СВЕТСКИ МЕДИЈИ ЈАВЉАЈУ: Путин је 19. септембра послао писма у неколико престоница НАТО чланица…

SVETSKI MEDIJI JAVLJAJU: Putin je 19. septembra poslao pisma u nekoliko prestonica NATO članica…

25 septembra 2019

Predsednik Rusije Vladimir Putin uputio je 19. septembra pismo prestonicama više zemalja, uključujući članice NATO-a, predlažući moratorijum na raspoređivanje raketa srednjeg i kratkog dometa u Evropi i drugim regionima, javio je list „Komersant“, pozivajući se na izvor upoznat sa sadržajem dokumenta.

Napominje se da su pismo takođe primili šefica evropske diplomatije Federika Mogerini i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.„Komersant“ piše da je Moskva već predlagala slične sporazume državama Alijanse, ali da tada one nisu pokazale interesovanje za to.

„Pozivamo vas da podržite naše napore zalaganjem u korist proglašenja moratorijuma na raspoređivanje raketa srednjeg i kratkog dometa kopnenog baziranja u okviru NATO-a, slično onom koji je najavila Rusija“, piše u pismu.

Iz Putinovog pisma vidi se da je čak i bez Sporazuma o likvidaciji raketa Rusija spremna da se dogovara sa zemljama NATO-a o nekim merama verifikacije, ističe list.

Situacija u vezi sa Sporazumom o likvidaciji raketa

Sporazum o raketama srednjeg i kratkog dometa potpisan je 8. decembra 1987. godine, tokom posete sovjetskog lidera Mihaila Gorbačova Vašingtonu. Strane su se obavezale da unište sve sisteme balističkih i krstarećih raketa kopnenog baziranja srednjeg i kratkog dometa (od 1.000 do 5.500 i od 500 do 1.000 kilometara).U oktobru 2018. godine američki predsednik Donald Tramp najavio je povlačenje Vašingtona iz tog sporazuma, optužujući Rusiju za njegovo dugoročno kršenje, za šta američka strana nije dostavila nikakve dokaze.

Kao odgovor na poteze Sjedinjenih Američkih Država Rusija je 2019. godine obustavila svoje učešće u Sporazumu.

Sporazum je prestao da važi početkom avgusta.

(Sputnjik)

KOMENTARI11 komentara

 1. Zeleni Bili says:

  Samo da razjasnimo, u pitanju su AMERIČKE rakete koje treba da budu locirane u evropi, ali šta vredi kad se evropljani za to najmanje pitaju! Pa i da se nađe neki džentlmenski prećutni sporazum, zapad bi postavio rakete TAJNO, imajući u vidu praksu iz ranijih slučajeva, uostalom ko će da im veruje bilo šta!

 2. persida says:

  Putin opet gubi vreme, sa hijenama se tako ne razgovara.

 3. persida says:

  Putin zeli da izbegne sukob sa Amerikom jer tamo zivi njegova ljubav - Slobodanka.

  • Slobodanka says:

   Imam utisak da neko ko nam se predstavlja kao "persida" nema blage veze sa našim Persidama, nego da pripada zapadnim Srbima, jer samo njena tajna i duboka ljubav prema Zapadu može objasniti konstantno i opsesivno blaćenje Rusije. Medju tim zapadnim Srbima ima i onih koji su se „proslavili“ kao ustaški koljači i baš oni su sa posebnim zadovoljstvom sadistički mučili i na najzverskiji način ubijali svoje sunarodnike. ... Zapadni Srbi i jesu vekovima bili okrenuti prema srednjoj Evropi te danas njima je Zapad i EU na prvom mestu, nešto što se obavezno podrazumeva - uslov bez koga se ne može. Čak i kad su izbeglice, evo već 24 godine, prate u mnogo čemu svoj rodni kraj. Ako je Hrvatska članica EU to je najpametnija stvar te moraju i oni stići u EU.

   • Wasserdicht says:

    "persida" je u stvari "regica" (u duši)...

  • Miraš says:

   Samo još da počne da priča o ruskim gubernijama i o baba marinim šunkama kao Čanak čija porodica vodi poreklo iz "majke" Like. Inače u Lici nema imena Persida, a veoma često žensko ime nekad bilo je Djuka. Dakle nekakva Djukica je medju nama, ili još izvornije Djuk'ca.

  • Miraš says:

   Zamislite Vi to kad Djuk'ca poreklom iz pasivnih krajeva pročita "Protokole sionskih mudraca" i odmah umisli da je svetski naobrazovana i najbolje informisana. Pa kad krene energično i radikalno da tu problematiku rešava, nahebasmo mi svi od njenog "trla baba lan".

 4. Za Srbiju says:

  Zapadne države su u tolikoj krizi da moraju da započnu rat.

  • Velika Metla says:

   Pre 7-8 godina sam i rekao da zapad MORA pokušati u roku 10 godina opljačkati resurse u Sibiru,inače su gotovi. Uspeti neće. Šanse nemaju.

 5. Slobodanka says:

  Zamislite naknadne polemike u Evropi ako bi bila uništena raketna baza u Poljskoj ili u Rumuniji ili u nekoj trećoj evropskoj zemlji, a od strane Rusije. Od 29 država-članica NATO-a njih 26 pripadaju Evropi, a tri su van nje (SAD, Kanada i Turska koja ima i neku manju evropsku teritoriju) Ovim će Putin postići da blagovremeno je poslao opomene, posebno u razne evropske države članice NATO alijanse. Ako i pored tog upozorenja neke evropske zemlje prihvate postavljanje američkih raketa srednjeg dometa na svojoj teritoriji Rusija će te rakete eliminisati vojnim rešenjem kad to bude morala. U takvom pretpostavljenom slučaju u praksi Rusija ni neće imati vremena za opomene kao sada, nego moraće da reaguje odmah i brzo.

 6. Velika Metla says:

  Ostavi se piskaranja pisama,nego im pošalji poslednju opomenu. I to SAMO jednom opomenuti.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *