Svetu preti karikatura Hladnog rata

Svetu preti karikatura Hladnog rata

8 maja 2014

ukrajinaistok08-700x466Austrijski ekspert za bezbednosna pitanja Hajnc Gertner smatra mogućim da bi konflik oko Ukrajine mogao dovesti do „karikature Hladnog rata“.

Profesor bečkog Univerziteta istakao je, u intervjuu austrijskom dnevniku „Slacburger Nahrihten“, da kriza u Ukrajini ima dinamiku eskalacije, jer trenutno ne postoji niti jedno kompromisno rešenje koje bi moglo biti prihvaćeno od svih strana.

Prema njegovim rečima sfere uticaja kao za vreme Hladnog rata danas se više ne mogu uspostaviti.

Gertner smatra da Rusija, za razliku od ranijeg Sovjetskog saveza, nema gotovo saveznike, a da zapadne države demonstriraju političku nezavisnost, te da sile kao što su Indija i Brazil ne mogu automatski da se pripišu jednoj strani.

Izlaz iz ukrajinske krize austrijski ekspert vidi u „nesvrstanosti i neutralnosti po modelu Austrije“. Ukrajina bi, uz to, kako je kazao, morala da garantuje manjinska prava, čime bi ta zemlje mogla sačuvati teritorijalni integritet.

„I za to postoji model, a to je model autonomije za Južni Tirol iz 1969.godine, kojim je nemačko govorna manjina u ovom italijanskom regionu dobila velika prava. Slično rešenje moglo bi u Ukrajini potisnuti separatizam“, objasnio je Gertner.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *