i Rusije – rekao je Peskov.

Sam Tramp priznao je da je tražio sastanak s Putinom u Vijetnamu. On, međutim, nije pričao o uslovu, koji mu je Kremlj postavio, da se na dnevnom redu nađe i Balkan.

Taj njegov potez u petak je pozdravio i Kremlj. Putinov portparol Dmitrij Peskov kazao je da je Ovečkin veoma poznat i uspešan Rus, za koga se zna da veoma ceni vrednosti ruskog predsednika.

– Putin je veoma važan jer Rusi mogu da nam pomognu sa Severnom Korejom i Sirijom. Moramo da razgovaramo i o Ukrajini – rekao je predsednik SAD.

On smatra da sa Putinom može da reši mnoge stvari.

– Problem Severne Koreje možemo zajedno da rešimo. Ako ne rešimo, neće biti baš dobro ni po Ruse. Kina nam takođe pomaže – objasnio je Tramp pre nego što je u petak krenuo na put od 12 dana po Aziji, u sklopu kojeg će posetiti Kinu, Japan, Južnu Koreju, Filipine i na kraju Vijetnam.

TRAMP TRAŽI HITAN SASTANAK SA RUSKIM PREDSEDNIKOM: PUTIN- uslov razgovor o Srbiji

Takav sastanak bi mnogo značio za nas i za našu poziciju u svetu. To bi bio svetski događaj broj jedan, ocenjuje diplomata Srećko Đukić.

Očigledno je Beograd bio na visini zadatka kao domaćin prilikom prvog prvi susreta specijalnih predstavnika Stejt departmenta Kurta Volkera i pomoćnika predsednika Rusije Vladislava Surkova o ukrajinskoj krizi, čim je novi sastanak zakazan ponovo u Beogradu. Ovo je mišljenje diplomate Srećka Đukića, bivšeg ambasadora Srbije u Belorusiji, povodom najave da će se ruski i američki predstavnici ponovo sresti u prvoj polovini novembra u Beogradu.

On kaže da ovo ujedno znači i da su pregovarači, koji se bave ovako ozbiljnim pitanjem kao što je Ukrajina, bili zadovoljni uslovima koje su imali tokom prvog sastanka, što nadalje nagoveštava da bi Beograd mogao biti domaćin i sledećih sastanaka bar, kako je istakao, na ovom nivou.

Đukić naglašava da će tema Ukrajine biti verovatno veoma dugo prisutna, jer taj sukob traje i, kako kaže, nažalost se ne nazire njegov kraj.

Da li će se pregovori o ovoj temi podizati na viši pregovarački nivo, Đukić kaže da je veliko pitanje, jer se sadašnji sastanci glavnih pregovarača Putin—Merkel—Makron na ovu temu održavaju telefonski, odnosno na video-konferencijama.

„Da li ovaj novi sastanak Surkova i Volkera nešto najavljuje, neki drugačiji susret na nekom visokom nivou, ne znam. Mi to možemo da priželjkujemo i očekujemo, ali o tome je rano govoriti, jer zasad nema nekih naznaka da bi se tako nešto organizovalo, s obzirom da su pozicije Amerike i Rusije strašno udaljene“, podseća naš sagovornik.

On takođe napominje i da je još neizvestan i najavljeni sastanak Putina i Trampa u Vijetnamu na samitu ATS-a.

Ukoliko bi se, međutim, razgovori na sadašnjem nivou Amerike i Rusije nastavili u Beogradu, i Rusija i Amerika približile bi stavove o tome kako rešiti problem Ukrajine. Postavlja se pitanje da li bi moglo da se desi da Beograd bude mesto susreta pre svega Putina i Trampa o ovoj temi. Naš sagovornik na ovo pitanje odgovara ovako:

„Naravno, ako bi takav sastanak bio u Beogradu, to bi izuzetno mnogo značilo za nas i za našu poziciju u svetu. To bi bio svetski događaj broj jedan. Upravo zato što bi pre svega bio održan u Srbiji. Međutim, takvi sastanci se po prirodi stvari održavaju na terenu jedne od ove tri zemlje koje su glavni učesnici u rešavanju krize: Rusija, Nemačka, Francuska. U tom slučaju, ne bi važila ograničenja kao što su vize. Takav jedan sastanak podrazumeva pre svega tehničke i bezbednosne uslove. Da li to Beograd ispunjava… Može da se potrudi i da ispuni, ali krajnja odluka gde bi bio održan sastanak je na učesnicima“, objašnjava naš sagovornik.

Prema pisanju medija, drugi sastanak američkog i ruskog predstavnika trebalo bi da bude održan 13 novembra, na nepoznatoj lokaciji u Beogradu.

(Informer, Sputnik)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *