СВЕТСКИ МЕДИЈИ НИСУ ПРИМЕТИЛИ: Ово је прави ПУТИНОВ СТАВ О КОСОВУ!

SVETSKI MEDIJI NISU PRIMETILI: Ovo je pravi PUTINOV STAV O KOSOVU!

18 januara 2019

Predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin boravio je u zvaničnoj poseti Srbiji, tokom koje je potpisan 21 sporazum i memorandum. Nakon bilateralnih i sastanaka u proširenom formatu, Putin je kao jedinu brigu istakao kosovsko pitanje.

Diplomata Srećko Đukić u emisiji Radio Sputnjika „Od četvrtka do četvrtka“ rekao je da je u našoj stručnoj javnosti, koja se bavi međunarodnim odnosima, posebno ona koja se bavi odnosima Srbije i Rusije i još specifičnije koja se bavi problema Kosova i rešavanja tog pitanja, provejavala stalno jedna dilema — da li postoji puna saglasnost Beograda i Moskve o rešenju kosovskog pitanja.Prema rečima Srećka Đukića, Vučić u obraćanju javnosti nije govorio o kosovskom pitanju, ali je Putin, kao uvek posle susreta sa šefom bilo koje države, pročitao svoju izjavu i nije je improvizovao, već je najpotpunije izložio poziciju Rusije o kosovskom pitanju.

„Rekao bih da je ta izjava najčvršće do sada izložena pozicija i da, na neki način, zaokružuje politiku koju je najavio Lavrov u februaru prošle godine, kad je bio u Beogradu, a to je da će Rusija imati aktivniju ulogu u rešavanju kosovskog pitanja. Sad je Putin pitao gde su srpski vojnici i policajci na Kosmetu, imao je primedbu na Evropsku uniju. Dakle, on traži da se uđe u suštinsko razmatranje kosovskog pitanja u kojem će biti i Rusija. Da li će to biti razgovori po principu Rambujea ili razgovora sa Ahtisarijem ili će u pitanju biti šatl diplomatija između Vašingtona i Moskve i Brisela, to ćemo videti. O tome treba razmišljati zato što je kosovsko pitanje definitivno nemoguće rešiti bez saglasnosti Rusije“, kategoričan je Đukić.

On objašnjava da postoji Rezolucija 1244, koja reguliše kosovsko pitanje i ma koliko na Zapadu govorili da ih to ne interesuje, ona ipak postoji. Ona jedino može da bude ukinuta ako bude većine u SB UN, a Zapad, prema njegovoj oceni, nema većinu stalnih članica.

„Prema tome, vi morate da tražite saradnju sa onima koji neće jednostrano da ukinu Rezoluciju 1244. Možda je naša šansa da se pregovori o Kosovu postave na jedan malo drugačiji način, da se u tim pregovorima prvo razjasne odnosi između velikih, pa onda da se to spusti na niži nivo“, predlaže ovaj diplomata.

Đukić dodaje da je i zapadnim liderima stalo do rešenja kosovskog pitanja i nije isključeno da će američki predsednik ovih dana pozvati ruskog kolegu.

„Oni jednostavno moraju da uključe Ruse, jer bez njih nije rešeno pitanje Dejtona, ni pitanje završetka agresije i izgradnje Rezolucije 1244. To su Ahtisari i Černomirdin završili kod Miloševića… Srbi Zapadu ne veruju blanko i ’an ženeral‘ i zato je potrebna garancija“, smatra naš sagovornik.

Sa druge strane, Zapad ne želi da odlaže rešenje Kosova zato što ima mnogo drugih problema, zaključuje Đukić.

(Sputnjik)

KOMENTARI9 komentara

 1. ostrogorski says:

  Suština je u tome da je Kosmet okupiran od strane Vesli Klarka, Medlin Olbrajt i još ponekog iz SAD i EU. Džabe nama "suverenitet" nad okupiranom teritorijom. Kosmet treba nacionalizovati. Ali, treba nacionalizovati i celu Srbiju koju su međunarodne korporacije eksproprisale kao svoju prćiju.

 2. Deda Micko says:

  Car Putko glumi nevinu devojku, hajde care, raspitaj se malo sta je to KFOR, sta je BONDSTIL? Mozda ces nesto saznati da ti koristi ako nam opet dodjes u goste.

  • Ranko says:

   Sve je to lepo. Ali je sustina da je to vec obecano. Sta ce biti pa ... Prica za neka drugs vremena

   • Pravda says:

    Putin je krunisan prilikom posjete Svetoj Gori u stolici Konstantina. Digao je Rusiju iz pepela do nebeskih visina Dusmani mogu samo da ga mrze.

  • živoder iz Oseka i Ovčare says:

   samo se ti nadaj KROmanjonac, ali tebi ostaju samo kontejneri i emigracija, to je cela tvoja EU/NATO perspektiva.

 3. well says:

  pa nece Rusija nikad da uradi za Srbiju ono sto je Amerika radila i radi danas za Kosovo.

  • Miraš says:

   Amerika to na Kosovu uradila je prvenstveno za sebe, a Šiptari dobijaju mrvice i to sve sitnije. Stvarno tako nešto ne bih da nam učini Rusija.

   • well says:

    ako ti vidis to tako, ok. za tebe, kad kazem da Amerika radila i radi za Kosovo tako, to znaci da su nas Amerikaci sutirali nogom na dupe sa Kosova. Rusija ne bih ili nece nikada uraditi tako nesto protiv albanca, KO je kome ovde veci prijatel ili saveznik.

 4. marko says:

  PRAVDA SAYS PUSTI TE PRICE STO JE PUTIN DIAGO BIL OKOGA DIZU LJUDI STO ON MOZE DIGNUTI JEDAN COVKE PISES GLUISPOTI COVECE GLEDAJ DOGADJAJE U ZIVOTU. RUSIJA NIKOG NA SVETU NE STITI DO KRAJ TO JE ISTINA NIKOG PUSTI TE PRICE IZ 2 SV RATA CARA OVJA ILI ONAJ SAD JE BITN OSADASNJOST BILO KOME PA I SRBIJI. U SVEWTU NEMA PRAVDE NITI CE JE IKAD BITI TO ZABORAVI I TI I BILO TKO NA OVOJ PLANETI IMA SAMO JEDNO DAL NETKO ZELI DA TE STITI IMA INTERES OVAJ ILI ONAJ ILI NE TO RUSIJA NE RADI NIKOME. ZA VREME PUTINA GLEDAJMO OVAKO U VANJSKOJ POLITICI UNISTENA JE LIBIJA NISU PRSTOM MRDNULI SRJ NISU PRSTOM MRDNULI ON JE BIO KAD SU RUSKI PADOBRANCI OTISLI S KOSOVA.POTOM I SIRIJA KAD STITI NEKU ZEMLJU ONDA JE STITI CELU KAO PRIJATELJ IMAJ INTERES TO NE RADI U SIRIJI SU USLI NATO I TURCI ON GLEDA BOJI SE PROTIV NJIH . TAKODER IRAK JE COVAKA PUSTIO U SMRT NIJE VAZN O STO JE M USLIMAN SADAMA NUDIO MU JE LJUDSKI INTERESNO 140 MILJARDI ZARADE I SOTJ E URADIO PUSTI NATO ZVERIMA DA RASKOMADAJU ZEMLJU I UBIJU COVEKA. LICNO MISLIM NIJE OVO PRAVI RUS ZA SVETI PA N ISRBIJU SVAKA NJEMU CAST ALI SADASNJA RUSIJA NAPRASTO U SVETU NE STITI NARODE VEC DELI PLEN S BADNOM NATO -A.PO MOM MISLJENJU SRBI NEMAJU IZA SEBE NEKOG KO IMA INTERESE DA I M KOSOOVO VRATI A ONO SE VRACA JEDINO SILOM SVE OSTALO JE PRICA ZA DECU. UZALAUDNP JE NADA U OVAKUVU RUSIJU ONA PRAVA KAD CE DOCI I HOCE L I IKAD NE ZNAM . LICNO VIDJENJE STVARI SVAKO IMA SVOJE MISLJENJE PA I JA

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *