СВЕТУ ПРЕТИ ГОРА ПАНДЕМИЈА: Може засенити Ковид 19

СВЕТУ ПРЕТИ ГОРА ПАНДЕМИЈА: Може засенити Ковид 19

10 децембра 2020

Око 270 милиона људи широм света, што одговара броју становника Немачке, Британије, Француске и Италије, налази се на ивици глади, упозорио је данас Дејвид Бисли, шеф Светског програма за храну Уједињених нација ( WFP ) по пријему Нобелове награде за мир.

„Због толико ратова, климатских промена, широке употребе глади као политичког и војног оружја и глобалне здравствене пандемије која све то експоненцијално погоршава – 270 милиона људи корача ка ивици глади“, изјавио је Бисли у говору из Рима, преноси Ројтерс.Он је нагласио да ако се не задовоље основне потребе тих људи, то може изазвати пандемију глади која засенити последице самог Ковида

„А ако то није довољно лоше, од тих 270 милиона, опстанак 30 милиона људи зависи од нас 100 одсто,“ упозорио је Бисли.

WFP, који је координирао медицинском логистиком током пандемије коронавируса, проглашен је добитником награде за 2020. у октобру.

Уместо уобичајене церемоније доделе награде за мир у градској кући у Ослу у присуству званичника укључујући норвешког краља Харолда, званичници WФП-а боравили су у Риму због пандемије коронавируса.

Церемоније доделе се одржавају сваке године 10. децембра, на годишњицу смрти шведског индустријалца Алфреда Нобела, који је награду утемељио својим тестаментом 1895. године, наводи агенција.

KOMENTARI2 коментара

  1. Svetovid says:

    Ovu pandemiju gladi izazivaju upravo razvijene zemlje bacanjem 30% hrane,kojom bi se moglo prehraniti milijardu ljudi{4 puta više od trenutno gladnih). Ali "funkcioneri gladi" nemaju vremena da misle o gladi i umiranju od medjusobnih dodela nagrada, ceremonija i novinarskih foto- bliceva. Kapitalizam zahteva bacanje hrane kako bi balans ponude i tražnje omogućio višu cenu i viši profit. Tako da je ova "pandemija gladi" kolateralna "šteta" takvog sistema, koji u tome ne vidi problem, već naprotiv, priliku.Zato je glad upravo u zemljama koje su "meta":Etiopija, Jemen, subSaharska Afrika... , Iako postoje sve pretpostavke da gladi ne bude. Rešenje možda ponudi Bil Gejts&Melinda Fondation ako otkupi GMO program Monsanta, i preko FAO propišu o b a v e z n i GMO obrok -za s v e Zemljane? Mnogo je smrtonosnija pandemija dvoličnosti, podlosti i cinizma.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u