Светски медији кажу да ће Вучић контролисати Владу

Svetski mediji kažu da će Vučić kontrolisati Vladu

1 juna 2017

Svetski mediji preneli su da je Aleksandar Vučić danas položio zakletvu za predsednika države, uz naročito naglašavanje da je obećao da će težiti poboljšanju odnosa u regionu.

Kako navodi AP, „Vučić, bivši ultranacionalista koji se samoproklamovao u reformatora koji se zalaže za EU, formalno je podneo ostavku na premijersku funkciju budući da je ostvario ubedljivu pobedu na predsedničkim izborima održanim u aprilu“.

Rojters prenosi da je „konzervativni političar Aleksandar Vučić položio zakletvu kao srpski predsednik, pozdravljen od strane hiljade pristalica, od kojih su se neke nakratko sukobile sa opozicionim demonstrantima koji ga optužuju da je autokrata“.

Glas Amerike ocenjuje da „Vučić, koji je lider vladajuće konzervativne Srpske napredne stranke, prelazi na u najvećoj meri ceremonijalnu funkciju, ali očekuje se da će demonstrirati značajnu moć tako što će kontrolisati naprednjake i njihove saveznike u koalicionoj vladi“.

Dnevni avaz navodi da je Vučić sada zvanično predsednik Srbije, uz citiranje njegovog komentara da „koliko god se spremao ne mogu da objasnim i strah i nadu koje osećam zbog preuzimanja ove dužnosti“.

Agencija Tass ističe da je novi predsednik Srbije obećao da će održati prijateljske odnose sa Rusijom. „Održaćemo prijateljske odnose sa Rusijom, uprkos svim pritiscima“, citirala je ruska agencija Vučića.

Ovlaštenja

Ako je suditi po onome što stoji u Ustavu Srbije, ovlašćenja koja ima predsednik Republike nisu naročito velika i svode se na protokolarne poslove, poput predstavljanja zemlje u inostranstvu ili pomilovanja za zatvorenike. Međutim, ta ovlašćenja se neretko proširuju, a sve u zavisnosti od političke moći i uticaja predsednika i stranke iz koje dolazi.

Jedan od prvih zadataka novog predsednika Vučića biće i predlaganje novog mandatara za sastav Vlade Srbije, a prema njegovim dosadašnjim izjavama, to će se dogoditi do 23. juna, za kada je zakazana svečana inauguracija u Palati Srbija.

Predsednik nema zakonodavnu ili izvršnu vlast. Međutim, sve zakone koje donese Skupština on mora da proglasi. Predsednik ima pravo da vrati zakon Skupštini na ponovno razmatranje, ali tu ipak poslednju reč ima Skupština – ako se opet izglasa zakon, predsednik više ne može da ga vrati, odnosno dužan je da proglasi ponovno izglasani zakon.

Zanimljivo je da ako predsednik Republike ne donese ukaz o proglašenju zakona u Ustavom predviđenom roku, ukaz donosi predsednik Narodne skupštine.

Predsednik predstavlja zemlju u inostranstvu. On postavlja i opoziva ukazom ambasadore Srbije na osnovu predloga Vlade, prima akreditivna i opozivna pisma stranih diplomatskih predstavnika, daje pomilovanja i odlikovanja….

Komanduje vojskom

Vučić je polaganjem zakletve postao i vrhovni komandant oružanih snaga Srbije – u skladu sa zakonom postavljaće, unapređivaće ili će razrešavati oficire Vojske Srbije.

Najviše dva puta na funkciju

Vučić će imati pravo da se još jednom kandiduje za predsednika Srbije, jer može da bude biran najviše dva puta na ovu funkciju. Dok je obavlja ne može da bude i na nekoj drugoj javnoj funkciji ili da obavlja neku drugu profesionalnoju delatnost.

Ako mandat predsednika Republike ističe za vreme ratnog ili vanrednog stanja, produžava se, tako da traje do isteka tri meseca od dana prestanka ratnog, odnosno vanrednog stanja.

Mandat predsednika Republike prestaje istekom vremena na koje je izabran, ostavkom ili razrešenjem.

Kada je predsednik Republike sprečen da obavlja dužnost ili mu mandat prestane pre isteka vremena na koje je biran, zamenjuje ga predsednik Narodne skupštine. Predsednik Narodne skupštine može da zamenjuje predsednika Republike najduže tri meseca.

Izbore za predsednika Republike predsednik Narodne Skupštine je obavezan da raspiše tako da se održe najkasnije tri meseca od nastanka sprečenosti predsednika Republike odnosno prestanka mandata na koji je biran.

Imunitet kao narodni poslanik

Predsednik uživa imunitet kao narodni poslanik. On o svom radu odgovara biračima, ali je Narodna skupština organ koji može da ga razreši sa funkcije. Predsednik Republike razrešava se zbog povrede Ustava, odlukom Narodne skupštine, glasovima najmanje dve trećine narodnih poslanika, a postupak za razrešenje može da pokrene Narodna skupština, na predlog najmanje jedne trećine narodnih poslanika.

Ustavni sud je dužan da po pokrenutom postupku za razrešenje, najkasnije u roku od 45 dana, odluči o postojanju povrede Ustava.

(Blic/Danas)

KOMENTARIJedan komentar

  1. ups... ; ( says:

    "Predsednik Republike razrešava se zbog povrede Ustava, odlukom Narodne skupštine, glasovima najmanje dve trećine narodnih poslanika, a postupak za razrešenje može da pokrene Narodna skupština, na predlog najmanje jedne trećine narodnih poslanika." Videli smo kako to radi na pitanju KiM.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *