SVETSKI MEDIJI: Putin je dobio prvu rundu na Samitu G20

SVETSKI MEDIJI: Putin je dobio prvu rundu na Samitu G20

6 septembra 2013

President Barack Obama shakes hands with Russia's President Vladimir Putin during arrivals for the G-20 summit at the Konstantin Palace in St. Petersburg, Russia,Thursday, Sept. 5, 2013. The threat of missiles over the Mediterranean is weighing on world leaders meeting on the shores of the Baltic this week, and eclipsing economic battles that usually dominate when the G-20 world economies meet. (AP Photo/Pablo Martinez Monsivais, Pool)Lideri najmoćnijih zemalja sveta podelili su se oko pitanja napada na Siriju, javlja BBC.

Radna večera učesnika samita, koji se održava u Sankt Peterburgu potvrdila je oštro rusko protivljenje američkoj nameri da interveniše protiv režima Bašara al-Aasada. Agencija Rojters ocenjuje da je prvu rundu meča dobio Putin.

Novinarima BBC-ja je oštru podelu među svetskim liderima potvrdio i italijanski premijer Enriko Leta, a američka predstavnica u UN-u Samanta Pauer tvrdi da Rusija drži Savet bezbednosti UN u poziciji taoca, stalno blokirajući odluku o intervenciji.

O Siriji se na radnoj večeri u carskoj palati u Sankt Peterburgu razgovaralo na predlog Vladimira Putina, koji se oštro protivi vojnoj intervenciji u Siriji, a što zagovaraju SAD i Francuska, prenosi T-portal.

Agencija Rojters pak prenosi da su se Barak Obama i Putin rukovali i razmenili ukočene osmehe, dodajući da Putin želi da skup iskoristi da sa Obamom razgovara o vojnoj akciji kojom SAD planira da kazni ruskog saveznika, sirijskog predsednika Bašara al Asada zbog upotrebe hemijskog oružja.

Rojters ocenjuje da je prvu rundu meča dobio Putin jer su Kina, Evropska unija, kao i papa Franja koji je učesnicima G20 uputio pismo, bliskiji Putinu koji se protivi vojnoj intervenciji.

Samo je Francuska ostala uz Obamu jer su evropski lideri, obično čvrsti saveznici SAD, poručili da „nema vojnog rešenja za sirijski sukob“ iako su napad hemijskim oružjem nazvali „užasnim“.

Rojters ocenjuje i da je prevaga u Sankt Peterburgu sada na strani Putina, što je novost u odnosu na prošli skup svetskih lidera G8, kada jde bio usamljen u svojim stavovima.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *