Светски мајстори документараца у Београду

Svetski majstori dokumentaraca u Beogradu

12 marta 2018

MARTOVSKI festival (Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma) 65. put će biti održan od 28. marta do 1. aprila, najavili su organizatori.

Jedan od najdugovečnijih evropskih filmskih festivala svoje jubilarno izdanje obeležiće sa 80 ostvarenja u takmičarskom programu, koja će biti u trci za glavnu nagradu, festivalski gran-pri, kao i za četiri strukovna priznanja (za najbolju režiju, kameru, montažu i dizajn zvuka/muziku). Festival će otvoriti jedno od najprijatnijih izneđenja domaće produkcije, dokumentarac Tierra Utopia, rediteljke Jelene Stolice, a u sklopu specijalnih projekcija videćemo istorijski dokumentarni triler Miloša Škundrića „Dugo putovanje u rat“. Najznačajnija austrijska rediteljka današnjice Rut Bekerman, višestruka pobednica Berlinala, biće predstavljena retrospektivom koju čine četiri filma, a tu su i brojni gosti iz inostranstva – animatori Žan-Lik Slok, Vesela Dančeva, Tina Šmrekar, Petar Milat, direktorka londonskog festivala Olja Sova… U Beograd stižu poznati svetski i regionalni producenti i predstavnici filmskih festivala, koji će našim autorima ponuditi saradnju – Aleks Miler, izvršni kreativni producent VICE Evrope, Lejla Dedić, programski producent Al Džazire Balkan, Kristina Bartošova iz programa ExOriente, sa češkog festivala dokumentarnog filma iz Jihlave, koji je najznačajniji u Istočnoj Evropi.

MEĐUNARODNI ŽIRI

O NAJBOLJIM ostvarenjima odlučivaće žiri, koji čine Ognjen Glavonić, Vuk Ršumović, Srđan Šarenac, Mina Đukić, Robert Zuber, Miljenka Čogelje, Bojana Andrić, Vanja Kovačević i Filip Dedić.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *