Svi bi u javna preduzeća

Svi bi u javna preduzeća

24 juna 2013

Elektroprivreda SrbijeU susret najavama države da će se ozbiljno pozabaviti viškom zaposlenih u državnoj administraciji i javnim preduzećima, “Telegraf“ je istraživao koliko javna preduzeća imaju zaposlenih. Bez premca, najviše je radnika u Elektroprivredi Srbije (EPS) u kojoj radi 29.000 ljudi, plus oko 4.000 radnika sa KiM. Na drugom mestu su “Železnice Srbije” sa 18.462 zaposlena. Sledi PTT Srbija sa 15.046 radnika i JP Kolubara sa 9.923, zatim saobraćajno preduzeće “Beograd” sa 6.166 i smederevska “Železara” sa 5.225 zaposlenih.

Javno preduzeće Resavica u restrukturiranju ima 4. 070 radnika, a autoprevoznik “Lasta” 3.637. Tu su i Termoelektrane i kopovi Kostolac sa 3.311 radnika, kao i “Srbijašume” sa 3.255.

Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić rekao je da će biti obnovljene strukturne reforme u narednih godinu dana u javnim preduzećima i da će poslovna klima biti popravljena kroz izmenu Zakona o radu i Zakona o planiranju i izgradnji.

“Moraće da se štedi u državnoj upravi i javnom sektoru i sva ministarstva će biti obuhvaćena. Plan je da deficit budžeta bude maksimalno 4,7 odsto bruto društvenog proizvoda. Kada ne bismo povukli poteze, rupa u budžetu bi bila oko dve milijarde evra, a biće oko milijardu i po“, procenio je Dinkić.

Ekonomista Vladimir Vučković, član Fiskalnog saveta kaže da je njihov predlog da Vlada zamrzne plate i penzije i smanji broj radnika koji radi za državu.

“Prema našim procenama potrebno je obe mere sprovesti. Preostaje nam da vidimo šta će država da uradi. Nadamo se da će makar načiniti rezove u državnoj administraciji i javnim preduzećima“, kaže za “Telegraf“ Vučković.

U celom javnom sektoru radi oko 550.000 ljudi.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *