СВЕТСKИ МЕДИЈИ ШОKИРАНИ ИЗЈАВОМ ХРВАТСKЕ ПРЕДСЕДНИЦЕ! „Политика Kолинде је шокантна и СKАНДАЛОЗНА“

СВЕТСKИ МЕДИЈИ ШОKИРАНИ ИЗЈАВОМ ХРВАТСKЕ ПРЕДСЕДНИЦЕ! „Политика Kолинде је шокантна и СKАНДАЛОЗНА“

16 јула 2019

Светски медији шокирани су изјавом хрватске председнице која је признала да тамошња полиција насилно враћа мигранте с границе, о чему су писали медији.

Међутим, проблем је у томе, наставља даље Индеx, у томе што је спровођење насилног враћања миграната с границе, уз употребу силе, противно међународним конвенцијама које је и Хрватска потписала, а коришћење насиља у том контексту је илегално и по међународном и по хрватском праву.– Укратко, председница РХ је признала да Хрватска намерно крши законе и да је политика Хрватске према мигрантима таква да се полицији наредило да се противзаконито понаша – закључује Индеx.

Сада о томе пише и британски „Гардијан“ у чланку под насловом „Хрватска полиција користи насиље да би протерала мигранте, каже председница“.У тексту се истиче да је позната међународна организација Хјуман рајтс воч затражила од Хрватске да прекине ту праксу.

– Протекле три године било је много доказа о томе како хрватска полиција примењује силу према онима који су прешли границу те их онда протерује у БиХ – пише „Гардијан“ и додаје да је Kолиндино признање „прва службена потврда након месеци службеног порицања“.

О Kолиндиним изјавама пише и Дојче веле, који истиче да је „Хрватска системски порицала да илегално депортује избеглице у суседну Босну и Херцеговину“, али да је „хрватска председница признала да гранична полиција силом тера мигранте преко границе“.ДW истиче да је Хрватска чланица ЕУ-а од 2013. те да жели ући у Шенгенску зону и да је „постало јасно шта су све тамошње власти спремне да учине да би то постигле“. ДW додаје и да већина хрватских медија игнорише све извештаје невладиних удружења и миграната о насиљу које над мигрантима спроводи хрватска полиција.

Kолинда је, сматра ДW, ненамерно потврдила све оно што хрватски политичари и полиција поричу месецима, у основи признајући да полиција спроводи насилни „пушбек“ миграната.

ДW цитира Јелену Серас из Амнести интернешенелакоја истиче да је „признање хрватске председнице шокантно“ и да је скандалозно што је Kолинда покушала да ту политику представити као легалну.

KOMENTARI4 коментара

 1. Gardista says:

  Sad ce da proradi Jasenovac, to je sledece utociste za migrante. Nemaju vise koga da maltretiraju pa krenuli na bedu.

 2. Miroslav says:

  Не пита се ништа ни Хрвате ни Србе. За владаре овог света ми људи смо само ресурси за испуњавање њихових циљева. Бити у ЕУ значи имати хибридну нацију тј, мешавину свих боја и раса а државност и национални идентитет не постоји.

 3. Marinko says:

  Hmmm, tu nekaj ne štima? Podela na gde se može i gde se nebu moglo...

  • ja sam za mir says:

   hrvarska bivsa republikika naj, cistija drzava na balkanu i u regujonu zna se ko radi a ko vodu nosi zivela lipa nasa

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u