Сви чекају Трампа, РЕАГОВАО БАЈДЕН

Svi čekaju Trampa, REAGOVAO BAJDEN

26 decembra 2020

Večeras ističe rok do koga američki predsednik Donald Tramp treba da potpiše zakon o budžetu za federalne službe i pomoć ugroženima u pandemiji.

Kako podseća Glas Amerike, Tramp je kritikovao nedavno usvojeni zakon, koji je Kongres doneo posle višemesečnih pregovora republikanaca i demokrata, i između ostalog tražio da se isplate pojedincima povećaju sa 600 na 2.000 dolara.Za pomoć ugroženima u pandemiji predviđeno je 892 milijarde dolara, a predlog zakona koji uključuje i budžet za vladine službe, vredan je ukupno 2,3 milijarde dolara.

Trampov zahtev da se povećaju pojedinačne isplate podržale su demokrate u Kongresu, ali ne i njegovi republikanci.

Ako Tramp ne potpiše zakon, nezaposleni Amerikanci neće dobiti pomoć koja ističe drugog dana Božića, a preti i obustavljanje rada federalnih službi u utorak.

Članovi Kongresa prekinuće božićnu pauzu i zasedati u ponedeljak. Jedna od opcija za finansiranje vlade jeste i da se usvoji privremena mera koja bi to obezbedila za narednih nekoliko nedelja, dok se ne usvoji zakon.

Predstavnički dom bi u ponedeljak takođe trebalo da glasa o poništavanju predsedničkog veta na zakon o budžetu za odbranu.

Senat bi o tome mogao da glasa u utorak, a u oba doma je potrebna dvotrećinska većina da bi se ukinuo predsednički veto.

Tramp je i taj zakon kritikovao, rekavši da ide naruku Kini i tražio da se ukine odredba kojom se dozvoljava promena imena vojnih baza nazvanih po generalima južnjačke Konfederacije u Građanskom ratu Severa i Juga (1861-1865).

Takođe je tražio da društvene mreže ne budu izuzete od odgovornosti za ono što pišu njihovi korisnici.

Predsednički veto na predlog Zakona o finansiranju nacionalne odbrane predsedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi ocenila je da šteti vojnicima, ali je pozdravila zahtev da se, u slučaju zakona o pomoći u pandemiji, pojedinačne isplate podignu sa 600 na 2.000 dolara.

Republikanci su, međutim, blokirali pokušaj da Predstavnički dom o tome glasa. Pelosijeva će ponovo pokušati u ponedeljak i verovatno je da će takav predlog proći Predstavnički dom u kome većinu imaju demokrate, ali je malo verovatno da ga usvoji i republikanski Senat.

Ako Tramp ne potpiše zakon, to znači da će milioni ljudi ostati bez novčane pomoći dan posle Božića, a moguće je da ostanu i bez krova nad glavom jer krajem godine ističe moratorijum na izbacivanje iz stanova onih koji ne plate kiriju.Reagovao Bajden

Izabrani američki predsednik Džo Bajden pozvao je danas odlazećeg predsednika Donalda Trampa da potpiše zakon o pomoći pomoć ugroženima u pandemiji, ocenivši da će svako dalje odlaganje imati „katastrofalne posledice“.

„Dan posle Božića milioni porodica ne znaju da li će moći da sastave kraj s krajem zbog odbijanja predsednika Trampa da potpiše zakon o ekonomskoj pomoći odobrenog u Kontresu s velikom većinom“, naveo je Bajden u saopštenju.

Kako prenosi CNN, ovo odricanje od odgovornosti može imati katastrofalne posledice.

„Polažemo nade u vakcine, ali potrebna su nam sredstva da ih distribuiramo i dodelimo ih milionima Amerikanaca, uključujući zdravstvene radnike na prvoj liniji. Ovaj zakon je od ključnog značaja i mora da stupu na snagu sada“, zaključio je Bajden.

Iako je Kongres usvojio paket pomoći ugroženima tokom pandemije vredan je 900 milijardi dolara, više miliona Amerikanaca mogli bi da izgube primanja odmah posle praznika ako Tramp ne potpiše zakon.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Zorana says:

    Trampe izdjanice. Malo glumis, ali sad ti vise niko ne veruje nakon prepustanja vlasti globalistima.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *