СВИ ЋУТЕ, а од фебруара – „АЛБАНСКА МАКЕДОНИЈА“

СВИ ЋУТЕ, а од фебруара – „АЛБАНСКА МАКЕДОНИЈА“

24 јануара 2019

Председник македонског парламента, Талат Џафери, испалио је још једну медијску “бомбу” – најавио је да ће од краја овог месеца почети да води пленарне седнице Собрања на матерњем албанском језику.

“До краја месеца би требало да се организују службе за целокупно и квалитетно спровођење одредаба Закона о употреби језика. До сада сам водио седнице на оба језика без обзира што закон није био донет и није било сметње око тога. Али ствар је у томе што ми као законодавни дом чекамо да се испуни неопходно према законском оквиру како би све било легално“, истакао је Џафери.Закон о употреби језика је ступио на снагу прошле недеље након што је објављен у Службеном гласнику Македоније, али без потписа председника државе како налаже Устав.

Македонска опозиција затражила од Уставног суда Македоније да преиспита ову одлуку, јер, како је наведено, поред тога што га није потписао председника државе, он је супротан и одредбама Устава.

Одредба одређује да се албански језик, као језик мањине, користи службено као и македонски тамо где Албанаца најмање 20 одсто популације. То није тако редак случај у мултиетничким државама, сличан закон има и Србија, и не представља увођење албанског као другог званичног језика равноправног македонскиом па није јасно како Џафери мисли да је легално да га употребљава службено у скупштини.

KOMENTARI9 коментара

  • Željko says:

   Ne boli vas albanski jezik u Makedonije nego što srpski jezik nije više službeni kao što je bio do 1991. u Makedoniji!

   • Velika Metla says:

    Жељко,СВАКИ твој коментарлук показује колика си нула од нажалост људског бића! Македонци нису протерали шлихтаре,и поред свега шта ради та група примата,(а требали су) као ви што сте протерали Србе! И да имаш,него немаш,имало људскости држао би губицу затворену! Што се језика тиче,па ви ватиканоиди говорите србским језиком! То зна свако ко траву не пасе! Кад амерички постане службени језик и ја ћу вама признати ваш!

 1. Pravedni Ljesnik says:

  Meni je iskreno drago. Dobice sto su zasluzili mrzeci Srbe.

 2. padre says:

  Gde ja Gavrilo, kad ti treba princip!

 3. Zoran says:

  Makedonci, u americkom senatu se ne prica na spanskom.:)

 4. Goran says:

  Šta ste tražili to ste i dobili! A ovo je samo početak...

 5. Vesko says:

  Makedonija je izvrsila samoubistvo! Asistirano od strane Zapada. Za to ce dobiti jedno veliko nista, medutim to ce shvatiti kada bude prekasno da se bilo sta promijeni.

 6. Baracuda says:

  Vesko: Mislim da su već shvatili, ali je ipak prekasno ! Pozzz

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u