Свеж купус штити од рака, а кувани ублажава нервозу

Svež kupus štiti od raka, a kuvani ublažava nervozu

5 novembra 2018

OBILJE vitamina C i sumpora koji se nalaze u kupusu odgovorno je što ovo povrće uspešno uklanja slobodne radikale i mokraćnu kiselinu, a koji su glavni uzročnici kožnih bolesti i reumatizma.

Osim toga, svež kupus sprečava apsorpciju masnoća posle obroka i na taj način snižava nivo holesterola. Tokom žvakanja i seckanja iz kupusa se oslobađaju izotiocijanati i indoli, supstance za koje je dokazano da deluju preventivno protiv raka.

Svež kupus pomaže i kod malokrvnosti, nesanice, depresije i anksioznosti, dok je kuvani odličan za detoksikaciju i jedno od najboljih sredstava protiv napetosti, teskobe, slabosti i loše koncentracije.

Brojne studije su potvrdile da ljudi koji često jedu kupus retko imaju problema sa probavom, debelim crevom, plućima i kožom. Takođe, osobe koje imaju visok nivo antioksidanasa dobijenih iz hrane ređe obolevaju od srčanih bolesti, moždanog udara i katarakte.

Čaša sveže ceđenog kupusa dnevno poboljšava opšte zdravlje i smanjuje ili potpuno uklanja probleme s crevima, ali i probleme respiratornog i urinarnog trakta.

OBLOGE S MEDOM

KAO lek kupus se najčešće primenjuje u vidu obloga. Naročito su one delotvorne kada je reč o upornom kašlju i bronhitisu. Za tu namenu list kupusa spustite na nekoliko minuta u vrelu vodu, da postane topao i mekan. Potom jednu stranu namažite medom. Tu stranu gde je med stavite na grudi obolelog. Odozgo stavite najlon kesu i umotajte šalom ili peškirom. Ovu oblogu najbolje je stavljati pre spavanja, a vredi je ponavljati pet do sedam večeri. Ista obloga veoma je uspešna i za ranice koje se pojavljuju na usnama usled herpesa.

KOMENTARI



Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *