Svevišnji u vezi sa premijerom Milanovićem

Svevišnji u vezi sa premijerom Milanovićem

24 jula 2013

Tihana_TomicicPiše: Tihana Tomičić

Papa Franjo bit će balansirajući papa, njegov je karakter takav da uvijek balansira, nalazi zlatnu sredinu. Prema Crkvi je kritičan kada zaboravlja siromašne i ponaša se rastrošno; istovremeno je pripadnik konzervativne teološke tradicije – tako su o novom Papi Franji pisali kad je izabran.

Hoćemo li biti toliko optimistični i pomisliti da je Papa svojim pristupom osobno iza poruke koju je Vatikan ovih dana uputio hrvatskim biskupima, kad im je jasno rečeno da se prestanu sukobljavati s Vladom Zorana Milanovića? Je li to taj »balansirajući karakter«?

Je li moguće da će Francesco, osim što će u zatvor potrpati lopove iz Vatikanske banke, tražiti i da se Crkva makne iz politike gdje god joj se previše približila, kao hrvatski kler HDZ-u?

Prema poruci odaslanoj u medije, a kasnije ipak službeno demantiranom (ne baš uvjerljivo), Vatikan od HBK traži da počne normalno komunicirati s Vladom, da počne surađivati u mješovitoj komisiji za vjerske zajednice, koja okuplja sve vjere i sve povezane ministre, pa i ministra obrazovanja od kojeg je sve krenulo sa zdravstvenim odgojem, ali i ministra pravosuđa, koji pred sobom ima zadatak rješenja vrućeg »lex Perkovića« koji Crkvu trenutno toliko žulja, odmah najesen?

Papa Franjo slovi za velikog protivnika pobačaja, kontracepcije i istospolnih brakova, a pogotovo usvajanja djece od istospolnih partnera. Kaže da je to diskriminacija djece i razaranje »Božjeg posla«. No, istovremeno je krstio djecu samohranih majki, za razliku od velike većine kolega.

Nije baš toliko konzervativan, zar ne? Novi papa pokazuje da je spreman na čišćenje Vatikana od mnogih poroka, od pedofilije do pranja novca. Je li packa Kaptolu dokaz da je spreman pospremati i van centrale?

Hrvatski biskupi igraju upitnu društvenu ulogu na nizu tema, aktivno staju na stranu trenutno vrlo nepopularnoga HDZ-a, u kritici državne vlasti otišli su dalje nego ikad, pa ih Vatikan optužuje da su se doveli u stanje frontovske borbe s vlašću kao u vrijeme komunizma, gotovo bez ikakvih formalnih kontakata.

Vatikan je, s Papom Franjom ili bez njega, obična država koja želi ostvariti određene interese, primjerice nastavak vrlo izdašnoga financiranja Crkve u Hrvatskoj iz državnog proračuna, nedodirljiv status crkvene imovine i nekretnina, i sl.

Možda za Crkvu u Hrvatskoj sada postoji i prijetnja Vlade od uvođenja crkvenog poreza ili poreza na nekretnine? To bi bio dobar razlog za pomirenje, zar ne?

Premijer Milanović prije nekoliko tjedana oštro je opalio po hrvatskim biskupima, i jasno je da neće popustiti na ključnim vrijednosnim i svjetonazorskim temama koje su trenutno otvorene: ni od izmjena Ustava u vezi političkih ubojstava, ni od zdravstvenog odgoja, ni od odlučnosti da ne dopusti ulazak braka žene i muškarca u Ustav…

Ova Vlada je zasad uspješna, i ima podršku javnosti uglavnom upravo na svjetonazorskim temama (uz fiskalizaciju, jasno), i Milanović sigurno neće propustiti nijednu priliku da na tome poentira.

To je praktički jedino što mu može donijeti novi mandat, a s druge strane je Kaptol koji dosad ne popušta ni u čemu, dapače zaoštrava, pa čak zatvara oči i pred očiglednim društvenim progresom, onim nezaustavljivim društvenim trendovima koje kotač povijesti više nikada neće moći vratiti unatrag, kao što je pravo na pobačaj, uloga žene, pa na koncu i istospolno partnerstvo (bračno ili izvanbračno, svejedno)…

Vatikan je to prepoznao, jer to valjda već i Svevišnji vidi, a pragmatično je pritom podsjetiti biskupe da je pristojna suradnja s državnom vlašću, pa i SDP-ovom socijaldemokratskom i HNS-ovom liberalnom, conditio sine qua non nastavka primjene postojećeg Ugovora s Vatikanom.

(Novi list – Rijeka)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *