СВЕТСКИ ПРЕВРАТ: Долар је умро

SVETSKI PREVRAT: Dolar je umro

29 aprila 2015

A6A1437E-85A9-4F0C-B384-B5089DF3E37E_w640_r1_s5465Agenciju Xinhua: „Čini se da je konačno došlo vreme da zbunjeni svet krene u pravcu deamerikanizacije“

Očekuje se da će Međunarodni monetarni fond objaviti novu rezervnu valutu koja će biti alternativa američkom dolaru.

Uloga dolara kao primarne svetske rezervne valute ide u korist Amerikancima, čije su kamate niske. Druge države kupuju dug Riznice SAD ne zbog ulaganja, već zato što su sredstva u dolarima najbolja za čuvanje inostranih rezervi.

Međutim, od 20. oktobra ove godine, očekuje se da će MMF najaviti rezervnu valutu koja će biti alternativa američkom dolaru i koja će razmestiti na stotine milijardi dolara širom sveta bukvalno preko noći.

S Kinom na čelu ekonomskog poretka, juan juriša da postane alternativa američkom dolaru, koji predstavlja dominantnu globalnu rezervnu valutu još od Breton Vuds konferencije 1944. godine.

Kina trenutno predstavlja oko 11% globalnog BDP-a, više od 10% svetske trgovine i skoro 9% ukupnih inostranih direktnih ulaganja.

Kako je rekao Liu Čang za kinesku zvaničnu novinsku agenciju Xinhua: „Čini se da je konačno došlo vreme da zbunjeni svet krene u pravcu deamerikanizacije“.

(Webtribune.rs)

KOMENTARI4 komentara

 1. anamarija says:

  E'pa da i to vidim kako 'dolar postaje bezvrijedniji od toalet-papira'' :-) :-) :-) :-) :-)

 2. Faustus says:

  Onaj iz 1993 je ipak neprevaziđen do dana današnjeg. Imao je čak (pored primarnog) i edukativni karakter, pa su tako na njemu mogli da se videti Karađorđe, Pančić, Obrenović i mnoge druge znamenite ličnosti.

 3. Paštrović says:

  Faustus, i tebe i svu tvoju familiju popišam i poserem od glave do pete. U ime baš tog Miloševićevog "guz-papira"! Smradino, do Kanade se "cuješ"!

 4. Paštrović says:

  "Do Kanade se čuješ"...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *