СВЕТСKИ МЕДИЈИ ШОKИРАНИ ИЗЈАВОМ ХРВАТСKЕ ПРЕДСЕДНИЦЕ! „Политика Kолинде је шокантна и СKАНДАЛОЗНА“

SVETSKI MEDIJI ŠOKIRANI IZJAVOM HRVATSKE PREDSEDNICE! „Politika Kolinde je šokantna i SKANDALOZNA“

16 jula 2019

Svetski mediji šokirani su izjavom hrvatske predsednice koja je priznala da tamošnja policija nasilno vraća migrante s granice, o čemu su pisali mediji.

Međutim, problem je u tome, nastavlja dalje Index, u tome što je sprovođenje nasilnog vraćanja migranata s granice, uz upotrebu sile, protivno međunarodnim konvencijama koje je i Hrvatska potpisala, a korišćenje nasilja u tom kontekstu je ilegalno i po međunarodnom i po hrvatskom pravu.– Ukratko, predsednica RH je priznala da Hrvatska namerno krši zakone i da je politika Hrvatske prema migrantima takva da se policiji naredilo da se protivzakonito ponaša – zaključuje Index.

Sada o tome piše i britanski „Gardijan“ u članku pod naslovom „Hrvatska policija koristi nasilje da bi proterala migrante, kaže predsednica“.U tekstu se ističe da je poznata međunarodna organizacija Hjuman rajts voč zatražila od Hrvatske da prekine tu praksu.

– Protekle tri godine bilo je mnogo dokaza o tome kako hrvatska policija primenjuje silu prema onima koji su prešli granicu te ih onda proteruje u BiH – piše „Gardijan“ i dodaje da je Kolindino priznanje „prva službena potvrda nakon meseci službenog poricanja“.

O Kolindinim izjavama piše i Dojče vele, koji ističe da je „Hrvatska sistemski poricala da ilegalno deportuje izbeglice u susednu Bosnu i Hercegovinu“, ali da je „hrvatska predsednica priznala da granična policija silom tera migrante preko granice“.DW ističe da je Hrvatska članica EU-a od 2013. te da želi ući u Šengensku zonu i da je „postalo jasno šta su sve tamošnje vlasti spremne da učine da bi to postigle“. DW dodaje i da većina hrvatskih medija ignoriše sve izveštaje nevladinih udruženja i migranata o nasilju koje nad migrantima sprovodi hrvatska policija.

Kolinda je, smatra DW, nenamerno potvrdila sve ono što hrvatski političari i policija poriču mesecima, u osnovi priznajući da policija sprovodi nasilni „pušbek“ migranata.

DW citira Jelenu Seras iz Amnesti internešenelakoja ističe da je „priznanje hrvatske predsednice šokantno“ i da je skandalozno što je Kolinda pokušala da tu politiku predstaviti kao legalnu.

KOMENTARI4 komentara

 1. Gardista says:

  Sad ce da proradi Jasenovac, to je sledece utociste za migrante. Nemaju vise koga da maltretiraju pa krenuli na bedu.

 2. Miroslav says:

  Ne pita se ništa ni Hrvate ni Srbe. Za vladare ovog sveta mi ljudi smo samo resursi za ispunjavanje njihovih ciljeva. Biti u EU znači imati hibridnu naciju tj, mešavinu svih boja i rasa a državnost i nacionalni identitet ne postoji.

 3. Marinko says:

  Hmmm, tu nekaj ne štima? Podela na gde se može i gde se nebu moglo...

  • ja sam za mir says:

   hrvarska bivsa republikika naj, cistija drzava na balkanu i u regujonu zna se ko radi a ko vodu nosi zivela lipa nasa

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *