СВИ ЋУТЕ – НАТО ПРОГОВОРИО: Ево каква је сарадња Србије и НАТО-а

СВИ ЋУТЕ – НАТО ПРОГОВОРИО: Ево каква је сарадња Србије и НАТО-а

1 јула 2017

Један од званичника НАТО алијансе, који ие задужен за западни Балкан, истакао је неке од највећих проблема нашег региона.

– Највећи проблем са којим се суочавате јесте повратак страних бораца, махом из Сирије и Ирака, који су тамо обучени, можда и радикализовани. Уз то, ту су и трговина људима, наркотицима, оружјем. Једино решење ових проблема је сарадња полиције и обавештајних служби земаља Западног Балкана, која нажалост није на оном нивоу попут оног у европским земљама – изјавио је званичник НАТО.

Што се тиче сарадње Србије и НАТО, „Блицу“ је речено да је то то „квалитетан партнерски однос“, те да са стране Алијансе нема никаквих притисака на Србију да постане чланица.

– Ви то не желите, и нисте могли да будете јаснији по том питању. Ми то поштујемо и разумемо. НАТО мора да се постави као фактор који се пита на Балкану, јер је од деведесетих година било доста тешких догађаја. Западни Балкан је од кључне важности за НАТО, то је јасно. Сарађујемо одлично са Београдом, где имамо канцеларију, али и са Македонијом, која има снажну жељу да постане део Алијансе. Драго ми је да је криза тамо завршена, и у потпуности подржавамо демократску владу Македоније – рекао је представник НАТО.

На питање колики је опсег војних вежби Србије и НАТО, речено је да је то „далеко више него са Русијом“.

– Ми са Србијом имамо изванредну сарадњу. Спроводимо велики број вежби, што српска јавност нажалост не зна. Стално читамо и слушамо о сарадњи са Русима, „Словенском братству“ (војна вежба)… Да ме погрешно не разумете, ми се не мешамо, ви сте неутрални и то је ваше право, али исто тако треба да знате да је права прича следећа: Србија војно и економски сарађује далеко више са НАТО и ЕУ, него са Русијом.

С обзиром да се питање евентуалног српског чланства у Алијанси константно враћа, како у појединим домаћим, тако и страним медијима, а због неоспорне сарадње Србије и НАТО, званичник каже:

– Бити неутралан не значи бити неактиван. Аустрија, Швајцарска, Шведска…све су то војно неутралне земље, али посвећене светској стабилности и миру. Управо због тога имају партнерску сарадњу са Алијансом, али и везе и одређене односе са Русијом. Тако је и са Србијом, коју сматрамо кључном државом за мир и стабилност у региону – истиче званичник.

На питање о незаобилазном статусу Косова, као и КФОР снагама у јужној српској покрајини, каже:

– Не признају све НАТО чланице Косово. То је појединачно питање за сваку од 29 земаља чланица, али се сви слажу да Косово мора бити безбедан регион који не угрожава мир на Балкану. Управо због тога што не постоји уверење да је то време дошло, КФОР је и даље доле, и то, подсетићу, на иницијативу Савета безбедности УН. Недавно сам посетио Косово, и видео да Срби на северу воле што је КФОР ту, имају поверења у њих – истиче званичник.

Када је реч о најави стварања војске Косова, речено је да „НАТО није дао сагласност за тако нешто, јер услови још нису испуњени“, мислећи пре свега на уставну процедуру и гласање у парламенту, где поверење таквом потезу треба да дају све етничке групе, укључујући и Србе.

(Блиц)

 

KOMENTARI3 коментара

 1. goran says:

  Vucicu, da li si procitao ovaj tekst, jado?

  • Djordje says:

   Sta ima da cita on ga je ozdiktirao a bljic samo preneo.Tako se to radi u okupiranim drzavama.

 2. Trifun says:

  NATO hijene nas nikada nece pokoriti! Nikada! Vojno ili ovakvom psiholoskom propagandnom. Srbija kaze saraduje vise sa njima nego sa Rusijom? Naravno. Ali pod prisilom jer su nam okupirali dio teritorije i drze nas narod taocima njihove okupacije pa preko toga prisiljavaju Srbiju da 'saraduje' sa okupatorom. NATO siledzije su dobile po nosu, i nece se izvuci niti iz jedne okupacije ili agresije bez zestokog poraza. Nema nazad.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u